1. Aquesta setmana s’han iniciat les darreres fases d’obres per a dotar les cobertes del Museu de l’estabilitat, aïllament tèrmic i estanqueïtat adequats per a donar el servei que com a museu nacional li correspon
  2. Les obres garanteixen el manteniment de l’acabat sense afectar patrimonialment l’edifici.
  3. La primera fase, que comença avui, es centra en la coberta del cos de laboratoris per assegurar la seva estanqueïtat

La Generalitat de Catalunya, mitjançant l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l’Institut Català del Sòl, inicien les obres de rehabilitació de la coberta del cos de laboratoris del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona.

L’objecte de l’actuació inclou l’execució del projecte de les obres de les cobertes corresponents als Laboratoris i les zones corresponents a la biblioteca i a l’àmbit anomenat “Sala de la Claraboia”, finalitzant així la restauració de la totalitat de la coberta del museu. Per aquestes darreres fases, Cultura hi destina 1.592.340 d’euros. Es preveu que estiguin finalitzades a finals d’aquest any.

El museu es localitza dins l’antic Pavelló d’Arts Gràfiques construït per a l’Exposició Internacional de Barcelona de 1.929, posteriorment condicionat per l’arquitecte Josep Gudiol per a transformar‐lo en una instal·lació museística. La superfície construïda total és de 4200 m2. El 2007 es va redactar un projecte per a la restauració de la coberta, de característiques semblants a l'existent, en 6 fases diferenciades. El 2009 es van dur a terme les obres a les cobertes corresponents a la nau central i el 2010 a la zona del magatzem de planta baixa, la coberta que es correspon amb el cos d'oficines situat a planta primera i l'àmbit de documentació i diverses sales d’exposició. El 2021 es va seguir amb actuacions aïllades a tot l'àmbit per millorar algunes zones de la coberta.

S’actua en les cobertes del laboratori, la biblioteca i sales expositives

El sistema constructiu de la coberta actual compren una solera de rajola ceràmica massissa sobre cabirons de fusta, que sustenta un aïllament tèrmic sobre el que descansen les teules d’acabat.

La nova solució constructiva projectada contempla diferents capes per tal d’assegurar una correcta impermeabilització i aïllament de la coberta: un sistema de formació de pendents, format per la pròpia estructura de fusta; una solera de rajola ceràmica massissa; una capa impermeable, i una capa d’aïllament tèrmic sobre el que hi anirà una capa de protecció prèvia a la capa d’acabat superficial formada per teula àrab ceràmica. A banda es substituiran alguns dels baixants del sistema d’evacuació d’aigües pluvials, i per a l’execució del lluernari central es disposarà una perfilaria d’alumini extrusionada i un envidrament amb cambra d’aire i control solar.

Pel que fa a l’accessibilitat del Museu, es millorarà l’accés a persones amb mobilitat reduïda a través de la instal·lació d’un nou ascensor que es localitzarà als àmbits del segon vestíbul de les plantes baixa i primera, espai a prop de l’accés. Es tracta d’un ascensor adaptat de dimensions adaptat segons el codi d’accessibilitat de Catalunya.

Amb aquestes intervencions es pretén assegurar la bona conservació i integritat tan del fons bibliogràfic del museu com de les obres i col·leccions artístiques que s’hi exposen.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 173052