- El Govern ha encarregat a les entitats que conformen la nova Aliança per a la Presència Digital del Català un informe per treballar amb les grans empreses digitals
- Avui s'ha presentat l'Aliança per a la Presència Digital del Català, formada per l'Acció Cultural del País Valencià, Amical Wikimedia, Fundació.cat, Institut d’Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC
Trobar solucions a la caiguda en el posicionament del català als cercadors d’Internet és una prioritat per al Govern, que durant el MWC ja va establir contactes amb interlocutors qualificats de diverses empreses líders del sector per tractar aquest tema. Per abordar-ho ha apostat per un treball conjunt intensiu amb les entitats de la societat civil que treballen per promoure el català en l’entorn digital. El passat febrer va tenir lloc una reunió en què es van establir els termes de la col·laboració entre el Govern i diverses entitats, que s’han constituït en l’Aliança per a la Presència Digital del Català que avui mateix ha fet pública una nota sobre la seva composició i full de ruta.
Per encàrrec del Govern, l'Aliança ja treballa en l'elaboració d'un informe sobre aquesta situació, elaborat a partir de l’anàlisi de dades de trànsit en webs que ofereixen contingut en català i en altres llengües. L’objectiu és analitzar la incidència que s’ha detectat als cercadors, que posicionen millor la versió del contingut en un idioma diferent al preferit per l’usuari, fet que castiga el català, i esbrinar-ne les possibles causes.
A partir dels primers resultats d’aquest informe, Govern i Aliança determinaran el full de ruta per treballar amb les grans empreses digitals i solucionar el greu problema de posicionament que s'ha plantejat.
Fundació.cat assumeix la secretaria tècnica de l’Aliança i Albert Cuesta n’és el secretari tècnic. Integren l’aliança Acció Cultural del País Valencià, Amical Wikimedia, Fundació .cat, Institut d’Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC.
El món digital és crucial per al futur de la llengua i el Govern ha apostat decididament per reforçar digitalment el català. Projectes com AINA, línies de suport a la inclusió del català en projectes tecnològics i de videojocs i d’impuls a la presència de continguts en català en plataformes audiovisuals o eines per garantir el català en la contractació administrativa digital marquen aquesta línia de treball.