1. Dilluns arriben a la capital espanyola els eurodiputats de la comissió del Parlament Europeu que investiga l’espionatge amb Pegasus
  2. El president Aragonès i la consellera Serret es reuniran amb la delegació d’europarlamentaris
Atenció als mitjans des de l'Argentina
El president Aragonès i la consellera Serret atenen els mitjans de comunicació a Buenos Aires. | Autor: Arnau Carbonell Vidal
{"name":"2023/03/17/15/06/55507693-622e-495e-999e-57cec40abece.jpg","author":"Arnau Carbonell Vidal","type":"0","location":"0","weight":"104531"}


El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, i la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, viatjaran dimarts a Madrid per explicar el seu cas a la delegació d’eurodiputats que investiga l’ús del programa espia de vigilància Pegasus i altres programes equivalents. Tots dos han estat víctimes de l’espionatge “que ha suposat una vulneració de drets”, ha denunciat la consellera Serret en una atenció als mitjans de comunicació durant el viatge institucional a Llatinoamèrica que estan fent amb el president Aragonès.

L’objectiu del desplaçament a Madrid és exposar en primera persona la seva situació i “denunciar i continuar reclamant que no és un cas tancat en cap cas, i que cal continuar investigant, tal com ho demostra aquesta mateixa comissió”, ha dit Serret. La titular d’Acció Exterior i Unió Europea del Govern també ha celebrat “que s’hagi pogut fer finalment aquesta compareixença a l’Estat espanyol”, tot i que també ha lamentat “que no s’hagi pogut dur a terme a Barcelona, i que no hi hagin pogut assistir moltes més víctimes del cas”.

Així i tot, Serret ha remarcat que “hi serem presents, denunciarem el cas d’espionatge Pegasus, i continuarem reclamant la màxima transparència, l’assumpció de responsabilitats i sobretot garanties que no es tornin a repetir casos d’espionatge tan flagrants com aquest”.

Declaració de Ginebra

El setembre passat, arran del cas d’espionatge de Pegasus, el Govern va presentar a Suïssa la Declaració de Ginebra sobre vigilància selectiva i drets humans, una iniciativa impulsada conjuntament amb l’ONG Access Now per avançar cap a la regulació internacional de les tecnologies de vigilància. Tenint en compte les recomanacions dels experts de les Nacions Unides per assolir una moratòria global en la tecnologia de programari espia i la tasca diligent de la societat civil, la Declaració de Ginebra és un compromís col·lectiu per aturar l’ús proliferant de tecnologies de vigilància.

El document demana específicament als governs, en coordinació amb la societat civil i el sector privat, que implementin “una moratòria sobre l’exportació, la venda, la transferència, el servei i l’ús de tecnologies de vigilància digital” fins que s’estableixin garanties rigoroses dels drets humans per regular aquestes pràctiques. La Declaració proposa, a més, l’establiment d’un “marc jurídic i polític a escala nacional i internacional que sotmeti l’adquisició d’eines de vigilància a una supervisió, consulta i control públics sòlids”, citant els principis de necessitat, proporcionalitat, legalitat i legitimitat.

1  

Imatges

Atenció als mitjans a l'Argentina

Atenció als mitjans a l'Argentina 100189