Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Vistes de l'espai

La secretària d'Acció Climàtica i l'alcaldessa de Figueres inauguren la restauració de les basses del Terrisser

query_builder   17 març 2023 16:58

event_note Nota de premsa

La secretària d'Acció Climàtica i l'alcaldessa de Figueres inauguren la restauració de les basses del Terrisser

Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha ajudat al finançament dels treballs a través d’una subvenció de 31.239 euros


La secretària d'Acció Climàtica i l'alcaldessa de Figueres{"name":"2023/03/17/16/52/35711352-86ab-4a40-baa8-15e51512260e.png","author":"Ajuntament de Figueres","type":"0","location":"0","weight":745288}

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, i l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, han inaugurat aquest divendres els treballs de restauració de les basses del Terrisser. Es tracta d’un espai natural d’elevat interès natural, geològic, paisatgístic i històric, inclòs a l’Inventari de zones humides de Catalunya.

Les basses se situen al nord-oest de la ciutat de Figueres, a 500 metres del castell de Sant Ferran, sobre el Puig de les Basses, i actualment el terreny on s’ubiquen és propietat de l’Ajuntament de Figueres. L’espai neix arran de la naturalització d’un antic punt d’extracció d’argila per fer terrissa, d’on prové el seu nom actual. Està format per diverses basses d’aigua que conformen un ric ecosistema de flora autòctona, aus, ratpenats, amfibis, rèptils i insectes.

Amb vocació de poder recuperar l’espai, que es trobava molt degradat, i restaurar-ne els hàbitats, s’ha millorat la qualitat ambiental de les basses (recuperació de la biodiversitat, recuperació del patrimoni natural, restauració d’hàbitats autòctons, neteja i eliminació d’espècies invasores, etc.) i s’ha ordenat l’ús públic per tal que la ciutadania pugui accedir-hi amb normalitat i es puguin donar a conèixer les particularitats d’aquesta zona verda.

Així, s’ha ampliat la superfície coberta per aigua, s’ha desbrossat l’espai de vegetació i espècies invasores i s’hi han instal·lat elements de suport per a la fauna autòctona com ara capses per a ocells, caixes niu per a ratpenats i plataformes per a amfibis, entre altres. També s’hi han instal·lat senyals informatius i rètols explicatius, i una plataforma de fusta sobre la làmina d’aigua de les basses, fet que permet als visitants de l’espai situar-se al bell mig de les basses i poder observar, des de l’alçada, la diversitat de flora i fauna que es pot localitzar a l’entorn natural.

La secretària d’Acció Climàtica ha destacat “la importància de recuperar indrets com aquest i, en aquest sentit, les línies de subvencions que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural destina al finançament d’actuacions per a la restauració, conservació i millora dels espais naturals de Catalunya, els hàbitats i espècies contribueixen a millorar-ne la gestió i la conservació”. “En aquest cas concret, la subvenció atorgada ascendeix a més de 31.200 euros, que suposa gairebé el 67% del cost total de la inversió”, ha dit Anna Barnadas.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha explicat que "aquest ha estat un pas important per a la recuperació d’aquest espai natural i alhora ordenar l’espai públic de les basses perquè la ciutadania hi pugui accedir”. “Amb aquest espai recuperem per a la ciutat un espai verd, guanyem un espai d’interès natural i per a la història de la ciutat, ja que en aquesta zona és on els terrissers anaven a extreure el fang per a ales ceràmiques", ha afirmat Lladó.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia