1. La inauguració de la seu de l’oficina, que representa el Govern a l’Argentina, Xile, l’Uruguai i el Paraguai, permetrà aprofundir les relacions històriques de Catalunya amb la regió
  2. L’acte comptarà també amb la intervenció de la consellera Serret i del delegat Josep Vives


El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, inaugurarà aquesta nit la seu de la Delegació del Govern al Con Sud, a Buenos Aires. Es tracta de la primera obertura oficial d’una delegació de l’actual Govern, que aposta per enfortir els lligams a l’Amèrica Llatina. La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, i el delegat del Govern al Con Sud, Josep Vives i Portell, també intervindran a l’acte, on s’han convidat autoritats locals i membres de la comunitat catalana a la regió.

La inauguració de la seu de la Delegació, ubicada a la capital argentina, permetrà reforçar la presència institucional de Catalunya i aprofundir les relacions històriques amb els països del seu àmbit d’actuació: l’Argentina, l’Uruguai, Xile i el Paraguai. L’acte, que començarà a les 22 h (18 h a l’Argentina), es podrà seguir en directe al canal Youtube del Departament d’Acció Exterior.

Posteriorment, el president i la consellera participaran en l’acte “Argentina-Catalunya. Drets humans. Una lluita compartida”, juntament amb Estela de Carlotto, presidenta de l’Associació Abuelas de la Plaza de Mayo, entre d’altres persones, entitats i institucions argentines implicades en la defensa dels drets humans. La taula rodona tindrà lloc al Teatre Margarida Xirgu del Casal de Catalunya de Buenos Aires.

Cap a la plena operativitat

L’actual Delegació al Con Sud va ser creada el 2019 (si bé té un breu precedent en la Delegació a l’Argentina que va operar del 2009 al 2011). És el 2022 quan passa a denominar-se Delegació al Con Sud, per reflectir millor el seu àmbit d’actuació regional. La pandèmia de la COVID-19 va dificultar els processos de creació efectiva d’aquesta delegació, i per aquest motiu no havia estat encara inaugurada. Des de l’agost del 2022, el delegat Josep Vives encapçala l’oficina.

Actualment, el Govern de la Generalitat té 20 delegacions a l’exterior, de les quals 13 estan plenament operatives, 5 ho estan parcialment i 2 estan creades, però en procés de constitució, a més de l’anunci de la creació d'una Delegació a Colòmbia que ha fet recentment el president Aragonès en el marc d’aquesta gira a l’Amèrica Llatina. L’oficina al Con Sud forma part del grup de delegacions parcialment operatives. Amb la inauguració d’avui es fa un pas més cap a la seva plena operativitat i properament començarà els processos per dotar-se de personal.

L’obertura oficial que encapçalarà avui el president Aragonès forma part de l’estratègia del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea que, després d’una fase d’expansió, s’ha marcat com a a prioritat desplegar la xarxa actual, per tal que es tingui la solidesa que li permeti la màxima capacitat per treballar per al país.