President

Delegació del Govern de la Generalitat al Con Sud, amb seu a Buenos Aires

President Aragonès: "Amb la inauguració de la Delegació del Con Sud el Govern cobrirà la totalitat del continent americà"

query_builder   18 març 2023 08:11

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Amb la inauguració de la Delegació del Con Sud el Govern cobrirà la totalitat del continent americà"

El president Aragonès durant la inauguració de la Delegació del  Govern de la Generalitat al Con Sud el Govern
Fotografia Arnau Carbonell
El president Aragonès durant la inauguració de la Delegació de la Generalitat al Con Sud Fotografia Arnau Carbonell
{"name":"2023/03/18/08/08/68542123-ea02-4bff-85a1-d2f9b3b7b51b.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":175329}
  1. El cap de l’Executiu, acompanyat de la consellera Serret, ha inaugurat a Buenos Aires la Delegació del Govern al Con Sud, que permetrà aprofundir les relacions històriques de Catalunya amb la regió
  2. Pere Aragonès ha subratllat que aquest viatge institucional té “la clara vocació i voluntat d’obrir una nova etapa amb mirada renovada en les relacions entre Amèrica Llatina i Catalunya”
  3. El president també ha participat en l’acte “Argentina-Catalunya. Drets humans. Una lluita compartida” i ha posat de relleu la importància de “restituir la dignitat i la memòria de les víctimes de les dictadures”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, han inaugurat avui la Delegació del Govern de la Generalitat al Con Sud, amb seu a Buenos Aires. Durant l’acte, el president ha destacat que amb aquesta obertura, i l’anunciada delegació de Colòmbia, “el Govern de la Generalitat cobrirà tot el continent americà. “Des d’Alaska fina a Terra del Foc hi haurà punts de referència de Catalunya”, ha afegit.

El president Aragonès ha aprofitat la seva intervenció per explicar que “aquesta delegació té tot el sentit que sigui la porta oberta de Catalunya a l’Argentina i al Con sud”, tant pel potencial de la seva economia com per acompanyar la comunitat de catalans i catalanes d’aquests territoris, una de les més nombroses del món.

El cap de l’Executiu ha posat de relleu que la inauguració d’aquesta delegació suposa “un pas endavant important per fer avançar el país a nivell internacional, defensant els interessos de Catalunya, però també buscant sempre contribuir a donar resposta als grans reptes globals”. “Cap país del món pot afrontar els seus reptes de futur tancat dins els límits del seu territori”, ha conclòs.

Pere Aragonès ha explicat que la Delegació amplia l’abast de l’anterior, que estava circumscrita a l’Argentina, i “representa el Govern de Catalunya també a Xile, l’Uruguai i el Paraguai”. A més al Con Sud també hi ha dues oficines d’ACCIÓ, a Buenos Aires i a Santiago de Xile. “Amb aquesta delegació, es cobrirà gairebé la totalitat del continent americà, un clar exemple de la voluntat de Catalunya d’estar a tot arreu”, ha conclòs.

En la seva intervenció, la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha reivindicat l'acció exterior feta per la Generalitat i "que representa també aquesta Delegació del Govern al Con Sud". Serret ha fet valer el principi d'utilitat que mou l'acció exterior catalana. "Som aquí per ser útils als interessos de la ciutadania de Catalunya al Con Sud, també a la ciutadania catalana present en aquests països i també a la ciutadania d'aquests països que ens acullen". "A través d'aquest sentit d'utilitat és com millor podem teixir les relacions de confiança i guanyar la credibilitat entre societats que perseguim els mateixos objectius de benestar i prosperitat", ha afegit.

“Venim a representar Catalunya, a treballar amb la gent d'aquí, a compartir, a aprendre i a créixer junts en tots els sentits: humanament, econòmicament, institucionalment i com a nació”, ha dit el delegat del Govern al Con Sud, Josep Vives

La Delegació del Con Sud és la primera que s’obre durant l’actual Govern, que aposta per enfortir els lligams amb l’Amèrica Llatina. La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, i el delegat del Govern al Con Sud, Josep Vives i Portell, també han participat en l’acte, en què s’han convidat autoritats locals i membres de la comunitat catalana a la regió.

“Argentina-Catalunya. Drets humans. Una lluita compartida”

Posteriorment, el president i la consellera han participat en l’acte “Argentina-Catalunya. Drets humans. Una lluita compartida”, juntament amb Estela de Carlotto, presidenta de l’Associació Abuelas de la Plaza de Mayo, entre d’altres convidats, que tindrà lloc al Teatre Margarida Xirgu.  

Durant l’acte, el president Aragonès ha subratllat que “la defensa dels drets humans és una lluita que uneix Argentina i Catalunya, perquè ambdós països coneixem de primera mà el cost de la manca de llibertats”. En aquest sentit, ha assenyalat que la lluita pels drets humans “també passa per restituir la dignitat i la memòria de les víctimes de les dictadures a Argentina, Catalunya i a tot arreu”. “Per això dediquem molts esforços a reparar la memòria de totes les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme”, ha reblat.

En aquesta mateixa línia, Pere Aragonès ha posat en valor la tasca que s’ha fet a l’Argentina, amb persones com la jutgessa Maria Servini, amb qui s’ha reunit, que va impulsar una querella per investigar els crims de lesa humanitat comesos per la dictadura franquista a l’Estat espanyol.

En la seva intervenció, el cap del Govern ha recordat que enguany fa 40 anys de la democràcia a l’Argentina i aviat en farà 50 de la fi del règim franquista a l’estat, però ha afegit que, “com queda palès, encara queda molta feina per fer i actes com aquest són del tot necessaris per reivindicar la justícia, la memòria i els drets humans”.

Cap a la plena operativitat

L’actual Delegació al Con Sud va ser creada el 2019 (si bé té un breu precedent en la Delegació a l’Argentina que va operar del 2009 al 2011). És el 2022 quan passa a denominar-se Delegació al Con Sud, per reflectir millor el seu àmbit d’actuació regional. La pandèmia de la COVID-19 va dificultar els processos de creació efectiva d’aquesta delegació, i per aquest motiu no havia estat encara inaugurada. Des de l’agost del 2022, el delegat Josep Vives encapçala l’oficina.

Actualment, el Govern de la Generalitat té 20 delegacions a l’exterior, de les quals 13 estan plenament operatives, 5 ho estan parcialment i 2 estan creades, però en procés de constitució, a mes de l’anunci de la creació d'una Delegació a Colòmbia que ha fet el president Aragonès en el marc d’aquest viatge a l’Amèrica Llatina. L’oficina al Con Sud forma part del grup de delegacions parcialment operatives. Amb la inauguració d’avui es fa un pas més cap a la seva plena operativitat i properament començarà els processos per dotar-se de personal.

  1. L’obertura oficial que encapçalarà avui el president Aragonès forma part de l’estratègia del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea que, després d’una fase d’expansió, s’ha marcat com a prioritat desplegar la xarxa actual, per tal que es tingui la solidesa que li permeti la màxima capacitat per treballar per al país.


2  

Imatges

Fotografia de la Delegació del Govern de la Generalitat al Con Sud, amb seu a Buenos Aires

Fotografia de la Delegació del Govern de la Generalitat al Con Sud, amb seu a Buenos Aires 199303

Fotografia durant la  inauguració de la Delegació del Govern de la Generalitat al Con Sud

Fotografia durant la inauguració de la Delegació del Govern de la Generalitat al Con Sud 175329

Acció exterior
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia