Drets Socials

Mural Brigadistes Internacionals. Roc Blackblock. Alberg de Joventut. L'Espluga de Francolí. HC Campuzano.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, visita el nou mural dedicat al comiat de les Brigades Internacionals a l'alberg de l'Espluga de Francolí

query_builder   18 març 2023 16:03

event_note Nota de premsa

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, visita el nou mural dedicat al comiat de les Brigades Internacionals a l'alberg de l'Espluga de Francolí

L’artista Roc BlackBlock ha reproduït a la façana de l'allotjament una imatge de Robert Capa capturada al pati de l’alberg durant l’acte de comiat de les Brigades Internacionals, l’octubre de l’any 1938

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, i l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, han visitat aquest matí el mural artístic de gran format “El primer comiat” que l’artista gràfic Roc BlackBlock ha acabat recentment de pintar a la façana de l’alberg de l’Espluga de Francolí, situat al nucli de Les Masies (la Conca de Barberà).

El mural reprodueix una fotografia icònica que el reporter de guerra Endre Ernö Friedmann –popularment conegut per Robert Capa– va fer durant el primer acte de comiat de les Brigades Internacionals, integrada per voluntaris de 53 països que van anar a lluitar a la Guerra Civil espanyola en defensa del manteniment de la legalitat de la República, i que es va fer el 25 d’octubre de 1938 al pati porxat de l’hotel balneari Vil·la Engràcia situat a Les Masies, avui alberg de joventut de la xarxa pública Xanascat.

L’artista ha reproduït la instantània amb la tècnica d’art urbà del grafiti en unes dimensions de gran format a la façana que voreja la carretera per tal de ser més vistosa i capta un dels moments d’aquell comiat al qual van assistir-hi, a més de centenars de voluntaris, bona part dels comandaments de l’estat major de l’exercit republicà i membres del govern espanyol, com el mateix president, Juan Negrín.

En concret, la imatge reprodueix un home amb mocador al coll, un diari en italià doblegat sota l’aixella i el puny dret fent la salutació republicana. Tal com s’explica al web del projecte Murs de Bitàcola, al qual es pot accedir-hi des del codi QR inserit al mateix mural, no va ser fins el 2003 que l’estudiós Nil Thraby va descobrir la localització correcta d’aquella foto, en un comiat on a més de Robert Capa també van prendre imatges fotògrafs com Herbert Matthews (New York Times) o Pau-Lluís Torrents (del Comissariat de Propaganda de la Generalitat).

El mural descobert avui forma part d’una iniciativa conjunta entre l’Agència Catalana de la Joventut del Departament de Drets Socials, l’Ajuntament de l'Espluga de Francolí i el projecte Murs de Bitàcola. Aquesta acció s’engloba en l’any de celebració del 85è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals. Abans, el conseller ha passat per l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí on ha signat el llibre d'honor i posteriorment ha salut la gent gran que hi havia a la Llar del municipi.


Més actes de memòria històrica

L'acte d’avui també ve precedit de nombrosos esdeveniments de recuperació de la memòria històrica dels fets succeïts a l’actual alberg en aquell 1938. Tal com es detalla al web del projecte, el 2003 es va commemorar el 65è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals, s’inaugura l’exposició “Els últims quinze dies de les Brigades Internacionals” i s’instal·la una placa al pati de l’alberg. Per la seva banda, al Museu de la Vida Rural s’hi reprodueixen instantànies de les pancartes que hi havia penjades al pati del llavors balneari.

El 2011, dos brigadistes francesos i un d'estonià acompanyats per 160 familiars i amics provinents de Suècia, França, Itàlia, Estònia, Anglaterra o Alemanya, van visitar l’alberg per recordar els fets històrics. Tal com recull aquesta notícia de la jornada, els brigadistes també van entrevistar-se amb alumnes de 3r d’ESO que eren al Camp d’Aprenentatge i van visitar el Museu de la Vidal Rural.

El 2015, el Museu de la Vida Rural inaugura l’exposició permanent de les brigades creada per Assumpta Benaiges, directora del Camp d’Aprenentatge dels Monestirs del Cister, un projecte educatiu que té la seu permanent a l’alberg.

El Memorial Democràtic organitza el 2018 l'acte de commemoració del 80è aniversari del traspàs d’armes i banderes de les Brigades Internacionals al Govern de la República, en un acte al qual va participar l'aleshores consellera de Justícia, Ester Capella, i representants de combatents de diferents països.

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí rep el 2021 la primera convocatòria de Memorial Democràtic per a reactivar la Xarxa d’Espais de Memòria. El consistori va presentar el 2022 el projecte d’impuls de l’espai de memòria “Les Masies i les Brigades Internacionals”. L’agost del mateix any, el Departament de Justícia de la Generalitat reconeix l’Ajuntament com a titular de l’espai i de la seva senyalització, i integra el consistori a la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya.

Finalment, l'Ajuntament –amb el el suport de Memorial Democràtic– presenta recentment el tríptic informatiu i l’espai web divulgatiu de l’espai de Memòria. En l’actualitat, les tasques del consistori se centren en reforçar la senyalització i la dignificació de l’espai, ubicat al nucli de Les Masies.


18 de març de 2023

4  

Imatges

Alberg de Joventut. L'Espluga de Francolí. Mural Brigadistes Internacionals. Porxo interior. HC Campuzano.

Alberg de Joventut. L'Espluga de Francolí. Mural Brigadistes Internacionals. Porxo interior. HC Campuzano. 525118

Alberg de Joventut. L'Espluga de Francolí. Mural Brigadistes Internacionals. HC Campuzano.

Alberg de Joventut. L'Espluga de Francolí. Mural Brigadistes Internacionals. HC Campuzano. 878110

Alberg de Joventut. L'Espluga de Francolí. HC Campuzano. Exposició memòria històrica.

Alberg de Joventut. L'Espluga de Francolí. HC Campuzano. Exposició memòria històrica. 644397

Alberg de Joventut. L'Espluga de Francolí. Mural Roc Blackblock als Brigadistes Internacionals. HC Campuzano.

Alberg de Joventut. L'Espluga de Francolí. Mural Roc Blackblock als Brigadistes Internacionals. HC Campuzano. 631704

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia