1. El president Aragonès destaca que Catalunya i Xile comparteixen “la lluita col·lectiva per un món millor on els drets de les persones estiguin garantits per a tothom, per a tots els pobles i a tot arreu”
  2. El cap de l’Executiu va iniciar ahir la seva visita a Xile, última parada de la gira per Amèrica Llatina
  3. El president també s’ha reunit amb l’alcaldessa de Santiago de Xile, Irací Hassler, i ha visitat l’empresa Leitat
La filla del músic i presidenta de la seva fundació, Amanda Jara, i del director executiu de la Fundació Víctor Jara, Cristian Galáz, han acompanyat el president durant la visita
El president Aragonès durant la visita a l'Estadi Víctor Jara, on el cantautor va ser detingut, torturat i assassinat
{"name":"2023/03/19/00/26/4857602f-bf00-4be1-818a-ca294a1a04f6.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":"159995"}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar ahir a Santiago de Xile que a finals de setembre Catalunya homenatjarà al cantautor xilè Víctor Jara amb motiu del 50è aniversari del seu assassinat per part de les forces armades de la dictadura militar d’Augusto Pinochet. Ho farà amb el concert ‘Mil guitarres’ a iniciativa de l’Ambaixada de Xile i que comptarà amb la col·laboració de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona.

El cap de l’Executiu ha fet aquest anunci des de l’Estadi Víctor Jara, on el cantautor va ser detingut, torturat i assassinat. Durant la visita a l’estadi, el president ha estat acompanyat per la filla del músic i presidenta de la seva fundació, Amanda Jara, i del director executiu de la Fundació Víctor Jara, Cristian Galáz.

En el primer dia de la seva visita a Xile, que serà la última parada de la gira per Amèrica Llatina, el president ha destacat que “Víctor Jara és una figura especialment estimada a Catalunya” i que la seva memòria evoca a la lluita per la llibertat i a una memòria col·lectiva per evitar que es tornin a produir fets com el cop d’estat contra el president xilè Salvador Allende.

Pere Aragonès ha explicat que en el concert es combinaran textos amb cançons i comptarà amb la presència d’artistes catalans de diferents generacions que tenen a Jara com a referent i que han estat influïts d’una manera o altra per la seva música i la seva lluita.

El president ha assenyalat que aquest concert no serà només un acte institucional, sinó que serà un acte on la ciutadania “podrà mostrar tot el seu amor cap al que representa Víctor Jara i també cap al que representen els milers de persones que van ser detingudes, torturades i exterminades” durant el cop d’estat de 1973.

També ha posat en valor que els pobles de Xile i de Catalunya comparteixen “la lluita col·lectiva per un món millor, per un món on els drets de les persones siguin reconeguts, no només declarats i proclamats, sinó que estiguin garantits per a tothom, per tots els pobles i a tot arreu”.

Víctor Jara és un referent de la cançó protesta. Va ser assassinat durant la dictadura militar d'Augusto Pinochet el setembre de 1973. El 2023 es compliran 50 anys de la seva execució. El cantautor ha esdevingut un símbol de la lluita de Xile i de tots els altres pobles oprimits d'Amèrica. La seva cançó ‘Te recuerdo, Amanda', desgraciadament premonitòria, ha esdevingut un cant a la llibertat, i ha estat versionada en català per Raimon, amb el nom d'Amanda. El concert ‘Mil guitarres’ que se celebrarà a Barcelona per les festes de la Mercè serà un dels principals actes fora de Xile.de commemoració del 50è aniversari de l’assassinat de Jara.


Reunió amb l’alcaldessa de Xile

Durant el primer dia de visita a Xile, el president Aragonès s’ha reunit amb l’alcaldessa de Santiago de Xile, Irací Hassler, al barri de Lastarria de la capital xilena.

Alcaldessa de la capital xilena des de 2021, Hassler va ser una figura important a les mobilitzacions estudiantils de 2011 i una de les cares visibles de la campanya del president xilè Gabriel Boric. És considerada com una de les referents de la nova fornada de polítics d’esquerres del país que ha arribat a les institucions encapçalant formacions polítiques progressistes.


Visita a Leitat

El president també ha visitat l’empresa Leitat Chile, on ha fet un recorregut per aquest centre de transferència tecnològica, acompanyat del director executiu de la companyia, Ferran Amago.

Leitat és un centre d’Excel·lència Internacional R+D+I que té com a objectiu accelerar la transferència tecnològica a la indústria i compta amb suport de la Generalitat a través d’Acció