Justícia, Drets i Memòria

Ubasart: "Les democràcies més avançades homenatgen a les persones que van lluitar pels drets i les llibertats de les quals gaudim avui"

query_builder   19 març 2023 12:32

event_note Nota de premsa

Ubasart: "Les democràcies més avançades homenatgen a les persones que van lluitar pels drets i les llibertats de les quals gaudim avui"

La consellera de Justícia, Drets i Memòria ha presidit l’acte de col·locació de sis llambordes stolpersteine a Arbeca (les Garrigues). En total, n’hi ha 439 arreu del territori.

El Departament, per mitjà del Memorial Democràtic, s’encarrega de la coordinació i gestió del projecte stolpersteine a Catalunya.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha presidit aquest diumenge l’acte d’instal·lació de sis llambordes stolpersteine a Arbeca, en homenatge a sis arbequins víctimes de la deportació als camps nazis. En paraules de la consellera, “aquest homenatge té una dimensió pública, de reconeixement col·lectiu a les persones que van ser represaliades per defensar la llibertat”. “Les democràcies més avançades homenatgen a les persones que van lluitar pels drets i les llibertats de les quals gaudim avui. Nosaltres no volem ser una excepció” ha afegit.

L’acte, molt emotiu, ha comptat amb la presència de familiars de les víctimes. També hi ha participat l’alcalde d’Arbeca, Sergi Pelegrí, i hi han assistit el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, i la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés. Tot i que el Departament, per mitjà del Memorial Democràtic, coordina i gestiona la implantació de les stolpersteine a Catalunya, l’acte ha estat organitzat conjuntament amb el Centre d’Estudis de les Garrigues i l’Ajuntament d’Arbeca.

Les llambordes s’han instal·lat davant l’última residència on la persona va viure en llibertat. Per cadascuna, s’ha llegit una breu biografia de la persona homenatjada i s’ha interpretat una peça musical.

Els deportats a qui s’ha reconegut amb la col·locació de les plaques són:

Nom

Any de deportació

Camp

Situació final

Adreça

Josep Sans Sumalla

1940

Mauthausen

Alliberat

Avinguda dels Portals, 13

Antoni Folch Pons

1941

Mauthausen - Gusen

Assassinat (29-12-1941)

Carrer de Lleida, 31

Alexandre Esqué Motlló

1941

Mauthausen - Gusen

Assassinat (05/11/1941)

Carrer del Pou, 13

Ramon Esqué Motlló

1940

Mauthausen - Gusen

Assassinat (03/12/1941)

Carrer del Pou, 13

Pau Montero Canet

1941

Mauthausen - Gusen

Assassinat (22/12/1941)

Plaça de la Generalitat, 20

Estanislau Perera Bellmunt

1941

Mauthausen - Gusen

Assassinat (06/11/1941)

Carrer de l’Abadia, 14

Actualment, a Catalunya hi ha 439 llambordes stolpersteine i es preveu instal·lar-ne 79 més fins a finals d’any, a 20 municipis. Les noves plaques s’instal·laran a Albanyà, Arenys de Munt, Caldes de Montbui, l’Hospitalet de Llobregat, la Granadella, la Pobla de Cérvoles, la Seu d’Urgell, Olesa, Reus, Roda de Berà, Sabadell, Santa Cristina d’Aro, Tarragona, les Valls de Valira, Solsona, Navès, Sant Llorenç de Morunys, Odèn, Lladurs i Guixers.

Les stolpersteine són un projecte artístic en record de totes les víctimes del nacionalsocialisme alemany, creat per l’artista alemany Gunter Demnig (Berlin, 1947), l’any 1996; des d’aleshores, hi ha més de 82.000 stolpersteine repartides per tot el món.


Visita a l’Espai Macià (les Borges Blanques)

Posteriorment a l’acte d’instal·lació de les llambordes, la consellera s’ha traslladat a les Borges Blanques per visitar el centre d’interpretació Espai Macià, que forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria.

Es tracta d’un emplaçament que difon el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental lligat a la figura del president Francesc Macià.

A través de l’exposició permanent “El viatge de Macià” i de diversos continguts audiovisuals, s’hi narra el viatge vital i polític del president i la seva manera d’entendre el món, basada en la llibertat, la justícia social i el progrés. També s’hi organitzen activitats puntuals, conferències, debats i actes sobre el valor de la llibertat dels pobles.

5  

Imatges

234399

158513

208025

149237

199428

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia