Salut

Figura de l'higienista dental a primària

Els CAP de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona incorporen la figura de la higienista bucodental

query_builder   20 març 2023 11:14

event_note Nota de premsa

Els CAP de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona incorporen la figura de la higienista bucodental

  1. Els professionals treballen als centres d’atenció primària, també comunitàriament, per fomentar hàbits saludables i dur a terme actuacions preventives
  2. L’aposta se centra en els col·lectius més vulnerables i arribarà a la totalitat de la ciutadania durant els pròxims dos anys
Els CAP de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona incorporen la figura de la higienista bucodental.{"name":"2023/03/20/11/10/623d4f3f-d83d-4111-8539-8dda88940551.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":"2546921"}

La totalitat dels centres d’atenció primària de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, 33, compten ja amb higienistes bucodentals gràcies a l’entrada progressiva d’aquesta figura des de finals de l’any passat i a través d’una inversió d’1,3 milions d’euros.

En total, són 33 higienistes bucodentals. És el professional que segueix i tracta preventivament les càries i les patologies periodontals de baixa complexitat als CAP. Paral·lelament, duu a terme accions de promoció de l’alimentació adequada i de la salut bucodental. S’integra a les unitats d’Odontologia, formades fins aleshores per odontòlegs de Primària i tècnics auxiliars de Cures d’Infermeria.

El nou rol professional incorporat al sistema sanitari públic també actua comunitàriament a través de reunions i xerrades que pretenen informar de pautes adequades a l’hora de minimitzar els riscos de patir malalties bucodentals.

Entre la resta de serveis que implementa hi ha les tècniques per a l’abordatge dels factors de risc i de patologia bucodental d’acord amb els protocols de tractaments establerts, com ara: aplicar fluorurs tòpics en les diferents formes; col·locar i retirar fils retractors; col·locar segelladors de fissures amb tècniques no invasives; dur a terme el poliment d’obturacions eliminant-ne els excessos eventuals; col·locar i retirar els dics de goma; eliminar càlculs i tincions dentals i fer tartrectomies i poliments; formació als membres dels Equips d’Atenció Primària en matèria d’educació sanitària bucodental.

Destinataris

Els primers usuaris que s’han beneficiat del desplegament són els infants de fins a 14 anys, àrea on s’implementa un esforç especial perquè els nens i nenes assimilin bones pràctiques. També es dirigeix a les dones embarassades, la ciutadania amb discapacitat, les persones en risc de vulnerabilitat social i els pacients que reben determinats tractaments.

El projecte vol lluitar contra les desigualtats en salut bucodental i prevenir malalties més greus. La incorporació del nou rol professional suposa l’inici del desenvolupament de la Llei de Salut Bucodental, de 2020. Durant el mes de desembre es va dur a terme la incorporació dels professionals higienistes a l’atenció primària i que té continuïtat aquest 2023 amb l’objectiu d’arribar a tota la ciutadania d’aquí al 2025.

Segons la gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, Imma Grau, "aquests professionals tenen un paper molt important en la promoció i prevenció de la salut bucodental, emmarcat dins l’equip assistencial per treballar de forma interdisciplinar estratègies conjuntes d’actuació, que contribuirà a potenciar els hàbits saludables en l’àmbit comunitari, optimitzar la gestió de la cartera de serveis en salut bucodental i millorar l’accessibilitat als serveis. No és l’únic rol que se ha incorporat en l’Atenció Primària, també ho han fet nutricionistes, fisioterapeutes i referents de benestar emocional".

Tarragona, 20 de març de 2023

2  

Imatges

Imatge d'una higienista bucodental mentre està treballant a un CAP.

Imatge d'una higienista bucodental mentre està treballant a un CAP. 2546921

Els CAP de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona incorporen la figura de la higienista bucodental

Els CAP de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona incorporen la figura de la higienista bucodental 2264400

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia