- El cap de l’Executiu ha lamentat al Parlament que “a Espanya la unitat de l’Estat està per sobre dels drets humans”
- El president mostra la disposició del Govern a incorporar al decret de mesures urgents contra la sequera aquelles propostes consensuades que resultin de la reunió de partits de la setmana vinent
El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha remarcat aquest matí, a la sessió de control del Parlament, que el tracte de menyspreu que les institucions espanyoles han donat a la comissió d’eurodiputats que s’ha desplaçat a Madrid per abordar el cas de l’espionatge amb Pegasus “és una mostra ben clara de com de seriosament es pren l'Estat espanyol un afer d’espionatge que els hauria de preocupar molt”. El cap de l’Executiu ha subratllat que el fet que s’hagin utilitzat mètodes d'espionatge contra representants escollits democràticament “seria un escàndol a qualsevol lloc del món”, però “a Espanya la unitat de l'Estat està per sobre dels drets fonamentals” i “fins i tot es justifica”.
“Contra l’independentisme s’hi val tot, però l’independentisme i les institucions de Catalunya han estat el banc de proves. Que ningú es pensi que això s'acaba amb Catalunya. Per això farien bé d'aturar-ho i arribar al fons de tot, perquè avui som nosaltres, però el dia de demà poden ser ells”, ha conclòs.
El president ha insistit que seguiran batallant per saber la veritat: “Deixaré de queixar-me de l’espionatge de Pegasus quan tinguem l'evidència que avui no estem sent espiats” i “quan els representants institucionals de l’estat espanyol donin la cara davant la missió del Parlament Europeu i no els deixin plantats”. “Deixarem de queixar-nos de la vulneració de drets individuals quan s’acabin aquestes vulneracions”, ha reblat.
Mesures per combatre la sequera
A preguntes dels grups parlamentaris, el president s’ha referit a les accions del Govern per combatre la sequera. Així, Aragonès ha recordat que “si el Govern no hagués actuat des de fa temps, la declaració de l'estat d'alerta que es va fer en el darrer mes de febrer, l’hauríem hagut de fer molts mesos abans”. I, en aquesta línia, ha esmentat algunes de les actuacions que s’estan duent a terme, com l’aprovació les pròximes setmanes del “Pla hidrològic de les Conques internes de Catalunya” per enfortir la planificació en un treball conjunt amb els ens locals, o la incorporació de noves inversions en l’àmbit de l’Agència Catalana de l’Aigua, “que ens han de permetre afrontar mesures a curt, mitjà i llarg termini”, com per exemple inversions en dessaladores i en la construcció d’estacions de tractament d’aigua potable, entre altres.
El president ha remarcat l’esforç del Govern en l’elaboració del decret de mesures urgents aprovat avui pel Parlament, però ha assegurat que l’Executiu està “obert” a millorar-lo, i a incorporar en un futur decret llei que complementi el presentat avui “aquelles mesures consensuades que resultin de la taula de partits contra la sequera convocada per la setmana que ve”. I en aquest sentit ha tornat a demanar, com ja va fer en l’anterior sessió de control, que “no es faci d’aquest tema ni de la seva gestió una batalla partidista de cara a les eleccions municipals”.
Valoració del viatge a l’Amèrica del Sud
En referència al seu recent viatge a l’Amèrica del Sud, el cap de l’Executiu ha defensat que “el Govern seguirà fent acció exterior i amb molta més intensitat” per “defensar els interessos econòmics i socials” de Catalunya, seguir “enfortint els llaços culturals” i ampliar el “compromís en matèria de defensa dels drets humans”. “Ho farem aquí, a Amèrica Llatina i a tot el món”, ha afegit.
Aragonès ha fet una valoració “molt positiva” del viatge, on ha recordat que ha mantingut “reunions d’alt nivell amb cinc ministres de tres països diferents”, a més de signar un acord amb la província de Buenos Aires i explicar al president de la Cambra de Representants de Colòmbia “tots els interessos compartits que hi ha entre els dos territoris”. També ha destacat que es van efectuar reunions importants amb països exportadors de liti, matèria clau per a l’elaboració de bateries, així com trobades en matèria de cooperació tecnològica per “generar oportunitats a tot arreu, dins i fora de Catalunya”.