Empresa i Treball

El conseller Roger Torrent i el secretari de Treball, Enric Vinaixa, durant la roda de premsa de presentació del Congrés

Jeremy Rifkin obrirà el 1r Congrés Català del Treball, que farà de Barcelona l'epicentre de la reflexió sobre el futur del món laboral

query_builder   22 març 2023 13:14

event_note Nota de premsa

Jeremy Rifkin obrirà el 1r Congrés Català del Treball, que farà de Barcelona l'epicentre de la reflexió sobre el futur del món laboral

  1. L’esdeveniment se celebrarà els dies 24, 25 i 26 d’abril al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB)
  2. L’investigador i economista Daniel Susskind, un dels majors experts en automatització del treball, s’encarregarà de la conferència de cloenda
  3. Sota el lema “El treball en una nova economia per a la vida”, el Congrés comptarà amb prop d’una cinquantena de ponents que debatran sobre el temps de treball i la jornada laboral, l’adaptació de la formació a les noves realitats professionals, o la relació entre el món del treball i les transformacions socials, entre d’altres

El Congrés Català del Treball, una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya, per mitjà del Departament d’Empresa i Treball, celebrarà la seva primera edició els dies 24, 25 i 26 d’abril al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). Ho farà amb un programa que busca obrir el debat sobre els canvis globals que viu el món productiu i els seus possibles impactes sobre el futur del món del treball al nostre país. L'esdeveniment serà un punt de trobada de referents científics, acadèmics, socials, polítics i econòmics nacionals i internacionals, que durant el Congrés convertiran Barcelona en l’epicentre de la reflexió sobre el futur immediat dels treballs.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha presentat aquest matí el Congrés en roda de premsa, acompanyat del secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa Bonet.

Torrent ha explicat que “la incorporació dels avenços tecnològics dels darrers anys està impactant progressivament en les formes de treball, la tipologia de les ocupacions i les habilitats laborals requerides; el que al seu torn incideix, per exemple, en el disseny de les polítiques actives d’ocupació o de la formació professional. L’abast dels canvis és de tal mesura que arreu es reobren debats sobre l’ordenació del temps de treball i el seu repartiment, o com ha d’evolucionar el diàleg social i la representació col·lectiva”.

Segons el titular d’Empresa i Treball, “es generen noves realitats laborals que entren en conflicte amb el marc que fins ara les regulava. I apareixen noves incerteses, noves demandes, nous temes a resoldre en la gestió política del món del treball. És moment, per tant, de detectar totes aquestes transformacions, decidir com volem que sigui el món del treball dels pròxims anys i començar a plantejar les respostes que cal donar des dels governs i institucions”.

“Per això ens hem proposat definir una Estratègia Catalana per al Treball 2030, que fixi els principals objectius a mitjà i llarg termini, que actuï com a marc de referència, construït entre totes i tots, fruit del diàleg, fruit d’un debat de país, que volem iniciar i impulsar amb la celebració del 1r Congrés Català del Treball”, ha reblat el conseller.

Per la seva banda, el secretari de Treball, Enric Vinaixa i Bonet, ha destacat que “aquest Congrés està impulsat pel Govern de la Generalitat de Catalunya, però no l’estem organitzant sols. Comptem amb l’assessorament d’un comitè científic de caràcter plural, multidisciplinari i eminentment acadèmic que hi porta un any treballant per definir els eixos de debat i els ponents participants en cada taula de debat”. Vinaixa també ha valorat “la participació activa dels agents socials més representatius al nostre país, tant pel que fa a la confecció del contingut, com en la participació en ponències del Congrés, on també comptarem amb la seva visió en diferents taules”.

Ponents de referència mundial

El 1r Congrés Català de Treball oferirà conferències de primer nivell, a càrrec de ponents reconeguts mundialment. Destaca Jeremy Rifkin, economista, sociòleg, escriptor, activista i assessor polític de diferents governs, que serà l’encarregat d’oferir la ponència magistral a l’acte inaugural, dilluns 24 d’abril a les 15:30 hores. També l’economista, investigador, professor i escriptor Daniel Susskind, expert en l’automatització del treball i exassessor dels darrers primers ministres britànics, que compartirà la seva particular visió d’un futur amb menys treball en la cloenda del Congrés, dimecres 26 a les 13:45 hores.

Les diferents sessions donaran altaveu a altres experts, com Genís Roca Verard, especialista en processos de transformació empresarial i social, desenvolupament de negoci i cultura digital, i president de la Fundació PuntCat; Albert Cañigueral Bagó, enginyer multimèdia, consultor tecnològic i autor del llibre El trabajo ya no es lo que era; Laura Hospido Quintana, economista de recerca al Banc d’Espanya; Joan Sanchis Muñoz, economista, professor associat a la Universitat de València i autor del llibre Quatre dies; Laura Carnicero Herranz, enginyera, doctora per la Universitat Politècnica de Catalunya i vicepresidenta executiva de Persones i Organització de Seat; Maravillas Rojo Torrecilla, presidenta d’Abacus Cooperativa; María Luz Vega Ruiz, assessora sènior del Departament de Recerca de l’Organització Internacional del Treball; Lídia Farré Olalla, economista, professora de la Universitat de Barcelona i investigadora del CSIC; Pilar Carrasquer Oto, sociòloga i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona; Samuel Bentolila Chocrón, doctor en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) i professor d’Economia al Centre d'Estudis Monetaris i Financers, i Adrián Todolí Signes, professor de Dret del Treball i la Seguretat Social a la Universitat de València. També hi haurà espai per als agents socials més representatius que exposaran la seva visió a diferents taules.

Barcelona, epicentre del debat sobre el futur del món laboral

Durant els tres dies es duran a terme més de 12 sessions dividides en 8 blocs, que comptaran amb gairebé una cinquantena de ponents de referència en l’àmbit del treball. Les diferents sessions tractaran temes que han adquirit una especial rellevància en els últims temps: Passat, present i futur dels treballs; La implicació dels estats en els treballs; Condicions de treball per a una societat justa i diversa; L’organització del temps de treball i el debat sobre la jornada laboral; Els treballs en una economia social i solidària; Diàleg social i representació col·lectiva al segle XXI; Transició justa i Objectius de Desenvolupament Sostenible, i La formació com a factor clau del futur dels treballs.

Amb el lema “El treball en una nova economia per a la vida”, el 1r Congrés Català del Treball, que ja té obertes les inscripcions gratuïtes a la seva web congrescatalatreball.org, serà un espai que convidarà a la reflexió sobre el futur del món laboral i les tendències principals que en marcaran l’esdevenir. Tot amb la mirada posada en les dinàmiques d’àmbit mundial per analitzar-ne les implicacions que poden tenir per al nostre país.

Aquest Congrés s’emmarca en l’Estratègia Catalana per al Treball 2030, que el Departament d’Empresa i Treball té previst elaborar com un instrument per fer front als reptes que es presenten en el nostre país en l’àmbit laboral durant els pròxims anys.

Per a més informació, així com consultar el programa complet:

congrescatalatreball.org

En aquest enllaç us podeu descarregar la roda de premsa:

https://we.tl/t-0lCPL93d34

1  

Imatges

El conseller Roger Torrent i el secretari de Treball, Enric Vinaixa, durant la roda de premsa de presentació del Congrés

El conseller Roger Torrent i el secretari de Treball, Enric Vinaixa, durant la roda de premsa de presentació del Congrés 532146

1  

Fitxers adjunts

Dossier informatiu del 1r Congrés Català del Treball

Dossier informatiu del 1r Congrés Català del Treball
PDF | 948254

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia