Delegació a Lleida

Presentació a Lleida de la 1a Jornada de les Arts

El Departament d'Educació organitza a la ciutat de Lleida la primera Jornada de les Arts

query_builder   22 març 2023 14:55

event_note Nota de premsa

El Departament d'Educació organitza a la ciutat de Lleida la primera Jornada de les Arts

  1. L’esdeveniment aplegarà el 28 de març més de 600 alumnes de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat per tal que coneguin de primera mà l’oferta dels ensenyaments artístics de la ciutat
  2. Les activitats preparades seran conduïdes pel professorat dels centres que imparteixen ensenyaments artístics de Lleida
  3. La fita, pionera a Catalunya, neix amb la voluntat de celebrar-se en altres ciutats del país en edicions següents
Presentació 1a Jornada de les Arts a Lleida
Imatge de la presentació 1a Jornada de les Arts a Lleida, encapçalada per Montse Bergés
{"name":"2023/03/22/14/51/f0953024-29ed-45a9-8f65-f5e51a7d4c35.jpeg","author":"DTGL","type":"0","location":"0","weight":"223610"}


El pròxim dia 28 de març al matí se celebrarà a la capital del Segrià la primera Jornada de les Arts, que organitza el Departament d’Educació, amb el suport del de Cultura i en col·laboració amb l’Ajuntament de Lleida. La fita aplegarà més de 600 alumnes de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat de 12 centres educatius (10 de la ciutat i els instituts d'Alcarràs i de Seròs) amb l’objectiu que coneguin de prop i d’una manera activa l’oferta dels ensenyaments artístics de la ciutat, concretament, els estudis d’arts plàstiques i disseny, de música i d’arts escèniques. Així ho han fet públic avui la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, els directors dels serveis territorials d’Educació i Cultura, Claudi Vidal i Albert Turull, i la 3a tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes de l’Ajuntament de Lleida, Sandra Castro, durant la presentació de l’esdeveniment, feta a la Delegació del Govern.

La Jornada de les Arts, impulsada pel Servei d’Ordenació dels Ensenyaments de Règim Especial del Departament d’Educació, es desenvoluparà de manera simultània a diversos indrets de la ciutat, sigui en recintes tancats o a l’aire lliure. Hi ha organitzades dues activitats de gran format: un assaig orquestral a l’Auditori Enric Granados i un espectacle artístic a l’Escorxador. Alhora se celebraran 8 tallers de petit format pels quals podran passar els alumnes participants de la jornada.

Els tallers de petit format han estat concebuts com un espai de participació directa dels estudiants i abordaran disciplines com la dansa urbana, el teatre, la música amb tauletes o les instal·lacions artístiques, entre d’altres. Els participants intervindran en els tallers de manera rotatòria i amb un temps limitat per tal que durant el matí puguin fer un tastet de les diverses disciplines artístiques que comprèn l’oferta educativa de la ciutat.

A continuació es detalla la relació d’activitats i tallers que s’organitzaran:

Activitat

Centre que organitza l'activitat

Lloc de realització (ciutat de Lleida)

ART Espectacle

Escola d'Art Aula Municipal de Teatre de Lleida

Escorxador

L'assaig orquestral

Conservatori i L'Intèrpret + L'Intèrpret

Auditori Enric Granados

Taller 1: Recursos bàsics teatrals

Escola d'Art Aula Municipal de Teatre de Lleida

Sala 2 del teatre

Taller 2: Recursos bàsics teatrals

Escola d'Art Aula Municipal de Teatre de Lleida

Sala 2 del teatre

Taller 1: Dansa contemporània

Escola de dansa La Dansa Estudi

Escola de dansa

Taller 2: Dansa contemporània

Escola de dansa La Dansa Estudi

Escola de dansa

Taller: Dansa urbana

DanceScape

Plaça Sant Joan

Taller: EAM3.0

EAM Leandre Cristòfol

Escola d'art

Taller de tècniques d'art urbà

EA Ondara

Mercat del Pla

Taller de croma

EA Ondara

Mercat del Pla

Taller de ritme i més ritmes

L'Intèrpret

L'Intèrpret

Taller de la cançó de l'estiu

L'Intèrpret

L'Intèrpret

Aquestes activitats seran conduïdes pel professorat dels centres que imparteixen ensenyaments artístics de Lleida i que ha col·laborat activament en l’organització de la Jornada de les Arts. Són professionals del Conservatori Municipal de Música, de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol, del centre autoritzat d’ensenyaments professionals de música L’Intèrpret, de l’Aula Municipal de Teatre, de l’Escola d’Art d’Ondara, de l’escola de dansa La Dansa Estudi i el centre que imparteix el CFGM de Tècniques.

Està previst que, al llarg dels itineraris proposats, els i les alumnes puguin assistir o participar en diversos espectacles, com són “Kujira”, a càrrec de la companyia Centre de Titelles de Lleida; “Transhumància”, de la companyia Xip Xap Teatre, i “Ellena ‘La Gorda’”, de la companyia Inhabitants.

Educació en les arts, a través de les arts i per a les arts

Montse Bergés ha destacat que “l’accés i la participació en la cultura és un dret per si mateix i com a tal ha de ser garantit”. Una manera de fer-ho, ha dit, és “donar a conèixer els ensenyaments artístics als joves i posar-los en valor”. En aquest sentit, Bergés ha afirmat que la jornada “vol fomentar entre els joves l’educació en les arts, a través de les arts i per a les arts, perquè afavoreix el desenvolupament personal i acadèmic, els bons hàbits i la cohesió social”. La iniciativa vol donar una visió global de l’ensenyament de disciplines artístiques a la ciutat de Lleida i mostrar el seu potencial; també pretén fer participar els estudiants en activitats artístiques (concerts, teatre, espectacles, amb tallers en espais públics) i promoure una activitat vivencial d’orientació envers els ensenyaments artístics.

Claudi Vidal ha subratllat que amb iniciatives com la d’aquesta jornada es pretén “eixamplar la mirada de l’educació formalment acadèmica i posar l’èmfasi en una formació que atengui a una visió més integral i holística de l’ésser humà i que fomenti aspectes com ara la creativitat, la visió crítica i alternativa i el trencament d’estereotips”. Vidal també ha remarcat que es tracta de la primera jornada dedicada a potenciar, amb aquest format, els ensenyaments de règim especial artístic que s’organitza a Catalunya. Els motius de l’elecció de la capital del Segrià per a aquesta estrena, ha explicat, són “l’àmplia base existent a la ciutat de Lleida de centres i entitats de creació i de formació artística, amb una dilatada experiència i un prestigi reconegut arreu del país”, amb l’afegit d’una “dimensió de la ciutat que és molt adequada per a posar en marxa una primera experiència de jornada d’aquest tipus”. La voluntat d’Educació és d’organitzar aquesta jornada en altres ciutats del país en edicions següents. Per la seva banda, Albert Turull ha explicat que aquest tipus de jornades són “necessàries per a formar els joves com a ciutadans i ciutadanes actius i participatius culturalment i per contribuir a l’eliminació de bretxes culturals”.

Sandra Castro ha destacat la importància d’aquesta jornada per “visibilitzar el talent local lleidatà, per despertar vocacions i per mostrar el ventall de possibilitats que hi ha a la ciutat d’ensenyaments artístics”. Castro ha subratllat la potencialitat de Lleida, com a ciutat Educadora i per l’àmplia oferta en estudis artístics, tant municipal com privada. També ha agraït l’aposta decidida que el Departament d’Educació ha fet per la ciutat a l’hora d’acollir aquesta jornada.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia