Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Acte de lliurament dels distintius

Lliurament dels primers 10 distintius de garantia de qualitat ambiental per a centres d'activitats marítimes

query_builder   23 març 2023 13:18

event_note Nota de premsa

Lliurament dels primers 10 distintius de garantia de qualitat ambiental per a centres d'activitats marítimes

  1. Amb aquest certificat es busca minimitzar l’impacte de les activitats marítimes d’esbarjo sobre els ecosistemes naturals, i el foment del respecte i la sensibilitat ecològica de les persones en les seves relacions amb els ecosistemes marins
  2. Avui també s’ha presentat una Guia de bones pràctiques nàutiques i subaquàtiques, així com díptics i tríptics informatius ja disponibles al web del Departament d’Acció Climàtica
Els directors generals amb representants dels centres d'activitats marítimes certificats.{"name":"2023/03/23/13/07/2df814ea-67b8-4622-8d21-17bda8430846.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":"193425"}

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya, i el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, han lliurat els primers 10 distintius de garantia de qualitat ambiental per a centres d’activitats marítimes. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va aprovar el febrer de 2022 aquesta nova categoria de Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a centres d’activitats marítimes amb la finalitat d’assegurar que les activitats que es desenvolupen en aquests centres siguin respectuoses amb el medi aquàtic, els recursos naturals, el patrimoni subaquàtic i la seguretat de les persones.

Des de llavors, les acadèmies nàutiques, els centres d’immersió i els centres nàutics de Catalunya poden sol·licitar el Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a la categoria de Centres d’activitats marítimes.

Els centres que ja l’han obtingut són: Centre d’Immersió Port de la Selva, Club Nàutic Port de la Selva, Oceansub-Estartit, Diving Center la Sirena, Medas Poseidon-Diving center la Sirena, Start Derivada-Diving center la Sirena, Unisub Estartit, El Rei del Mar, Costa Brava Divers l’Estartit i Medaqua 13 Service.

Sensibilització i conservació

Per sol·licitar el certificat, aquests centres han d’estar registrats a la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible i complir amb els criteris de qualitat ambiental establerts per als centres d’activitats marítimes, els quals s’han establert, amb la col·laboració d’un grup de treball integrat per representants del sector, perquè es compleixin els principis de l’economia circular, amb un èmfasi especial en la conservació del medi i la sensibilització dels usuaris envers l’entorn. Altres criteris estan relacionats amb l’òptima gestió dels residus, el foment de la mobilitat sostenible, la compra i l’ús de productes i materials més respectuosos amb el medi ambient, l’estalvi i l’eficiència energètica, i l’estalvi d’aigua, entre d’altres.

L’equip tècnic de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha treballat conjuntament amb la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible, ambdós del Departament d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural. S’ha comptat a més, amb el suport de diferents organitzacions referents del sector com són l’Associació Catalana d’Escoles Nàutiques, l’Associació Catalana de Centres d’Immersió i Activitats Marines, la Federació Catalana de Vela, l’Associació Catalana d’Activitats Marítimes i la consultoria especialitzada en gestió ambiental Ecogesa, entre d’altres.

Més de 500 centres d’activitats marítimes actius

La necessitat de crear aquests distintius sorgeix amb l’increment des dels anys 1960 de l’activitat turística a les zones costaneres de Catalunya, fins a constituir un important motor econòmic del territori. A més, cal afegir-hi la situació derivada de la pandèmia, que ha suposat un nou impuls per a la demanda d’activitats recreatives en l’àmbit marítim per part del turisme local i estranger des de l’any 2020, que ha trobat en els ecosistemes marins una zona segura d’oci i descans. Aquesta realitat, però, ha fet incrementar la pressió d’aquestes activitats d’esbarjo en uns ecosistemes especialment sensibles i fràgils.

El sector del turisme marítim engloba diverses activitats terrestres i marítimes. No obstant, totes les activitats de lleure que es desenvolupen al mar s’han de realitzar i canalitzar a través dels més de 500 centres d’activitats marítimes actius que té registrats el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, entre els quals destaquen els dedicats a la nàutica d’esbarjo.

Guia i díptics de bones pràctiques nàutiques i subaquàtiques

Un dels criteris on es posa més pes a l’hora de concedir el Distintiu és en la formació del personal que treballa en els centres i la sensibilització dels clients sobre les bones pràctiques ambientals.

Pel compliment dels criteris sobre formació i informació, al llarg de 2022 el Departament ha elaborat el material necessari que els centres han de posar a disposició dels clients i treballadors.

Aquest material s’ha presentat durant la jornada d’avui i consisteix en una nova guia sobre bones pràctiques nàutiques i subaquàtiques. La publicació descriu què són els centres d’activitats marítimes de Catalunya i ofereix als usuaris consells pràctics per actuar de manera responsable quan es practiqui una activitat marítima recreativa, tot garantint la seguretat del qui ho practica i protegint l’entorn marí i les espècies que habiten a les aigües marines.

En aquest sentit, a la guia es pot trobar informació sobre quins són els hàbitats marins d’interès a Catalunya i la importància de les praderies de posidònia, així com un mapa amb les àrees marines protegides.

En un altre apartat, la guia descriu els centres on es poden practicar activitats marítimes recreatives a Catalunya i distingeix entre acadèmies nàutiques (19%), que imparteixen la formació teòrica i pràctica necessària per poder obtenir les titulacions oficials de nàutica d’esbarjo; centres d’immersió (34%), que ofereixen la pràctica d’almenys una d’aquestes activitats: activitats subaquàtiques, amb la supervisió de guies o instructors/ores o sense cap supervisió, o formació per practicar les activitats subaquàtiques amb garanties i seguretat; i centres nàutics (47%), que ofereixen la possibilitat de fer activitats nàutiques recreatives o de pesca a la mar o a qualsevol altre medi aquàtic amb seguretat i qualitat.

Tríptics.{"name":"2023/03/23/13/11/f810f8ae-d957-4222-b50e-5c7d67488ec4.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":"238999"}


Finalment, el text apunta quines són les bones pràctiques pel que fa a les activitats nàutiques amb embarcacions, com ha de ser una embarcació sostenible i com gestionar els residus un cop a bord, bones pràctiques de fondeig, i recorda l’existència de l’aplicació gratuïta FanCat, que ofereix informació sobre el fons marí i mostra en tot moment on hi ha hàbitats protegits, què has de fer si et trobes fauna marina protegida en perill o comportaments respectuosos amb els cetacis. Pel que fa a la pesca recreativa responsable, s’incideix en quines són les espècies vulnerables i s’apel·la a utilitzar alternatives ecològiques als ploms i hams convencionals. La darrera part fa referència al busseig d’esbarjo responsable i al busseig en coves.

La guia es veu reforçada amb la publicació de tríptics i díptics informatius amb consells sobre com navegar de manera responsable i sostenible i com viure la mar amb responsabilitat. Tots dos fulletons estan disponibles al web del Departament.

5  

Imatges

Foto 1

Foto 1 193425

Foto 2

Foto 2 238999

Foto 3

Foto 3 328468

Foto 4

Foto 4 275965

Foto 5

Foto 5 153614

Acció climàtica
Transformació verda
Medi ambient
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia