Empresa i Treball

La Generalitat presenta a Terres de l¿Ebre el projecte ¿Rutes Artesanes de Catalunya¿ com a eina de promoció al servei del sector artesà

La Generalitat presenta a Terres de l'Ebre el projecte "Rutes Artesanes de Catalunya" com a eina de promoció al servei del sector artesà

query_builder   23 març 2023 15:14

event_note Nota de premsa

La Generalitat presenta a Terres de l'Ebre el projecte "Rutes Artesanes de Catalunya" com a eina de promoció al servei del sector artesà

  1. La directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) ha presentat el projecte al Museu de la Pauma de Mas de Barberans i ha animat els artesans i artesanes a adherir-s’hi per “visibilitzar els seus tallers i activitats”
  2. També ha presentat el Programa d’Avantatges i Serveis del carnet d’Artesà i Artesana, una acreditació que actualment tenen 327 persones a les comarques de Terres de l’Ebre

La directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, Agnès Russiñol i Amat, acompanyada del responsable de l’Àrea d’artesania del CCAM, Xavier Villas Balasch, ha presentat avui al Museu de la Pauma de Mas de Barberans el projecte “Rutes Artesanes de Catalunya”. Es tracta d’una iniciativa de promoció artesanal, cultural i turística que actualment agrupa en 8 rutes els actius i els recursos artesans que Catalunya té distribuïts arreu del territori. El projecte, que consta d’una guia en format web, un distintiu identificatiu de les Rutes Artesanes, i d’una campanya de difusió, és una plataforma de foment de l’artesania vinculada al turisme sostenible, de proximitat, cultural i experiencial. En la presentació també hi ha estat present el director dels serveis territorials del Departament a Terres de l’Ebre, Adam Tomàs Roiget, i l’alcalde de Mas de Barberans, Josep Maria Lleixà Lleixà.

La guia digital es recull en el web www.rutesartesanes.cat i inclou actualment 8 itineraris que cobreixen zones geogràfiques com les comarques de Terres de l’Ebre, Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, Barcelona Ciutat, o les comarques de Girona. Són rutes on descobrir museus, centres d’interpretació i tallers vinculats a l’artesania, itineraris també per gaudir del paisatge, la natura i de la gastronomia de Catalunya, i activitats artesanals, lúdiques i esportives pròpies de cada territori. Per a la campanya de difusió, Artesania Catalunya, ha impulsat, entre d’altres, la producció d’una col·lecció de documentals audiovisuals per cadascun dels itineraris que es poden veure a la plataforma TV3alacarta.

En l’acte, la directora Agnès Russiñol ha presentat al sector artesanal i turístic de les Terres de l’Ebre la guia digital del projecte, i l’itinerari i el documental dedicat al territori. Un tram que explora el barri artesà terrissaire del Raval dels Canterers, a Miravet, i el Parc Natural dels Ports. Que fa conèixer els margallons, les palmeres autòctones de les Terres de l’Ebre i què se’n pot fer amb elles; proposa visitar el Museu de la Pauma de Mas de Barberans, el poble terrisser de La Galera i l’epicentre dels artesans de la fusta de la Sènia per arribar fins a La Ràpita amb els artesans i artesanes de les arts de la pesca i explorar les barraques tradicionals que hi ha al Delta.

Des del Museu de la Pauma, Russiñol ha animat els artesans i artesanes del territori “a adherir-se a aquest projecte, a visibilitzar els seus tallers i activitats a la guia”, i ha ressaltat que “aquesta és una plataforma que posem a l’abast del sector artesanal per donar a conèixer la riquesa del patrimoni artesà, promocionar-lo i connectar-lo a l’oferta turística de Catalunya”. Es caracteritza per ser “una guia viva, i que incorporarà anualment nova informació de tallers, espais o punts d’interès artesanal a visitar”, ha explicat la directora, i ha destacat que la iniciativa “és una eina de suport per promoure el turisme intern, per avançar, de la mà del patrimoni artesà, cap a un model turístic més sostenible, més desconcentrat en el temps i l’espai, i alhora per dinamitzar el teixit socioeconòmic del territori”.

D’altra banda, la directora del CCAM ha presentat al sector el Programa d’Avantatges i Serveis del Carnet d’Artesà i Artesana, que “hem impulsat amb l’objectiu de posar en valor aquesta acreditació voluntària de reconeixement del domini tècnic, de qualitat i disseny d’un o més oficis artesanals, que actualment han obtingut 327 artesans i artesanes a Terres de l’Ebre, de les 8.279 persones acreditades arreu del país”. “Una acció que des del Consorci estem treballant i que ofereix un conjunt de serveis i facilitats per a les persones titulars del carnet”, en el que és –ha afegit- “un programa viu al qual s’aniran incorporant noves propostes i serveis de diferents empreses i entitats”.

El projecte Rutes Artesanes de Catalunya i el Programa d’Avantatges i Serveis del Carnet d’Artesà i Artesana, són iniciatives que s’emmarquen en Pla d’Acció del Comerç, l’Artesania i la Moda 2022-2025, que impulsa diferents actuacions amb la finalitat d’incrementar el prestigi i la visibilitat de l’artesania a Catalunya; acompanyar les empreses artesanes, captar el talent i millorar-ne la competitivitat; i projectar internacionalment l’artesania catalana.

Més informació sobre la Ruta Terres de l’Ebre aquí

Més Informació sobre el Programa d’Avantatges i Serveis del Carnet d’Artesà i Artesana aquí

1  

Imatges

La directora Agnès Russiñol en la presentació.

La directora Agnès Russiñol en la presentació. 486062

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia