
- Sala de premsa
- Notes de premsa
- El Servei Català de Trànsit desplega un pla d'intervenció a l'AP-7 amb un paquet de mesures de gestió de trànsit i de millora de la seguretat viària
query_builder 23 març 2023 19:24
event_note Nota de premsa
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i el director del Servei Català de Trànsit (SCT), Ramon Lamiel, han presentat avui un pla d’intervenció a l’AP-7 amb un paquet de més vint mesures de gestió del trànsit i de millora de la seguretat viària. El projecte, que es desplegarà en el període 2023-2025, suposarà una inversió de 14.300.000€.
El conseller Elena ha declarat que “la inversió es dedicarà a mitigar les congestions i donar més capacitat a l’AP7, en velocitat variable al tronc central de Mollet al Papiol i en velocitat variable a la C58”.
Elena ha afegit que “s’ha produït un increment de la mobilitat i dels accidents en aquesta via i, per tant, cal actuar”. Elena ha remarcat que “l’objectiu del pla d’intervenció és mitigar els efectes que ha tingut l’alliberament dels peatges i millorar la seguretat viària a una de les principals artèries del país”.
Per a l’elaboració del pla, l’SCT ha realitzat una tasca de diagnosi de la mobilitat i l’accidentalitat de 43 trams de l’AP-7 des de l’alliberament dels peatges. L’anàlisi d’aquests 18 mesos de les dades d’aquesta via d’alta capacitat ha permès dissenyar i detallar un seguit d’actuacions per mitigar els efectes de la supressió del pagament a l’autopista i millorar-ne la seguretat viària.
Quant a la diagnosi de la situació actual de l’AP-7 en destaca sobretot l’augment de la mobilitat i específicament de la circulació de vehicles pesants, així com l’increment de la durada i la freqüència (nombre de vegades a l’any que un punt quilomètric o un tram està retingut) de les retencions, establint una comparativa dels períodes abans (2019) i després de l’alliberament de peatges (2022).
Concretament la mobilitat ha augmentat de mitjana un 26% a l’autopista i la circulació de camions s’ha incrementat un 36%. S’ha detectat que en tres trams de l’autopista (Bellaterra/C-58, C-59/Mollet i Mollet/Montmeló), el trànsit ha baixat per la desviació de la circulació cap altres vies alliberades, com pot ser la C-33. Tanmateix la tendència generalitzada ha estat d’increment de la mobilitat i els trams amb més augment han estat:
Pel que fa a l’anàlisi de la mobilitat i les afectacions també convé destacar que en 283 quilòmetres de l’AP-7 hi ha hagut un augment de la freqüència de les retencions i en 298 quilòmetres ha crescut la durada de les congestions. A més, la durada de les retencions ha crescut un 74,2% i específicament en les afectacions derivades d’accidents o avaries ha pujat un 142,4%. Com a causes de l’augment de les retencions, a més de l’increment del nombre de vehicles que hi circulen, s’apunten:
Quant a la sinistralitat, hi ha hagut un increment dels accidents a l’AP-7 en el període posterior a l’alliberament de peatges. Així, el 2019 l’auopista va registrar 503 accidents amb víctimes (32 amb morts o ferits greus) mentre que el 2022 aquests sinistres van augmentar fins als 647 (55 dels quals amb morts o ferits greus). En concret, l’any 2019, 15 persones van morir en accidents a l’AP-7 i 19 més van resultar ferides de gravetat, mentre que l’any passat les víctimes mortals en sinistres a l’AP-7 van ser 24 i els ferits greus 52.
2. MESURES PER DESENVOLUPAR EL PLA D’INTERVENCIÓ
El Servei Català de Trànsit destinarà 14.300.000€ en el període 2023-2025, per a la millora de la seguretat viària i la gestió del trànsit a l’AP7:
Les principals propostes són mesures de gestió del trànsit i seguretat viària consistents en la laminació i homogeneïtzació del trànsit, gestió de la velocitat i de les interseccions, augment de la capacitat viària en trams d’alta sinistralitat, entre d’altres. La concreció de les més de vint mesures que conté el pla d’intervenció consisteix en:
Mesures de gestió del trànsit
Control de velocitat i seguretat viària
Restriccions i limitacions de vehicles pesants
Mesures infraestructurals
Aquestes mesures sobre les infraestructures són millores en els eixos viaris i les connexions entre aquests que haurien de projectar i pressupostar els titulars de les vies.