Mossos d'Esquadra

Control OIKOS

Els Mossos d'Esquadra desarticulen una organització criminal dedicada a la comissió de delictes contra el patrimoni que operava a tota la Regió Policial Metropolitana Nord

query_builder   24 març 2023 09:24

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra desarticulen una organització criminal dedicada a la comissió de delictes contra el patrimoni que operava a tota la Regió Policial Metropolitana Nord

.Dos detinguts de 18 i 35 anys amb diversos antecedents per fets similars

.L’objectiu sempre era els objectes de valor i els investigats guardaven unes pautes d’acció molt concretes

.El dispositiu OIKOS de prevenció de robatoris amb força a domicilis va permetre identificar els autors dels fets

.l’Àrea d’Investigació Criminal de la regió policial se’n va encarregar de la investigació

.A les darreres hores s’han detingut tres persones més que estan pendents de passar a disposició judicial

La col·laboració entre Mossos d’Esquadra i policies locals va permetre detectar i investigar una organització criminal especialitzada a cometre robatoris en domicilis, principalment a la zona del Vallès. El dispositiu, conegut com a OIKOS, es basa en l’engranatge dels diferents serveis policials per generar intel·ligència que després és explotada pels efectius de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Nord, que materialitzen la feina ubicant i inculpant membres concrets d’aquest grup criminal.

Per poder dirigir de manera efectiva les accions policials, es van analitzar les dades corresponents als fets delictius comesos amb anterioritat a la creació del dispositiu, per poder determinar el mapa delinqüencial i, en conseqüència, els llocs, els punts i les zones amb una major afectació i situació estratègica. També es va poder determinar el modus operandi dels autors, els dies de més afectació, les franges horàries i altres dades qualificables per a desenvolupar l’operativa diària.

Els mitjans de coordinació entre les diferents unitats no només s’ha basat en punts de tancament i control d’accés a poblacions, sinó també en espais virtuals on es comparteix la informació en temps real. D’una banda tots els efectius que participen a diari en el dispositiu comparteixen canal dins el sistema de comunicacions de la Generalitat de Catalunya a la xarxa RESCAT, a més del comandament operatiu que s’ubica actualment al CECOR de la Comissaria de Districte de Caldes de Montbui. es fa us de les noves tecnologies de missatgeria on cada dia interactuen els agents que participen al dispositiu i on es desenvolupa la operativa de coordinació, comandada pel mateix cap de la comissaria.

La coordinació amb les policies locals de la Regió es duu a terme de manera periòdica. En aquest sentit, es dissenyen les línies estratègiques del dispositiu que afecten diferents parts del territori i, per aquest motiu, és fonamental la cooperació i posada en comú de la intel·ligència generada arran dels diferents serveis de patrullatge de les policies locals i dels cossos de vigilants municipals de les diferents localitats afectades.

A més d’aquests espais per a la coordinació, el cos de Mossos d’Esquadra centra les accions operatives en el patrullatge que es fa de manera mixta amb les policies locals, els grups de paisà dels Grups de Delinqüència Urbana (GDU) i Grup Operatiu de Prevenció i Proximitat (GOPP), i de les Unitats d’Investigació, a més de les furgonetes d’efectius disposades pels serveis adscrits a la regió, les conegudes ARRO, composades per 8 efectius i més adients per realitzar controls de pas a punts estratègics dels municipis. A més, el dispositiu OIKOS a comptat darrerament amb les unitats de suport aeri del cos, la Unitat de Drons (UDRON) i UCHEL (Unitat Central D’Helicòpters).

El dispositiu OIKOS, que es duu a terme des del 2019 a tota la Regió Policial Metropolitana Nord, té diferents expressions territorials. Reflex d’aquestes accions ha estat el darrer cas dut a terme per la DIC, que ha fet servir la intel·ligència generada pel dispositiu, per analitzar, extreure i estudiar un grup criminal que operava a la zona compresa entre Caldes de Montbui, Granollers i Santa Perpètua de Mogoda.

L’organització criminal investigada seleccionava prèviament la zona on actuar i els domicilis als quals volien accedir. A les prèvies, també escollien amagatalls i llocs per deixar roba i objectes que utilitzaven per forçar portes i finestres, perquè, en cas de ser identificats pels agents policials cosa que ja havia passat en alguna ocasió, mai no portessin a sobre res que els incriminés.

Intel·ligència criminal neutralitzada per OIKOS

Els membres del grup sortien de Barcelona a mitja tarda i es dirigien a la zona que prèviament havien seleccionat. Estacionaven en zones boscoses properes i esperaven unes hores. La foscor els ajudava a passar desapercebuts i a dificultar-ne la identificació. Aprofitaven els relleus i els canvis de torn policials per moure’s, però no van tenir en compte que OIKOS estava dissenyat per evadir l’acció de debilitació d’aquests espais horaris.

Amb aquest modus operandi van iniciar una sèrie de fets que van començar cap a finals de gener, quan es van produir dos robatoris amb força a dos domicilis del mateix carrer de la localitat de Santa Perpètua de Mogoda. En ambdós fets van aconseguir emportar-se uns 4.000 euros, entre joies i diners en efectiu.

Les primeres gestions d'investigació van obtenir una línia entorn un possible vehicle implicat, i es van iniciar vigilàncies. En un moment puntual, els agents van localitzar un amagatall en una zona molt propera d’on s'havien produït robatoris on es van trobar roba i eines.

Seguidament els investigadors van posar identitat a dues persones relacionades amb aquell vehicle, tot i que dos dies després dels robatoris, van marxar al seu país d'origen, d'on van retornar setmanes després.

De retorn a Catalunya, van cometre dos robatoris més a domicilis de la localitat de l'Ametlla del Vallès, on es van endur 3.500 euros. En aquest cas, eren dues cases a quatre vents ubicades a una urbanització, separades per 900 metres. Es va tornar a repetir la pauta i es va localitzar un altre amagatall a les proximitats de la zona.

Ja al mes de març es va produir un altre robatori a la localitat de Palau-Solità i Plegamans. En aquest cas, alguns veïns van veure els autors i els van fer fugir, fet que va permetre estrènyer el cercleentorn als investigats.

El grup continuava amb la seva activitat delictiva i pocs dies després van robar en un altre domicili de l'Ametlla del Vallès, on van sostreure diners i joies. L'endemà, veïns de la zona van localitzar algunes peces que havien perdut durant la fugida i les van lliurar a la Policia Local de l'Ametlla del Vallès.

Amb les persones identificades i havent aconseguit indicis de participació en els sis fets anteriors, els investigadors, en col·laboració amb la Policia Local de la Garriga, van establir el dia 7 de març un dispositiu policial de localització i detenció. En aquest sentit, gràcies a la tasca d'investigació prèvia, els investigadors van aconseguir ubicar-los a la Garriga, on es va centrar el dispositiu.

Poc després, es va rebre un avís d'una central d'alarmes alertant d'un possible robatori en una altra casa. El dispositiu es va tancar entorn d'aquest domicili. Els mossos desplegats a la zona van localitzar el vehicle i els seus ocupants mentre hi pujaven i iniciaven la fugida. Dos vehicles policials van aconseguir interceptar-los i detenir-los a tots dos.

Els dos detinguts, de 18 i 35 anys, un amb antecedents per robatoris amb força a domicilis i l’altre per organització criminal, van passar el dia 10 de març a disposició judicial i tots dos van ingressar a presó per odre del jutge instructor de la causa.

Darreres detencions:

A les darreres hores, i fruit també de la intel·ligència generada per OIKOS i gràcies també a la col·laboració ciutadana, agents de la DIC i de la Unitat d’Investigació de Premià han detingut tres persones més a les quals se’ls imputen 9 robatoris amb força, 7 d’ells a domicilis i 2 a vehicles, quan sortien de robar d’un bloc de pisos de la localitat d’Arenys de Mar.

Les gestions d’investigació dels agents van poder establir el domicili dels detinguts a la localitat de Blanes, on el jutjat ha autoritzat una entrada i escorcoll.

En el decurs de l’entrada s’han recuperat diversos objectes atribuïbles als diferents robatoris que acrediten l’activitat criminal del grup neutralitzat. En aquest sentit, s’estan cercant connexions amb nous fets delictius.

Les tres persones passaran avui mateix a disposició judicial al Jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia d’Arenys.

En relació a la nota publicada avui, disposen d’un vídeo al servidor FTP dels Mossos d’Esquadra http://sftpinterior.gencat.cat/

Policia
Habitatge
Seguretat
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia