Cultura

L'alcalde de Vinaixa, Josep Maria Tarragó; l'alcaldessa d'Os de Balaguer, Estefania Rufach; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; i la delegada del Govern a les Terres de Lleida, Montse Bergés, durant la inauguració de la nova Casa Poblet de Vinaixa

Consellera Garriga: "Fem país mentre fem cultura i festa"

query_builder   25 març 2023 17:39

event_note Nota de premsa

Consellera Garriga: "Fem país mentre fem cultura i festa"

  1. Natàlia Garriga ha inaugurat la 20a Fira de l’Oli i la Pedra i la Casa de Poblet, a Vinaixa
  2. També ha inaugurat la Ruta Pedrolo, que transcorre per Tàrrega, i l’exposició dedicada a Leandre Cristòfol, a Os de Balaguer
L'alcalde de Vinaixa, Josep Maria Tarragó; l'alcaldessa d'Os de Balaguer, Estefania Rufach; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; i la delegada del Govern a les Terres de Lleida, Montse Bergés, durant la inauguració de la nova Casa Poblet de Vinaixa{"name":"2023/03/25/17/37/f335984b-57d5-4585-bacb-5c536859bc80.jpeg","author":"Arnau Pascual / Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":387161}


La consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez, ha fet avui una visita per terres de Lleida. La visita institucional s’ha iniciat a Vinaixa on, a la Plaça dels Arbres, ha inaugurat l’edició d’enguany de la Fira de l’Oli i la Pedra, acompanyada per l’alcalde de la població, Josep Maria Tarragó. "Fem país mentre fem cultura i festa", ha declarat la consellera.

La mostra, que aquest any arriba a la seva 20a edició, va modificar el seu format, després l’aturada obligada per la pandèmia. La consellera n’ha destacat el fet i ha assenyalat que les modificacions són ”senyal inequívoc de la voluntat transformadora del municipi” i que “el fet que un esdeveniment amb vint anys d’història se sàpiga reinventar i adaptar al nous temps diu molt a favor d’aquells que l’organitzen”.

La fira, a més de la seva projecció comercial per promocionar l’oli produït a la zona planteja tot un seguit de rutes i itineraris guiats pel centre històric de Vinaixa, que permeten conèixer la transformació de la pedra i els molins i conèixer el patrimoni material i cultural del municipi.

A Vinaixa, la consellera també ha participat en la inauguració de la Casa Poblet, un edifici administratiu dels segles XIV-XVI, amb afegits renaixentistes, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional que s'ha restaurat i rehabilitat per retornar-lo al seu estat original. Allà, els abats de Poblet hi cobraven els delmes del monestir i és un referent del passat històric de la localitat. A partir d'avui, aquest espai serà un museu i centre cultural.

La consellera de Cultura s’ha desplaçat després a Tàrrega on, acompanyant l’alcaldessa , Alba Pijuan, ha assistit a la inauguració oficial de la Ruta Pedrolo. Aquesta iniciativa del municipi es basa en un conjunt de dotze senyalitzadors instal·lats en indrets de la ciutat vinculats a la vida i l’obra de l’escriptor Manuel de Pedrolo. La Ruta Pedrolo Tàrrega neix a partir d’una selecció de fragments de la literatura “pedroliana” realitzada per l’estudiós Xavier García i publicada al llibre-caixa Tàrrega, ciutat del Mecanoscrit. Pedrolo: pas a pas, mot a mot (2018). La iniciativa del consistori targarí vol fer visible el lligam de l’autor, nascut a l’Aranyó, vers la capital de l’Urgell, on va residir durant gran part de la seva vida.

Exposició dedicada a Leandre Cristòfol

La vista de la consellera de cultura ha seguit a la tarda, amb el desplaçament a Castell d’Os de Balaguer i Museu de Campanes de Catalunya, on després de signar en el llibre d’honor de la localitat ha participat, amb l’alcaldessa d’Os de Balaguer, Estefania Rufach, i el director del Museu Morera, Jesús Navarro, en l’acte d’inauguració de l’exposició dedicada a Leandre Cristòfol.

La mostra, organitzada per l’Ajuntament d’Os de Balaguer i el Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de la mort de Leandre Cristòfol (Os de Balaguer, 1908 – Lleida, 1998), presenta una selecció d’obres de l’artista més universal que han donat mai les terres de Ponent.

Les peces exposades pertanyen a les dues donacions que van integrar el seu llegat a les col·leccions del Museu Morera. La primera la va fer el mateix Leandre Cristòfol, l’any 1990, i la segona, el seu germà, Francisco Cristòfol, l’any 1999.

Leandre Cristòfol és un dels escultors més importants de l’art català del segle XX. La seva obra ha participat en els grans esdeveniments expositius de recuperació de l’avantguarda surrealista espanyola i és considerada una de les aportacions més singulars a la renovació de l’escultura internacional.


1  

Imatges

Inauguració de la Ruta Pedrolo a Tàrrega

Inauguració de la Ruta Pedrolo a Tàrrega 195858

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia