Acció Exterior i Unió Europea

La consellera d¿Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, i la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, han participat a la inauguració de la Ruta de la Guerra Civil al Maresme

Les conselleres Serret i Ubasart inauguren la Ruta de la Guerra Civil al Maresme

query_builder   24 març 2023 16:39

event_note Nota de premsa

Les conselleres Serret i Ubasart inauguren la Ruta de la Guerra Civil al Maresme

  1. La Ruta de la Guerra Civil consta de tres itineraris i té com a objectiu salvaguardar la memòria democràtica de la comarca recuperant elements arquitectònics i espais que van tenir un paper destacat durant el conflicte
  2. Durant el transcurs de la ruta s’han descobert plaques commemoratives en cada espai on estaven ubicats els cossos diplomàtics durant la guerra civil de països com França, Suïssa, Suècia, Costa Rica, Dinamarca, Regne Unit de Gran Bretanya i d'Irlanda del Nord i Països Baixos
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, i la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, han participat a la inauguració de la Ruta de la Guerra Civil al Maresme{"name":"2023/03/24/16/38/9e0151d9-e180-4692-9422-86a8a524ad0b.jpg","author":"Albert Canalejo","type":"0","location":"0","weight":221942}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, i la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, han participat a la inauguració de la Ruta de la Guerra Civil al Maresme. El projecte, adherit a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica, té com a objectiu salvaguardar la memòria democràtica de la comarca recuperant elements arquitectònics i espais que van tenir un paper destacat durant el conflicte.

Durant la inauguració de la ruta, la consellera de Justícia, Drets i Memòria ha reivindicat la importància de celebrar actes com el d'avui, en tant que "els espais de memòria constitueixen un patrimoni memorial, tangible i intangible, representatiu de la lluita per aconseguir els drets i les llibertats democràtiques de les quals gaudim en el present". A més, ha destacat que "aquest exercici de senyalització dóna contingut al dret a la veritat, al dret de la ciutadania a conèixer la seva pròpia història."

En paraules de la consellera Ubasart, "és la nostra obligació promoure una memòria democràtica que contribueixi a posar fre al nou feixisme que creix, i a fer-ho per a tots i totes nosaltres". "Es tracta d’explicar més i millor els episodis del passat per construir un futur més democràtic, pluralista i convivencial" ha afegit. 

La Ruta de la Guerra Civil, impulsada pel Consell Comarcal del Maresme, consta de tres itineraris: Rereguarda i Front, Defensa de la Costa i Ambaixades. Els primers dos itineraris recorren més d’una vuitantena d’elements patrimonials que van tenir un pes específic durant els anys del conflicte bèl·lic. El tercer tram permet descobrir els espais que, durant la guerra civil, van acollir els consolats i ambaixades ubicats a Barcelona per evitar els saquejos dels escamots franquistes.

La consellera Serret ha recorregut aquest tercer tram acompanyada de membres del cos consular acreditat a Barcelona. Serret ha destacat com aquest itinerari demostra que “Catalunya sempre ha estat connectada al món” i alhora “ret homenatge a l’esforç de preservar la democràcia en un moment altament complex”

Durant la inauguració de la ruta, Serret ha lloat el paper que va jugar la comarca del Maresme durant la guerra civil convertint-se en “un espai on es podia mantenir el lligam amb l’exterior” i els ha encoratjat a “seguir mantenir aquesta vocació d’obertura per continuar teixint relacions basades en la confiança i els valors compartits”. Serret ha clos la seva intervenció reivindicant la difusió de la memòria democràtica perquè “aquesta memòria forma part de nosaltres i la volem conèixer més i millor. És la manera que podem construir millor el futur i continuar definint-nos com a societat democràtica, oberta al món i humanitària”.

Durant el transcurs de la ruta els cònsols acreditats a Barcelona de França, Suïssa, Suècia, Costa Rica, Dinamarca, Regne Unit de Gran Bretanya i d'Irlanda del Nord i Països Baixos han descobert plaques commemoratives en cada espai on estaven ubicats els cossos diplomàtics estrangers durant la guerra civil. 

Memòria Democràtica
Acció exterior
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia