Cultura

El músic Jordi Savall; el representant del Departament de Cultura, Josep Maria Carreté; i el coordinador del Festival, Martí Sancliment

La tercera edició del Festival Jordi Savall presenta una programació liderada per dones

query_builder   27 març 2023 17:30

event_note Nota de premsa

La tercera edició del Festival Jordi Savall presenta una programació liderada per dones

  1. El Festival Jordi Savall 2023 tindrà lloc entre el 28 de juliol i el 15 d’agost a Montblanc i als Reials Monestirs de Poblet i Santes Creus
  2. Aquesta tercera edició estarà dedicada “A LA VIDA” amb una gran diversitat de concerts inspirats en la llibertat, en la natura i en la figura de la dona
  3. L’obra de l’artista catalana Francesca Llopis Floriran roses damunt l’aigua és la imatge del Festival Jordi Savall 2023 i està dedicada a les dones intèrprets i compositores que protagonitzaran aquesta nova edició del festival
  4. Montblanc i Poblet oferiran concerts amb músiques que fan referència al diàl
El músic Jordi Savall; el representant del Departament de Cultura, Josep Maria Carreté; i el coordinador del Festival, Martí Sancliment{"name":"2023/03/27/17/29/fcaf88e2-a5b0-4b0b-8f8a-c454714bafc5.jpeg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":375049}


Aquest matí s’ha presentat, al Palau Moja de Barcelona, el programa de la tercera edició del Festival Jordi Savall, organitzat per la Fundació Centre Internacional de Música Antiga amb el suport del Departament de Cultura. La roda de premsa ha comptat amb la participació del músic Jordi Savall; el gerent de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Maria Carreté, i el coordinador del Festival, Martí Sancliment. El festival vol reivindicar la importància de la recuperació del patrimoni cultural i musical històric al segle XXI, i també promoure el reconeixement i la difusió del llegat musical creat durant la llarga i prolífica trajectòria del mestre, dedicada a la recerca, l’ensenyament, la interpretació i la difusió d’un patrimoni musical i cultural mil·lenari.

La vila de Montblanc serà per segon any consecutiu el primer escenari del Festival Jordi Savall. S’hi abordarà la temàtica de la recuperació de la memòria com a reducte de resistència amb dos concerts al convent de Sant Francesc. El primer concert, el 28 de juliol, estarà interpretat pel conjunt Hespèrion i Jordi Savall i porta per títol Diàlegs de la memòria i de l’esperit. Es tracta d’un programa elaborat amb músiques medievals jueves i musulmanes que comparteixen les tradicions del Mediterrani.

El segon concert, el 30 de juliol, ens permetrà transitar per la música històrica del nostre país, des de la Revolta dels Segadors el 1640, fins a la caiguda de Barcelona i els Decrets de Nova Planta del 1717. Per això s’ha titulat Catalunya comtat gran: temps de batalles, cants de gesta i planys. Per a aquesta ocasió, podrem tornar a sentir el conjunt instrumental Hespèrion XXI juntament amb la Capella Reial de Catalunya amb interpretació i direcció de Jordi Savall.

El Reial Monestir de Poblet tornarà a formar part del Festival Jordi Savall amb un concert que tindrà lloc el dia 29 de juliol en el que presentem una proposta intimista i meditativa amb el concert Camins de l’ànima a càrrec de la Jove Capella Reial de Catalunya, sota la direcció de Lluís Vilamajó. En aquest concert, ens endinsarem en les obres vocals de compositors com Johann Sebastian Bach, Heinrich Schütz, Joseph Rheinberger, juntament amb la compositora contemporània Patricia Van Ness.


La presència femenina serà la protagonista als concerts del Reial Monestir de Santes Creus amb projectes liderats per dones

El Reial Monestir de Santes Creus acollirà un dels concerts més significatius l’11 d’agost, el que porta per títol Músiques per la vida i la llibertat. Es tracta d’un homenatge a les dones que estan perseguides per la seva condició femenina en països com l’Afganistan, l’Iran, Palestina o Síria. Per això, estarà interpretat per cantants d’aquests països: Jasmin Behnawa (Afganistan), Nazanin Saveh (Iran), Nai Barghouti (Palestina) i Waed Bpuhassoun (Síria) acompanyades pel conjunt Orpheus 21 i sota la direcció de Jordi Savall.

El Mestre Savall oferirà també diversos concerts dedicats a la figura femenina, en aquest cas en les representacions de musa i de mare, a través dels concerts Les llàgrimes i el foc de les muses, el 12 d’agost, i dels Stabat Mater realitzats per diversos compositors europeus que interpretarà La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations el 14 d’agost.

L'obra de compositores també hi estarà present amb programes com L’Amante Segreto sobre músiques a l’entorn de la compositora Barbara Strozzi a càrrec del conjunt Hirundo Maris sota la direcció d’Arianna Savall i Peter U. Johansen, el 12 d’agost. I el jove conjunt The Ministers of Pastime oferiran el 13 d’agost Alma Fenice, un concert amb obres de les compositores Maddalena Casulana i Isabella Leonarda.

La natura també estarà present en aquest cant a la vida que vol ser aquest any el Festival Jordi Savall amb dos concerts. El primer, el 13 d’agost, serà la interpretació de la coneguda obra Les quatre estacions d’Antonio Vivaldi a càrrec de l’orquestra Le Concert des Nations que, en aquesta ocasió única, estarà integrada per les seves intèrprets femenines per evocar l’orquestra femenina de l’Ospedale della Pietà que dirigia Vivaldi, de la que es commemora trescents anys de la seva estrena, el 1723.

El segon concert dedicat a la natura, i que clourà aquesta tercera edició del Festival Jordi Savall el 15 d’agost, porta per títol Cants sobre la natura i s’interpretaran obres vocals de Fèlix i Fanny Mendelssohn a càrrec de La Capella Reial de Catalunya dirigida per Jordi Savall.

Destacades figures internacionals al Festival Jordi Savall 2023

Volem destacar la participació al festival d’artistes i solistes internacionals com la cantant cubana Teresa Yanet, que actuarà el 13 d’agost amb un programa matinal dedicat a la música afrocubana. També el de la reconeguda violinista Lina Tur Bonet i la destacada pianista russa Olga Paschkenko, que interpretaran diverses sonates de Ludwig van Beethoven i Franz Schubert el 14 d’agost per la tarda. A més, l’11 d’agost per la tarda comptarem amb un concert liderat per la cantautora algeriana Miléna Kartowski-Aïach, que oferirà al voltant de les músiques jueves d’Algèria.

Finalment, també volem destacar les conferències que acompanyaran alguns d’aquests concerts i que comptaràn amb la participació de la politòloga iraniana i exiliada política Nazanin Armanian qui oferirà una de les conferències del festival sobre la siutació de la dona a l’Iran. També hi formarà part la historiadora de l’art Mar Medinyà.

El Festival ha convidat un conjunt musical d’Ucraïna que protagonitzarà un dels principals concerts

El ferm compromís amb la vida que vol transmetre el Festival Jordi Savall 2023 vol oferir un concert molt especial el 15 d’agost per la tarda: el que tindrà com a protagonista convidada la Liatoshynski Capella, formada per diversos músics provinents d’Ucraïna. Amb el títol Mater Dolorosa, faran un diàleg de composicions marianes d’autors ucraïnesos i europeus en homenatge a les víctimes de les guerres, especialment les víctimes civils de la guerra d’Ucraïna.

Compromís amb la creació jove i emergent

El Festival segueix compromès amb la creació jove i emergent i enguany habilita diversos escenaris a projectes liderats per músics d’aquesta generació. És el cas de la jove Miléna Kartowski-Aïach i també del conjunt The Ministers of Pastime, als quals el festival ha ofert una residència artística per a la preparació del seu repertori i també una gira europea que compta amb el suport de l’Associació Europea de Festivals de Música, de la que el Festival Jordi Savall forma part.

Transport accessible a Santes Creus i espai gastronòmic per al públic

Per tal de facilitar l’accés del públic als concerts de nit a Santes Creus, el Festival Jordi Savall habilita aquest any per primera vegada el transport en autocar des de Barcelona, Tarragona i Reus. Amb aquest servei de desplaçament, tothom qui ho desitgi podrà reservar una plaça d’autocar a l’hora de comprar la seva entrada.

A més, el Festival Jordi Savall comptarà de nou amb un espai gastronòmic amb productes de proximitat per poder sopar amb comoditat o prendre una copa abans d’assistir als concerts.

Aquest any presentem un festival que vol ser un clam a la vida i també a la llibertat, a l’ecologisme i als drets fonamentals de la dona amb extraordinaris programes de les principals formacions del Mestre Jordi Savall i amb la participació d’intèrprets internacionals destacats i de conjunts i músics joves.

El Festival Jordi Savall vol ser un any més un espai de gaudi, de transformació i de compromís a través de la música i de l’entorn del patrimoni mil·lenari i natural del nostre país. S’ofereixen enguany entrades a preus accessibles per a tots els públics, entre 15 € i 60 €, així com abonaments per a poder assistir als principals concerts del festival.

El Festival Jordi Savall compta amb la col·laboració del Ministerio de Cultura y Educación, el Departament de Cultura, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament d’Aiguamúrcia, l’Ajuntament de Montblanc, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, la Fundació Banc de Sabadell i la Fundació Martí L’Humà. També compta amb un patrocini de les empreses Cellers Domenys, SABA, SAS, UPRA, Events i Veralia.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia