- L’Executiu aprova una declaració institucional en què es posa a disposició dels impulsors de la iniciativa “per continuar treballant de manera conjunta i coordinada”
El Govern ha aprovat una declaració institucional de suport a la candidatura de Barcelona perquè esdevingui la primera Capital Europea del Comerç de Proximitat i aculli l’Oficina que gestioni aquesta nova iniciativa. En concret, l’Executiu es posa a disposició per “continuar treballant amb els impulsors i altres institucions públiques i privades, de manera conjunta i coordinada” per aconseguir aquest objectiu.
Aprovada pel Parlament Europeu el passat mes de gener, la Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat és un reconeixement rotatori que es concedirà a ciutats europees que siguin referents pel que fa al seu teixit comercial. En aquest sentit, la declaració aprovada pel Govern recorda que el comerç, en tant que peça clau per a l’economia catalana, representa al voltant de l’11% del PIB del conjunt de Barcelona i genera més del 13% dels llocs de feina totals de la ciutat, xifres que constaten el dinamisme i vitalitat del seu sector comercial.
En virtut de la concessió de la capitalitat, els municipis desplegaran durant l’any que ostentin aquesta distinció un programa variat de jornades i tallers de bones pràctiques dirigit tant al sector com a la ciutadania, per fer valdre el comerç local. En la seva declaració institucional, el Govern també ha volgut subratllar que aquesta iniciativa va néixer a Catalunya i, en aquest sentit, agrair el lideratge i la implicació de les entitats promotores, Barcelona Comerç i Vitrines d’Europe. De fet, l’Executiu ha valorat molt positivament que aquestes entitats hagin aconseguit la implicació del conjunt del sector empresarial i de les institucions públiques tant en el projecte de creació de la Capitalitat com en la candidatura de Barcelona.
Text íntegre de la declaració institucional
El comerç català, a més de ser un sector cabdal en termes econòmics i d’ocupació, representa un model que aposta per la proximitat, la cohesió social, la sostenibilitat i l’equilibri territorial. Un model, doncs, que cal preservar i, alhora, fer més competitiu.
En aquest sentit, la ciutat de Barcelona és un referent arreu del món que, amb un teixit comercial viu i dinàmic, disposa d’una xarxa de comerç de proximitat implicat a escala social i amb una voluntat de millora contínua que crea riquesa i dinamitza l’espai públic.
Així, el comerç ocupa 500.000 persones a tot Catalunya, xifra que representa més del 18% de la població ocupada (un 11% exclusivament en el comerç minorista), i amb un pes significatiu d’ocupació de les dones, la qual representa més de la meitat de la població ocupada en el conjunt dels serveis. De la mateixa manera, a la ciutat de Barcelona l’activitat comercial genera el 13,2% dels llocs de treball a la ciutat, amb més de 152.000 persones ocupades, i suposa l’11% del PIB de la ciutat.
L’entitat Fundació Barcelona Comerç, juntament la Federación de Asociaciones Vitrines d’Europe, han impulsat la petició de creació de la capitalitat europea de comerç de proximitat. Aquesta capitalitat, que serà rotativa entre diferents ciutats europees, suposarà l’organització d’un bon nombre d’activitats informatives, divulgatives i formatives dirigides a la ciutadania i als comerciants per valorar el comerç local, afavorir-ne la competitivitat i ancorar una dinàmica de vida urbana que li és pròpia a la identitat europea de les seves ciutats i els seus ciutadans.
Els promotors de la capitalitat europea de comerç de proximitat no tan sols van aconseguir sumar el suport del sector empresarial, de les institucions públiques i de les diferents instàncies polítiques, sinó que ja de bon començament van defensar la proposta que Barcelona fos la primera de les ciutats europees a obtenir aquest reconeixement.
Per fer realitat aquesta proposta, es va crear un Consell assessor encapçalat per Fundació Barcelona Comerç, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Delegació del Govern i l’Oficina de la Comissió i el Parlament Europeu a Barcelona, que van fer un seguiment del projecte i van constituir un espai de consens i coordinació institucional.
La feina d’aquest Consell assessor va culminar, el 12 de maig de 2022, amb la presentació del projecte de la capitalitat de Barcelona a l’Aula Europa de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i de l’Oficina a Barcelona del Parlament Europeu.
El dia 16 de juny de 2022, el projecte va ser aprovat per unanimitat de tots els membres del Comitè de Peticions del Parlament Europeu a Brussel·les.
Aquests treballs van concloure amb la votació del 17 de gener de 2023 al Parlament Europeu, a Estrasburg, que va aprovar la Resolució 2022/2874, on sol·licita a la Comissió Europea que desenvolupi una proposta per crear una capital europea del comerç de proximitat i minorista.
Després de la creació de la capitalitat, s’obrirà un període per establir els seus mecanismes de reconeixement i les propostes de les futures candidatures.
El Govern de la Generalitat de Catalunya vol agrair a la Fundació Barcelona Comerç, a la Federación de Asociaciones Vitrines d’Europe i a la resta d’agents implicats la seva iniciativa i el seu compromís per aconseguir que Europa promogui la creació de la capitalitat europea del comerç de proximitat. Sense cap mena de dubte, aquest reconeixement serà un recurs excepcional per garantir que el comerç de proximitat compti amb el prestigi que mereix.
El Govern també manifesta el seu suport i es posa a disposició per continuar treballant amb els impulsors, i altres institucions públiques i privades, de manera conjunta i coordinada per aconseguir que Barcelona sigui la primera ciutat que aculli la capitalitat, així com perquè Barcelona esdevingui la seu de l’Oficina.