Empresa i Treball

La Generalitat  presenta a Barcelona el projecte ¿Rutes Artesanes de Catalunya¿ com a eina de promoció al servei del sector artesà

La Generalitat presenta a Esplugues de Llobregat el projecte "Rutes Artesanes de Catalunya" com a eina de promoció al servei del sector artesà

query_builder   28 març 2023 14:43

event_note Nota de premsa

La Generalitat presenta a Esplugues de Llobregat el projecte "Rutes Artesanes de Catalunya" com a eina de promoció al servei del sector artesà

  1. La directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) ha presentat el projecte al centre dels Museus d’Esplugues de Llobregat i ha animat els artesans i artesanes de les comarques de Barcelona a adherir-s’hi per “visibilitzar els seus tallers i activitats”
  2. També ha presentat el Programa d’Avantatges i Serveis del carnet d’Artesà i Artesana, una acreditació que actualment tenen 4.896 persones a les comarques de Barcelona

La directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, Agnès Russiñol i Amat, acompanyada del responsable de l’Àrea d’artesania del CCAM, Xavier Villas Balasch, ha presentat avui al centre dels Museus d'Esplugues de Llobregat. Can Tinturé i La Rajoleta, el projecte “Rutes Artesanes de Catalunya”. Es tracta d’una iniciativa de promoció artesanal, cultural i turística que actualment agrupa en 8 rutes els actius i els recursos artesans que Catalunya té distribuïts arreu del territori. El projecte, que consta d’una guia en format web, un distintiu identificatiu de les Rutes Artesanes, i d’una campanya de difusió, és una plataforma de foment de l’artesania vinculada al turisme sostenible, de proximitat, cultural i experiencial. En la presentació també hi ha estat present la directora dels serveis territorials del Departament a Barcelona, Lidia Frias Forcada, i la regidora de Cultura, Turisme, Memòria Democràtica i Museus, del municipi, Maribel Aguilera Mulero.

La guia digital es recull en el web www.rutesartesanes.cat i inclou actualment 8 itineraris que cobreixen zones geogràfiques com les comarques de Barcelona, la ciutat de Barcelona, Terres de l’Ebre, Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, o les comarques de Girona. Són rutes on descobrir museus, centres d’interpretació i tallers vinculats a l’artesania, itineraris també per gaudir del paisatge, la natura i de la gastronomia de Catalunya, i activitats artesanals, lúdiques i esportives pròpies de cada territori. Per a la campanya de difusió, Artesania Catalunya, ha impulsat, entre d’altres, la producció d’una col·lecció de documentals audiovisuals per cadascun dels itineraris que es poden veure a la plataforma TV3alacarta.

En l’acte, la directora Agnès Russiñol ha presentat al sector artesanal i turístic del territori la guia digital del projecte, i l’itinerari i el documental dedicat a les comarques de Barcelona. Un tram que descobreix la riquesa i la bellesa artesanal del territori: els estampats de Premià, les puntes de coixí d’Arenys, l’artesania tèxtil de Terrassa, la ceràmica d'Esparreguera, les rajoles d'Esplugues i els càntirs d'Argentona. La ruta proposa visitar el Museu de l'Estampació de Premià de Mar, les escultures de l'icònic cementiri de Sinera i el Museu Marés de la Punta d’Arenys de Mar. A més, inclou la visita al Museu Tèxtil de Terrassa, el Museu del Càntir d’Argentona, i proposa contemplar les rajoles al Museu d’Esplugues a Can Tinturé i la Rajoleta.

Des del centre de Can Tinturé i la Rajoleta, espai per on passa la ruta, Russiñol ha animat els artesans i artesanes de les comarques de Barcelona “a adherir-se a aquest projecte, a visibilitzar els seus tallers i activitats a la guia”, i ha ressaltat que “aquesta és una plataforma que posem a l’abast del sector artesanal per donar a conèixer la riquesa del patrimoni artesà, promocionar-lo i connectar-lo a l’oferta turística de Catalunya”. Es caracteritza per ser “una guia viva, i que incorporarà anualment nova informació de tallers, espais o punts d’interès artesanal a visitar”, ha explicat la directora, i ha destacat que la iniciativa “és una eina de suport per promoure el turisme intern, per avançar, de la mà del patrimoni artesà, cap a un model turístic més sostenible, més desconcentrat en el temps i l’espai, i alhora per dinamitzar el teixit socioeconòmic del territori”.

D’altra banda, la directora del CCAM ha presentat al sector el Programa d’Avantatges i Serveis del Carnet d’Artesà i Artesana, que “hem impulsat amb l’objectiu de posar en valor aquesta acreditació voluntària de reconeixement del domini tècnic, de qualitat i disseny d’un o més oficis artesanals, que actualment han obtingut 4.896 artesans i artesanes a les comarques de Barcelona, de les 8.279 persones acreditades arreu del país”. “Una acció que des del Consorci estem treballant i que ofereix un conjunt de serveis i facilitats per a les persones titulars del carnet”, en el que és –ha afegit- “un programa viu al qual s’aniran incorporant noves propostes i serveis de diferents empreses i entitats”.

El projecte Rutes Artesanes de Catalunya i el Programa d’Avantatges i Serveis del Carnet d’Artesà i Artesana, són iniciatives que s’emmarquen en Pla d’Acció del Comerç, l’Artesania i la Moda 2022-2025, que impulsa diferents actuacions amb la finalitat d’incrementar el prestigi i la visibilitat de l’artesania a Catalunya; acompanyar les empreses artesanes, captar el talent i millorar-ne la competitivitat; i projectar internacionalment l’artesania catalana.

Més informació sobre la Ruta Comarques de Barcelona aquí

Més Informació sobre el Programa d’Avantatges i Serveis del Carnet d’Artesà i Artesana aquí


2  

Imatges

La directora del CCAM, Agnès Russiñol, en la presentació del projecte.

La directora del CCAM, Agnès Russiñol, en la presentació del projecte. 990203

La directora Agnès Russiñol i Amat  durant la presentació del projecte al centre dels Museus d'Esplugues de Llobregat. Can Tinturé i La Rajoleta.

La directora Agnès Russiñol i Amat durant la presentació del projecte al centre dels Museus d'Esplugues de Llobregat. Can Tinturé i La Rajoleta. 1565561

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia