Agents Rurals

Pla Alfa per avui

Agents Rurals tanca l'episodi de perill amb prop de 350 actuacions de prevenció d'incendis

query_builder   28 març 2023 14:26

event_note Nota de premsa

Agents Rurals tanca l'episodi de perill amb prop de 350 actuacions de prevenció d'incendis

Avui ha finalitzat de perill alt-molt alt d’incendi forestal per una millora de les condicions climatològiques

Entre divendres i ahir dilluns, s’han anul·lat 26.432 activitats amb risc d’incendi per evitar possibles incendis

Avui hi ha 34 comarques en nivell 1 del Pla Alfa per perill moderat d’incendi i demà se’n preveuen 38

L’episodi es va iniciar el divendres dia 24 de març i es va donar per finalitzat ahir dia 27. L’activació del nivell 2 del Pla Alfa en fins a 31 comarques en el punt àlgid de l’episodi va venir motivat per les condicions climatològiques, sobretot l’entrada de vent, que juntament amb la sequera acumulada de la vegetació ha fet incrementar el perill d’incendi.

Tot i això, el Cos d’Agents Rurals fa una crida a la prudència en les activitats al medi natural per prevenir possibles incendis. Durant aquests dies el Cos d’Agents Rurals ha fet prop de 350 actuacions relacionades amb la prevenció d’incendis.

El nivell 2 del Pla Alfa suposa que els Agents Rurals fan vigilància exclusiva, així com l’anul·lació de determinades activitats de risc. En aquests dies, s’han anul·lat 26.432 activitats amb risc d’incendi en les comarques en nivell 2 del Pla Alfa. També el GEPIF (Departament Acció Climàtica) i les ADF han estat sobre el terreny fent vigilància.

L’episodi s’ha tancat amb només 1 incendi de més d’una hectàrea, que es va produir a Camarassa el dia 26 de març. Va afectar 1,31 ha de terreny forestal i Agents Rurals treballa amb la hipòtesi d’una línia elèctrica com a possible causa.

Pla Alfa

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir. Es pot consultar a la web https://interior.gencat.cat/plaalfa .

Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d’anàlisi.

El Mapa de perill d’incendi forestal elaborat pel Servei de Prevenció d’Incendis Forestals. Aquest mostra diàriament la distribució del nivell de perill arreu del país i ajuda a optimitzar els recursos de prevenció i extinció durant aquests dies més crítics, i també durant la resta de dies de l’any.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia