Es tracta d’una experiència pionera que tindrà lloc a les muscleres del delta de l’Ebre

S’espera tenir una primera collita al juny de 50 kg de macroalgues, que es destinaran principalment a l’alimentació

Administració i sector aqüícola impulsen la primera sembra d’algues en cordes de la Mediterrània
Administració i sector aqüícola impulsen la primera sembra d’algues en cordes de la Mediterrània
{"name":"2023/03/29/12/15/f4ffd969-2b09-4e1b-8b0c-ae65d02c531f.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":224451}

Avui, s’ha dut a terme la primera sembra de cordes amb plàntules, petites algues fixades a les cordes, a les badies dels Alfacs i el Fangar. Aquesta iniciativa, impulsada pel sector aqüícola de l’Ebre i l’Administració, és una de les primeres experiències de cultiu de macroalgues en cordes, un sistema similar a l’emprat per cultivar musclo o ostra a la mar Mediterrània. Ara mateix, no hi ha referents d’aquesta forma de plantació en cap altre lloc del món. És per això que aquesta proposta de cultiu és pionera i s’espera que permeti enfortir el sector aqüícola català.

Han participat en aquesta primera sembra el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, el director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jesús Gómez, i el gerent de Fepromodel,Gerardo Bonet.

La plantada s’ha fet aprofitant l’experiència d’una prova pilot iniciada l’any passat, amb què s’ha pogut comprovar quines eren les millors ubicacions a les badies, les densitats de sembra, la mesura de les plàntules i la protecció contra depredadors en les fases inicials.

Adaptació al canvi climàtic

Es tracta d’una experiència pionera que tindrà lloc a les muscleres del delta de l’Ebre
La sembra d'algues en cordes és una experiència pionera que tindrà lloc a les muscleres del delta de l’Ebre
{"name":"2023/03/29/12/17/7425c0e8-a4d9-40da-9b87-2a5f3a28eeac.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":192664}

La diversificació del sector, que cerca cultius sostenibles, adaptats al canvi climàtic i que ofereixin valor al sector aqüícola, és una de les raons que ha posat de manifest el director de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela,“de manera creixent, els organismes internacionals com la FAO o la mateixa Comissió Europea estan promovent el desenvolupament d’una aqüicultura basada en la natura, mitjançant espècies de baix nivell tròfic com ara les algues. A Catalunya tenim totes els ingredients per a fer-ho possible”.

Segons el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet, “cal adaptar les tècniques i l’experiència en la producció de musclo a un nou cultiu, cercant diversificar el sector”.

En aquest primer cultiu, se submergiran 150 m de corda sembrada amb diferents mètodes i mides de plàntules inicials de dues espècies d’algues, la Ulva intestinalisi la Ulva lactuca. El seu màxim interès és al camp de l’alimentació, tot i que també tenen importància en els sectors de la nutricèutica i la cosmètica.

S’espera que una primera recol·lecció es podria dur a terme en dos mesos, cap a començaments de juny, un cop assolida la talla màxima. Es valorarà si les mateixes cordes poden fer més d’una collita o es plantegen sembres successives per treure el màxim rendiment a tot el període de temperatures òptimes, per damunt dels 18º C.

Es planteja un rigorós seguiment per anar obtenint dades que permetin millorar les produccions i compatibilitzar-les amb la resta de cultius. En aquest sentit, les algues s’alimenten directament de nutrients de l’aigua, amb la qual cosa ajudaran a mantenir l’equilibri tròfic de les badies i en cap cas no són competència en l’aliment de musclos i ostres.

Quant a la biomassa que se’n pot extreure, tot i que és una primera collita i no hi ha referents d’altres produccions a la Mediterrània, s’espera obtenir uns 50 kg d’alga, que es preveu destinar a alimentació, bàsicament al sector de la restauració. També es valora fer estudis que permetin conèixer amb exactitud l’obtenció de substàncies per a la cosmètica o la nutrició.

4  

Imatges

En aquest primer cultiu, es sembraran dues espècies d'algues diferents: la Ulva intestinalis  i la Ulva lactuca.

En aquest primer cultiu, es sembraran dues espècies d'algues diferents: la Ulva intestinalis i la Ulva lactuca. 215715

S¿espera tenir una primera collita al juny de 50 kg de macroalgues, que es destinaran principalment a l¿alimentació

S¿espera tenir una primera collita al juny de 50 kg de macroalgues, que es destinaran principalment a l¿alimentació 192664

Aquesta platanda d'algues és una de les primeres experiències de cultiu de macroalgues en cordes,

Aquesta platanda d'algues és una de les primeres experiències de cultiu de macroalgues en cordes, 285316

Avui, s¿ha dut a terme la primera sembra de cordes amb plàntules, petites algues fixades a les cordes, a les badies dels Alfacs i el Fangar.

Avui, s¿ha dut a terme la primera sembra de cordes amb plàntules, petites algues fixades a les cordes, a les badies dels Alfacs i el Fangar. 231768