Salut

El director del Servei Català de la Salut, Ramon Canal, i la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l¿Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, durant la presentació del Pacte de ciutat 2023-2030

Salut i l'Ajuntament de Barcelona presenten el Pacte de ciutat 2023-2030 que preveu 47 actuacions en la xarxa sanitària els pròxims anys

query_builder   28 març 2023 17:28

event_note Nota de premsa

Salut i l'Ajuntament de Barcelona presenten el Pacte de ciutat 2023-2030 que preveu 47 actuacions en la xarxa sanitària els pròxims anys

  1. Es prioritzen actuacions adreçades a facilitar l’accessibilitat i el desplegament de la cartera de serveis d’atenció primària i comunitària, per incorporar els nous perfils professionals i millorar la qualitat i el confort dels serveis a la ciutadania
  2. S’incrementa els centres d’atenció intermèdia i de salut mental i addiccions
El director del Servei Català de la Salut, Ramon Canal, i la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, durant la presentació del Pacte de ciutat 2023-2030{"name":"2023/03/28/17/25/932857aa-e679-4402-9d47-b781eb3337bc.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":"185595"}

El Departament de Salut i l’Ajuntament de Barcelona han presentat avui el nou Pacte de ciutat 2023-2030. El pacte, recollit en un conveni, planifica la reserva de sòl municipal, la cessió d’espais i l’execució d’obres en infraestructures per millorar la qualitat de la xarxa sanitària de la ciutat, mitjançant la construcció de nous centres i l’ampliació i remodelació dels existents.

En els propers anys es preveuen 47 actuacions, 23 de les quals són equipaments nous. Les principals intervencions es concentren en 7 grans línies: l’atenció primària i comunitària, l’atenció intermèdia, l’atenció a la salut mental i les addiccions i l’atenció hospitalària. També inclou actuacions en l’àmbit del transport sanitari i emergències, salut pública i recerca.

Es prioritzen actuacions que apropin els serveis al ciutadà, redueixin les desigualtats en salut i que facilitin la integració i la coordinació sanitària i comunitària. Ambdues institucions sumen esforços per facilitar el reforç de la provisió pública d’atenció sanitària a la ciutat de Barcelona, l’Ajuntament amb la cessió de solars en aquells casos que sigui necessari i Salut amb la disponibilitat pressupostària per dur a terme les actuacions i l’execució de les mateixes.

El director del Servei Català de la Salut, Ramon Canal, ha destacat que el conjunt d’actuacions han de servir “no només per apropar-nos a la ciutadania, sinó també per millorar la qualitat del serveis, donar sortida a les necessitats actuals i reforçar la qualitat de la xarxa sanitària de Barcelona”. Canal també ha destacat que de les 47 actuacions previstes, “la part més important recaurà a l’àmbit de l’atenció primària i comunitària”.

En aquest sentit, del total de les actuacions programades pel conveni, un 57% s’adrecen a l’atenció primària i comunitària. També es focalitzen en les infraestructures sanitàries d’atenció intermèdia (8%) i de salut mental i addiccions (10%) per incrementar els equipaments assistencials d’aquest serveis.

Les actuacions del nou pacte s’emmarquen en el Pla de Salut de Barcelona ciutat - CSB 2021-2025, el Pla d'actuacions d'inversió en equipaments de salut (PAIS) del CatSalut i el Programa d'Actuació Municipal (PAM). 

Atenció primària i comunitària

En l’àmbit d'atenció primària i comunitària, les principals intervencions programades s’adrecen a millorar els equipaments de la xarxa per adequar-los als creixements poblacionals en zones en desenvolupament urbanístic (com la Marina, la Sagrera o el 22@) i al desplegament equitatiu de la nova cartera de serveis per incorporar els nous perfils professionals: dietistes-nutricionistes, higienistes, fisioterapeutes, odontòlegs, treballadors socials i referents de benestar emocional.

Destaca el compromís de construir 14 centres nous com ara el CAP Raval Nord, el CAP Fort Pienc, el CAP Casanova, el CAP i CUAP Horta la Clota, CAP Parc i la Llacuna del Poblenou i el CAP La Sagrera, entre d’altres. També preveu ampliar i remodelar, entre d’altres, el CAP Besòs, CAP la Pau, CAP Larrard, CAP Numància, CAP Clot, CAP Sant Andreu i CAP Manso.

Atenció intermèdia

L’atenció intermèdia a la ciutat de Barcelona també es veurà afavorida amb la construcció de 4 equipaments nous, els centres Jordà, Evangèlic i Magòria i un centre a Sant Martí en substitució de l’antiga Clínica Barceloneta. En almenys dos d’ells es preveu fer una aposta específica per oferir serveis des de l’òptica d’una atenció integrada social i sanitària.

Salut mental i addiccions

En matèria de salut mental i addiccions es realitzaran diverses adequacions d’espais en centres de Nou Barris, Sants-Montjuïc, Esquerra de l’Eixample i Ciutat Vella.

Atenció hospitalària

En l’atenció hospitalària es preveu continuar treballant per la millora dels hospitals de la ciutat, en el marc dels plans de millora de cada centre i amb la renovació i construcció de nous espais. Entre d’altres, a l’Hospital del Mar es preveu executar l’ampliació de les Fases 2 i 3 i a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau es construiran nous quiròfans, llits de crítics i d’atenció a la fragilitat. A l’Hospital Vall d’Hebron es preveu un nou edifici d’atenció ambulatòria amb més de 40.000m2, remodelar les unitats d’hospitalització maternoinfantil i la construcció d’un nou espai per atendre les urgències. Al Parc Sanitari Pere Virgili es preveu construir-hi el primer centre públic de protonteràpia.

També s’intensifiquen les actuacions adreçades a promoure la transformació del Campus Clínic de l’Hospital Clínic de Barcelona i la seva futura ubicació a l’entorn de laDiagonal, per crear un gran pol de coneixement en matèria de salut, punter, intel·ligent, de referència nacional i internacional, que agrupi en un únic campus l’assistència, docència, recerca i innovació en salut.

Transport sanitari i emergències

En aquest àmbit es preveu impulsar la implantació de bases de transport sanitari urgent dins de la ciutat. Prioritza la implantació de les bases assistencials de Nou Barris, Sant Martí i de l’Àrea Integral de Salut Barcelona Esquerra.

També preveu instal·lar la nova seu del Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (CECOR), amb una capacitat suficient per ubicar tots els cossos d’emergències i seguretat que intervenen en la resolució d’incidents que arriben a través del servei 112: Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra, els Bombers de Barcelona, el Servei d’Emergències Mèdiques i el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona.

Salut Pública

Les dues institucions es comprometen a realitzar les actuacions necessàries adreçades a dotar l’Agència de Salut Pública de Barcelona d’una nova seu, en un edifici de nova construcció, ubicat a l’entorn de la Llosa de la Vall d’Hebron i finançat per l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut.

Recerca

S’ampliarà l’edifici Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) perquè continuï com a centre de referència en medicina personalitzada en oncologia i transferència de coneixement.

Una col·laboració iniciada a principis del 2000

Amb aquest nou conveni, el Departament de Salut, el Consorci Sanitari de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona donen continuïtat al marc de col·laboració, iniciat l’any 2004, per millorar i modernitzar la xarxa d’equipaments sanitaris de la ciutat. De manera ininterrompuda s’han subscrit quatre protocols d’intencions adreçats a planificar i prioritzar les actuacions per a l’obtenció del sòl i els immobles necessaris per construir i posar en funcionament equipaments sanitaris. Les actuacions d’aquest conveni seran finançades majoritàriament pel Departament de Salut.

1  

Imatges

Fotografia del director del Servei Català de la Salut, Ramon Canal, i la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, durant la presentació del Pacte de ciutat 2023-2030

Fotografia del director del Servei Català de la Salut, Ramon Canal, i la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, durant la presentació del Pacte de ciutat 2023-2030 154079

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia