Protecció Civil

Imatge dels participants al simulacre

Protecció Civil organitza un simulacre d'incendi forestal per practicar les accions que preveu el pla INFOCAT

query_builder   29 març 2023 12:02

event_note Nota de premsa

Protecció Civil organitza un simulacre d'incendi forestal per practicar les accions que preveu el pla INFOCAT

El simulacre de despatx s’ha fet aquest matí a la sala Ebre del CAT112 de Reu

Protecció Civil ha organitzat l’exercici, en el qual hi han participat els Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, SEM i els ajuntaments afectats

L’exercici s’ha fet en un banc de sorra preparat per bombers, on s’ha projectat l’evolució de l’incendi i en funció d’aquest, les accions a realitzar els operatius i ajuntaments


Protecció Civil de la Generalitat ha organitzat aquest matí a l’edifici del CAT112 de Reus un simulacre de despatx d’incendi forestal amb l’objectiu de treballar amb els diferents cossos d’emergències i ajuntaments implicats totes les accions previstes al pla d’emergències INFOCAT.

El supòsit del simulacre ha consistit en un incendi que comença a la vall del riu Glorieta, al terme municipal d’Alcover (Alt Camp) i després es desplaça al terme municipal de Mont-ral (Alt Camp), un migdia dels mesos d’estiu. L’incendi començaria a la vall del riu, i tindria afectació a les masies properes i a persones itinerants que estarien fent excursionisme o s’estarien banyant al barranc, molt concorregut als mesos d’estiu.

L’exercici, que ha estat presentat per la directora dels serveis territorals d'Interior a Tarragona, Eli Llombart, s’ha fet utilitzant un banc de sorra preparat per bombers, on s’ha projectat l’evolució de l’incendi i en funció d’aquesta, els operatius i ajuntaments han hagut de determinar les accions a fer.

A la pràctica, s’han simulat les actuacions que es farien al Centre de Comandament Avançat (CCA), les dels operatius in-situ a l’incendi, i les que farien els municipis en funció de l’afectació municipal i activació del pla INFOCAT. En aquest simulacre, però, no s’han activat recursos operatius ni s’han activat les sales de coordinació.

Participants al simulacre

Els serveis de Protecció Civil de la Generalitat a Tarragona han organitzat l’exercici, en el qual hi han participat els Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, SEM i els ajuntaments afectats (Mont-ral i Alcover), amb l’objectiu principal d’avaluar la coordinació entre tots els cossos actuants en un incendi forestal. L’exercici pretén valorar la comunicació efectiva i transferència d’informació entre els diferents cossos operatius.

Protecció Civil de la Generalitat ha participat a l’exercici amb tècnics dels Serveis Territorials de Protecció Civil a Tarragona; del servei d’implantació, i del grup de logística i operativa territorial.

L’escenari s’ha representat en un banc de sorra sobre el qual els Bombers de la Generalitat han projectat una ortofoto de la zona i han modelat l’orografia del terreny mitjançant la sorra. D’aquesta manera han seguit l’evolució de l’incendi i han pogut establir les accions operatives i de coordinació a seguir.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha intervingut al simulacre de despatx del Pla INFOCAT, amb dos comandaments que s’han ubicat al Centre de Comandament Avançat (CCA) establert al mateix edifici 112. Des d’aquest punt han realitzat diverses accions de gestió i coordinació pròpies d’un incendi real.

Per part dels Mossos d’Esquadrahi ha participat l’inspector responsable dels Plans d’Emergència de la Regió, i el sotscap de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de l’Alt Camp- Conca de Barberà. Els Mossos han participat en la gestió de les possibles evacuacions i controls d’accessos.

Des del Cos d’Agents Rurals han participat al simulacre dos comandaments, que en el cas que es planteja coordinarien les tasques d’Agents Rurals, centrades en la investigació de les causes de l’incendi forestal, la primera intervenció fins l’arribada dels serveis d’extinció i l’assessorament en qüestions d’avaluació de l’evolució de l’incendi, a part de determinar la superfície incendiada, tipus de vegetació cremada, l’afectació a espais naturals, hàbitats i els altres valors naturals i culturals. A més, Agents Rurals també col·laboraria en tasques d’evacuació, control d’accessos i restricció d’accés al medi natural. En concret, segons el pla INFOCAT, Agents Rurals és present al Grup d’Intervenció, Grup d’Avaluació dels Incendis Forestals i Riscos Associats i també al Grup d’Ordre en cas de produir-se un incendi forestal. Al simulacre també hi ha assistit com a observadores tres sotsinspectores del cos operatiu.

Els municipis d’Alcover i Mont-ral serien els més afectats per l’incendi, per la qual cosa també han participat a l’exercici practicant com es faria la protecció i avisos a la seva població, i el confinament o evacuació en cas que fos necessari. A més, han hagut de preveure centres d’acollida per als afectats.
3  

Imatges

Imatge del simulacre

Imatge del simulacre 97534

Imatge del simulacre

Imatge del simulacre 127063

Imatge del simulacre

Imatge del simulacre 114400

Emergències
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia