President

Presentació tramvia Camp de Tarragona

President Aragonès: "El tramvia del Camp de Tarragona suposa un abans i un després del transport públic i una autèntica millora de la mobilitat sostenible"

query_builder   29 març 2023 15:28

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "El tramvia del Camp de Tarragona suposa un abans i un després del transport públic i una autèntica millora de la mobilitat sostenible"

  1. El cap de l’Executiu i el conseller de Territori han presentat el traçat del tramvia del Camp de Tarragona i han anunciat la licitació per la compra dels set primers trens d’aquest servei
  2. El conseller Fernàndez ressalta que amb el nou tramvia “relliguem la segona àrea metropolitana del país i potenciem la intermodalitat amb els altres modes de transport”
  3. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), operador del servei, licita per un import de 48 milions d’euros la construcció i subministrament dels tramvies i el seu manteniment durant un període de 15 anys


Tramvia del Camp de Tarragona{"name":"2023/03/29/15/25/e002c769-663a-4f8e-b6d5-29cdf281aa6f.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":112292}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, juntament amb el conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha presentat avui el traçat del tramvia del Camp de Tarragona que “vertebrarà el territori de Cambrils a Tarragona, passant per Vila-Seca i fins a Reus, donant així servei a 9,5 milions de viatgers cada any”, i ha anunciat la compra dels “primers set tramvies” d’aquest servei. Pere Aragonès ha assegurat que aquest projecte suposa “un abans i un després”, i “una autèntica millora de la mobilitat sostenible”, ja que té com a objectiu que el “25% dels desplaçaments en aquest territori es facin en transport públic, avançant així cap a una Catalunya més verda”.

En el decurs de l’acte de presentació, el cap de l’Executiu ha explicat que aquest nou transport, en el qual s’invertiran “més de 540 milions d’euros”, multiplicarà les opcions de mobilitat en el Camp de Tarragona, ja que aposta per “la interconnexió entre tots els sistemes de transport públic”, fins i tot amb la connexió de l’aeroport de Reus, “aprofitant al màxim totes les potencialitats”, i, contribuint així a “relligar i cohesionar el territori, comunicant millor tots els pobles, viles, barris i ciutats”.

El president ha destacat que aquest nou projecte suposa “un abans i un després” en el sistema de transport del Camp de Tarragona, i ho ha emmarcat en la necessitat de tenir “un país endreçat, amb una articulació interna fiable, que arribi a tothom, i que permeti que la nostra vida econòmica i social, i que la realització personal de les persones es puguin dur a terme amb totes les facilitats”, i aquí el transport públic, ha remarcat, “fa una funció imprescindible”.

Pere Aragonès ha volgut també subratllar que amb aquesta actuació “reconeixem el Camp de Tarragona com una àrea metropolitana a tots els nivells, no només de paraula i administrativament, sinó amb les persones, amb la realitat, i per al conjunt del país”, perquè, ha continuat, “a Catalunya no hi ha només una àrea metropolitana, n’hi ha més, i la segona és aquesta, i l’hem d’articular com el sistema que és, amb el transport públic com a columna vertebral del dia a dia de les persones”.

I ha tornat a refermar “l’aposta clara i inequívoca del Govern pel transport públic, de qualitat i que arribi a tothom”, i, en aquest sentit, ha recordat algunes de les últimes actuacions de l’Executiu com l’ampliació de la cobertura de les T-12 i T-Jove.

El conseller Fernàndez, per la seva banda, ha reiterat durant la seva intervenció el compromís del Govern amb el Camp de Tarragona "i amb un transport públic que doni solució a la vida quotidiana de la gent i que sigui fiable". "Amb el tramvia relliguem la segona àrea metropolitana del país i el que li dona més potència és la intermodalitat que generem amb els altres modes de transport", ha afegit.

Per a Fernàndez, "el tramvia del Camp de Tarragona és una bona notícia per al territori però també per al país, perquè generem espais amb un major benestar i més competitiu".

Tramvia Camp de Tarragona{"name":"2023/03/29/15/27/cbe6659f-2abc-46be-9c27-7ddce14c67a1.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":121803}

Definició del traçat

Amb el traçat del tramvia del Camp de Tarragona, que se sotmetrà pròximament a informació pública, el Govern defineix una xarxa de 46 quilòmetres i 47 estacions, 10 de les quals intercanviadors, concebuda per a transformar la mobilitat de la segona àrea metropolitana de Catalunya, on només el 18% de la mobilitat correspon al transport públic.

Actualment, el Departament de Territori té en redacció el projecte constructiu d’un primer tram de la xarxa, el que uneix Cambrils, Salou i Vila-seca i ara ha completat els estudis de la resta del traçat, que inclou la connexió Tarragona-Reus i les penetracions urbanes, de manera que en els pròxims dies, en començarà el procés d’informació pública.

El tramvia del Camp de Tarragona està format per una xarxa de 46 quilòmetres que unirà les ciutats de Tarragona i Reus, discorrent pels barris de ponent de Tarragona (Torreforta i Bonavista), la Canonja i Vila-seca, on s’ubicarà el centre del sistema, del qual naixerà una branca cap a la Costa Daurada, passant pels nuclis de Salou i Cambrils. Addicionalment, també donaria servei a l’aeroport de Reus i el connectaria amb la futura estació intermodal de l’àrea de Tarragona, mitjançant un ramal tramviari.

L’actuació considera 47 estacions tramviàries, entre les quals cal remarcar que 10 permetran l’intercanvi amb altres modes de transport: 1 amb l’aeroport de Reus, 2 amb les estacions d’autobusos a Reus i Tarragona, i 7 amb estacions de Rodalies de Catalunya i de llarg recorregut --Reus, Vila-seca, Salou-Port Aventura, Cambrils Nord i Tarragona i les noves estacions previstes de Reus-Bellissens i la intermodal de l’àrea de Tarragona.

A més de la intermodalitat i la interconnectivitat, una altra de les potencialitats d’aquest sistema és la versatilitat: està dissenyat perquè pugui disposar alhora d’un servei metropolità interurbà i de diversos serveis urbans, adaptats a les característiques de cada municipi. En comptar amb un traçat independent de la xarxa ferroviària en servei, el sistema pot adoptar l’ample estàndard europeu i ofereix més possibilitats a l’hora d’adquirir el material mòbil i gestionar el servei. D’altra banda, és un sistema integrat en l’entorn, que comptarà amb trams sense catenària en els àmbits densament poblats.

El tram Reus - Tarragona

El traçat que ara se sotmetrà a informació pública abasta, en concret, una longitud de 32 quilòmetres i comprèn 33 estacions, de les quals 7 seran intercanviadors. Correspon a la xarxa que uneix Reus i Tarragona, incloent-hi les penetracions urbanes, passant per Vila-seca, i que també dona accés a l’aeroport de Reus i completa el tram sud de Cambrils.

A la ciutat de Reus, els serveis s’articulen mitjançant un bucle perimetral en forma de cor, a la ciutat de Tarragona mitjançant un sistema en creu amb intercanvi al centre de la ciutat a Imperial Tàrraco, als barris de ponent mitjançant un sistema de penetració urbana alternatiu al directe de l’N-340.

El tram Cambrils – Salou – Vila-seca

El Govern, mitjançant FGC, està treballant en la redacció del projecte constructiu del corredor Cambrils-Salou-Vila-seca, que s’articularà mitjançant un servei que unirà la conurbació actual aprofitant l’antic corredor de l’Adif, modificat amb les característiques pròpies d’un sistema tramviari per dotar-lo d’una plena integració urbana. Aquest tram abasta una longitud de 14 quilòmetres i en el seu recorregut, disposarà de 14 estacions, tres de les quals seran intercanviadors amb el servei ferroviari (xarxa Adif).

Es preveu finalitzar el projecte el primer trimestre de 2024, per a continuació licitar-ne les obres. L’obra d’infraestructura, els set tramvies i les cotxeres previstes sumen una inversió de 150 milions d’euros.

Els primers tramvies

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que serà l’operador del tramvia del Camp de Tarragona, ha tret avui a licitació la construcció, el subministrament i el manteniment de 7 tramvies elèctrics per a la circulació del servei al tram entre Cambrils i Vila-seca.

Amb una longitud màxima de 40 metres, els tramvies tindran una capacitat mínima de 210 persones i estaran adaptats a persones amb mobilitat reduïda. Comptaran amb un mínim de 52 seients, amb zones multifuncionals per a bicicletes o cotxets i amb espais amplis i zones lliures de pas i d’obstacles.

Els tramvies estaran dissenyats minimitzant l’impacte ambiental al llarg de tota la seva vida útil, amb especial atenció a la reducció del consum energètic i a l’augment dels índexs de reciclabilitat i recuperabilitat. Els vehicles incorporaran tecnologia de seguiment en temps real perquè les persones usuàries puguin conèixer el seu posicionament.

La licitació és per un import de 48.090.000 euros corresponents al subministrament dels 7 tramvies i al servei de manteniment integral durant un període de 15 anys. El termini màxim d'entrega dels vehicles serà de 29 mesos, un cop adjudicat el contracte.

6  

Imatges

Presentació traçat tramvia Camp de Tarragona

Presentació traçat tramvia Camp de Tarragona 112292

Tramvia del Camp de Tarragona (fotografia 1)

Tramvia del Camp de Tarragona (fotografia 1) 3765081

Tramvia del Camp de Tarragona (fotografia 2)

Tramvia del Camp de Tarragona (fotografia 2) 3669644

Tramvia del Camp de Tarragona (fotografia 2)

Tramvia del Camp de Tarragona (fotografia 2) 3561713

Tramvia Camp de Tarragona (2)

Tramvia Camp de Tarragona (2) 121803

Intervenció conseller

Intervenció conseller 89186

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia