interior{"name":"2023/03/29/16/36/6881a718-5c8c-4fd6-bdd5-673d3a3e940e.jpg","author":"Interior","type":"0","location":"0","weight":84615}


  1. L’acte s’ha dut a terme per a commemorar el Dia Internacional de les Dones, així com per obrir el debat sobre la inclusió de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques de seguretat

L’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, amb la col·laboració del Departament d’Igualtat i Feminismes, ha organitzat la jornada “Construïm [la] seguretat des del feminisme”, amb l’objectiu de formar, difondre i sensibilitzar sobre la importància d’una perspectiva de gènere a les institucions i, en particular, als cossos de seguretat pública.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena Garcia, acompanyat de l’assessora en Polítiques de Seguretat i Perspectiva de Gènere, Alba Alfageme Casanova, ha estat l’encarregat d’inaugurar la jornada parlantde les polítiques de seguretat i perspectiva de gènere del Departament d’Interior.

En el seu discurs, Elena ha afirmat que “els cossos de seguretat i emergències hi són per servir la societat i, per fer-ho, s’hi han d’assemblar”. “No hi ha cap dret conquerit que no s’hagi lluitat. La inèrcia s’ha de canviar amb decisions polítiques”, ha recordat.

En aquest sentit, el titular d’Interior ha destacat mesures com els plans d’igualtat, les reserves de places per a dones o la formació que es fa a l’ISPC i ha remarcat la “receptivitat que hi ha hagut al procés de millora i creixement intern” en relació amb la feminització.

La cloenda de l’acte ha estat duta a terme per la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, que ha assegurat que “tots els departaments del Govern estan fermament compromesos amb la premissa bàsica que sense igualtat no hi ha llibertat individual ni col·lectiva” i “les polítiques transformadores que està impulsant el Departament d’Interior en són un clar exponent”. “La jornada d’avui suposa un espai imprescindible per seguir avançant en la transformació feminista dels cossos i les polítiques de seguretat pública”, ha afegit.

La directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Marta Roca Fina, ha donat la benvinguda fent palès els objectius estratègics “d’aportar una visió més social i feminista i enriquir el debat públic en matèria de seguretat i emergències entre els diferents actors polítics, econòmics i socials a Catalunya a través de formació oberta a tota la ciutadania”. També ha destacat l’elaboració de la guia “Recomanacions amb perspectiva de gènere per a la formació de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya”.

En el marc de la jornada, han parlat també Vanessa Casanovas, caporala del cos de Mossos d’Esquadra, i Mari Muñoz, sotsinspectora de Bombers de la Generalitat, sobre la implementació de les polítiques d’igualtat ens els seus respectius cossos.

Durant l’acte, ha destacat la participació de Mira Leinonen, inspectora en cap del Servei de Bombers i Salvaments de Finlàndia, que ha explicat la seva experiència i lideratge operatiu, així com la seva vinculació a la Xarxa de Dones bomberes a Europa.

També s’ha comptat amb la participació d’experts en la taula sobre les masculinitats: el Dr. Paco Abril, docent, investigador iactivista en associacions d'homes per la igualtat (Homes Igualitaris, AHIGE), i Heinrich Geldschläger, psicòleg, psicoterapeuta i soci fundador de l’Associació Conexus.

Més de 250 persones han assistit a aquesta jornada, entre professionals del sistema de seguretat pública i de l’Administració: acadèmics, investigadors i estudiants; associacions professionals i sindicats; entitats i ciutadania en general.