1. El cap de l’Executiu presenta el projecte de regeneració d’aquest barri de Reus per una inversió de més de 9 milions d’euros
El president Aragonès presenta el projecte del Barri del Carme de Reus (foto: Arnau Carbonell)
El president Aragonès presenta el projecte del Barri del Carme de Reus (foto: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/03/29/18/59/3a02b1f7-73c2-457c-9ecc-4d7811f5ba4c.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":133706}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha presentat aquesta tarda el procés de regeneració urbanística del Barri del Carme de Reus que promou el Govern de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Reus. Una intervenció que aportarà habitatge protegit, un Centre d’Assistència Primària (CAP) que donarà servei al centre de la ciutat, la urbanització de l’entorn i un aparcament situat en el subsol. “La transformació del Barri del Carme és una realitat que comença a caminar”, ha afirmat el cap de l’Executiu.


Tal com ha explicat el president Aragonès,aquest projecte ha estat “àmpliament reivindicat per les associacions veïnals”. En concret, es tracta d’una promoció de 21 habitatges de protecció oficial en règim de lloguer que acollirà també el CAP i una segona promoció de 16 habitatges de règim de lloguer de renta lliure. Aquests edificis seran de planta baixa més tres plantes i els habitatges seran d’aproximadament 60m2 i dues habitacions.


El president Aragonès presenta el projecte del Barri del Carme de Reus (foto: Arnau Carbonell)
El president Aragonès presenta el projecte del Barri del Carme de Reus (foto: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/03/29/19/00/7a93f046-b267-4877-8fa2-b4e7821d6bf3.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":187578}

La inversió total prevista és de 9,18 M€ (més IVA) dels quals 3,55 M€ seran aportats per l’Ajuntament per la urbanització i l’aparcament soterrani i 4,11 M€ per l’INCASÒL per les dues promocions d’habitatges i una despesa d’uns 1,52 M€ corresponent a la construcció del local destinat a CAP, assumida pel Servei Català de la Salut.

El president de la Generalitat ha explicat que “com a Govern estem compromesos en la millora de la vida de la ciutadania” i ha situat el projecte de transformació del Barri del Carme de Reus com a “mostra” perquè “l’accés a l’habitatge és determinant en la vida de les persones”. Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu, ha recordat que “l’objectiu del Govern és augmentar un 18% el parc actual d’habitatges de lloguer social arreu del país”, recordant que “és important que la nova disponibilitat d’habitatge assequible no estigui només concentrat als barris de nova construcció, sinó que també aprofitem les oportunitats de regeneració de barris de llarga història”.


El presidentAragonès ha subratllat també la importància que aquest projecte inclogui un CAP perquè “al costat de l’habitatge, el dret a la salut és un dels elements fonamentals pel nostre benestar personal ipel benestar col·lectiu de la ciutadania”. Amb aquest nou centre sanitari es permetrà “garantir un millor accés a la salut i que els professionals puguin treballar molt millor”.


Properes passes del projecte


El president Aragonès presenta el projecte del Barri del Carme de Reus (foto: Arnau Carbonell)
El president Aragonès presenta el projecte del Barri del Carme de Reus (foto: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/03/29/19/02/b55dc969-4b19-4e8a-8cb1-7ab577ab9bb5.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":149533}

L’actuació s’ha concretat amb la signatura del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament, l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) i CatSalut. El conveni estableix que l’INCASÒL, com a administració actuant, s’encarregui de la urbanització del sector i de la construcció del CAP, de l’aparcament soterrat i dels dos edificis d’habitatges previstos.

L’Ajuntament, per la seva part, redactarà i tramitarà una modificació del PGOU per definir un únic PAU, obtenint l’espai necessari per a la implantació d’un CAP al barri centre, i poder assolir la regeneració urbana del barri del Carme. Una vegada l’Ajuntament aprovi la modificació del PGOU, es preveu que a principis de 2024 l’INCASÒL convoqui el concurs per a la redacció del projecte urbanització i d’arquitectura dels nous edificis.

El barri del Carme és un barri d’origen obrer que es va començar a formar el segle XVIII a tocar del nucli antic de Reus. Des dels voltants de l’any 2000, l’Ajuntament impulsa el procés de regeneració integral del barri iniciat amb el PERI i beneficiat amb la Llei del Pla de barris de la Generalitat de Catalunya. Amb la presentació d’aquest conveni, es podrà culminar els esforços i intervenir en la part interior del barri pendent de regeneració.

El president de la Generalitat ha encapçalat l'acte de presentació del projecte de transformació del barri del Carme de Reus. També hi ha assistit el conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares; el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, i el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré Arroyo.