1. L’Agència de Residus de Catalunya ha finançat amb 1 milió d’euros la construcció d’aquesta nova instal·lació, que ha costat 1,5 milions
  2. La nova infraestructura és clau per a l’aprofitament dels residus orgànics d’un ens que agrupa 14 municipis i té un índex de recollida selectiva dels residus municipals que supera el 80%


Moment de la visita.{"name":"2023/03/30/14/11/db289648-4038-451e-bdbd-e859e0af0495.jpeg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":"332567"}

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, acompanyada del director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire i Soler, del president de la Mancomunitat La Plana, Pere Medina i Serrahima, i de l’alcalde de Malla, Eudald Sentmartí i Castañé, han inaugurat aquest dijous la nova planta de compostatge de les instal·lacions de tractament de residus de la Mancomunitat La Plana, ens que gestiona els residus municipals de 14 municipis ubicats al sud de la comarca d’Osona amb una població associada de 34.000 habitants: Aiguafreda, Balenyà, el Brull, Collsuspina, Figaró – Montmany, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau.

La construcció d’aquesta nova instal·lació ha estat finançada en bona part per l’Agència de Residus de Catalunya amb 1 milió d’euros, provinents de la convocatòria de subvencions per millorar infraestructures per a la gestió dels residus municipals a Catalunya de l’any 2022. El pressupost de l’obra ha estat d’1,5 milions d’euros. La nova construcció s’inscriu en l’estratègia Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya (PINFRECAT).

Barnadas ha remarcat la sostenibilitat de l’actuació, explicant que “la nova de compostatge augmenta i millora el procés de compostatge, garantint una òptima qualitat per a l’agricultura i la jardineria i tancant el cicle de gestió de la fracció orgànica dins de la comarca amb recursos propis, tot un exemple de sostenibilitat”.

El principal avantatge de la nova instal·lació és que té una capacitat de tractament de 1.500 tones a l’any de residus orgànics, mentre que la de l’antiga era de 700 tones a l’any. A més, ara tot el procés de compostatge es realitzarà agrupat a la mateixa zona, en una instal·lació tancada, fet que permet un millor control del procés per evitar problemes relacionats amb les olors, els lixiviats, etc. El sistema de reg i l'aeració s’han automatitzat per millorar el control del procés, i s’ha actualitzat el sistema de garbellat.

Al capdavant en recollida selectiva

A manca de les dades definitives de l’any 2022, les dades del balanç 2021 de recollida selectiva d’aquest ens que gestiona la recollida selectiva de 14 municipis és d’un 81,99 %, mentre que la mitjana de Catalunya és un 46,6%. Pel que fa a la fracció orgànica, l’índex de recollida selectiva d’aquesta fracció dels municipis de la Mancomunitat La Plana són 135 quilos per habitant i any, quan la mitjana amb sistema porta a porta són 120 quilos per habitant i any. La pràctica totalitat dels municipis d’aquest ens tenen consolidada la recollida de residus porta a porta. A banda, vuit d’ells tenen un sistema de recollida amb cubells amb xip, que els permet estar preparats per poder-se aplicar l’anomenada “taxa justa”, quan ho estableixi la nova Llei de Residus.

El director de l’ARC ha lloat la gestió de residus de la Mancomunitat, ha recordat la importància de “continuar potenciant l’ús de la bossa compostable com a part imprescindible de la bona valorització dels residus orgànics” i ha apuntat el repte per continuar millorant en bioresidus que és “avançar en sistemes eficients a grans ciutats i municipis amb alta densitat per poder assolir els objectius Europeus”.

Millores en infraestructures

L’ARC està fent un important esforç d’inversió per dotar i actualitzar a les diferents comarques les instal·lacions de gestió de residus. Al novembre de 2022 es van inaugurar les noves instal·lacions Centre de Tractament de Residus del Segrià, a Montoliu de Lleida amb la construcció d’una planta de tractament mecànic – biològic de la fracció resta i la remodelació de la planta de compostatge. L’Agència de Residus de Catalunya en va finançar íntegrament les obres amb més de 20,5 milions d’euros.

Més recentment, s’han posat en marxa les noves instal·lacions del Centre de Tractament de Residus de la Conca de Barberà, amb una nova planta de tractament del rebuig i la remodelació de la planta de compostatge, que també han estat finançades íntegrament per l’ARC per un import de 3,8 milions d’euros.

7  

Imatges

Foto 1

Foto 1 332567

Foto 2

Foto 2 254438

Foto 3

Foto 3 258619

Foto 4

Foto 4 248415

Foto 5

Foto 5 261160

Foto 6

Foto 6 266134

Foto 7

Foto 7 302224