1. Tots tres han signat aquest dijous un conveni de col·laboració per dur a terme un projecte de custòdia per a la gestió, restauració i conservació d’aquest espai natural
  2. El Departament també ha subscrit un acord de col·laboració amb la Diputació de Tarragona en matèria d’espais naturals i conservació de la biodiversitat
Signatura del conveni{"name":"2023/03/30/15/51/f89e79b1-d30a-4811-b191-1fca13a67b3f.jpeg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":189177}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha signat un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Tarragona i l’associació ambiental La Sínia per dur a terme un projecte de custòdia per a la gestió, restauració i conservació del paratge del Vinyet. L’acord s’ha presentat aquest dijous en un acte a Tarragona on han intervingut el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, la consellera de Medi Ambient i Habitatge de l’Ajuntament de Tarragona, Eva Miguel, i la presidenta de la Sínia, Raquel Córdoba.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, ha afirmat que “amb aquest conveni facilitem actuacions urgents per evitar la degradació d’aquest espai natural i es posen les bases per promoure la recuperació d’aquest hàbitat un dels més amenaçats de Catalunya”. “L’objectiu es comptabilitzar els usos socials i comunitaris de l’espai amb la protecció i conservació dels valors naturals d’aquest espai”, ha dit Vilahur.

Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona ha destacat que l’acord signat avui “és el resultat de la unió de molts esforços i un exemple de col·laboració i treball conjunt entre administracions i entitats ecologistes”. Així mateix, la consellera de Medi Ambient i Habitatge, Eva Miguel ha manifestat que amb la signatura del conveni “per fi fem un gran pas endavant per renaturalitzar aquest espai, perseguint l’objectiu de preservar i incrementar el valor del riu Gaià i de la platja de Tamarit”.

Des de l’entitat La Sínia, la seva presidenta ha destacat l’elevat valor natural de la plana de Vinyet i s’ha mostrat convençuda que “en un futur la societat civil gaudirà d’aquest espai i, a la vegada, serà un refugi per a moltes espècies”.

La Generalitat de Catalunya va adquirir el 2020 a través del Fons del Patrimoni Natural les finques del sector del Vinyet situades a la vora de l’espai natural de la desembocadura del riu Gaià. Aquest paratge conforma una de les poques planes al·luvials de Catalunya que, malgrat haver sofert l’alteració de la seva dinàmica fluvial com a conseqüència de l’embassament del Catllar i dels processos de dessecació de les zones humides litorals per frenar el paludisme i aconseguir terres més fèrtils, ha escapat de la transformació urbanística que ha alterat el litoral català. Així mateix, una part d’aquest sector forma part de l’àrea d’influència de l’Espai Natural Protegit de la Desembocadura del riu Gaià, inclòs dins de la Xarxa Natura 2000 i designada, de manera conjunta amb altres espais naturals litorals i marins, com a Zona d’Especial Conservació (ZEC) de les Costes del Tarragonès.

El projecte de custòdia preveu conservar i potenciar la vegetació de ribera com els boscos d’albereda i salzeda, així com recuperar les llacunes litorals i els àmbits de duna i rereduna que hi ha a l’espai del Vinyet.

Conservant aquests hàbitats també s’aconseguirà preservar i recuperar les poblacions de flora i fauna del paratge com la tortuga de rierol, el corriol comanegre, o en el cas de la flora amenaçada, el Limonium gibertii o l’Achilea marítima, entre altres. Així mateix, l’espai manté una alta potencialitat per la recuperació de taxons en perill d’extinció com el fartet o espècies altament vulnerables com la tortuga d’estany o la sargantana cua-roja. El conveni també preveu fomentar el voluntariat ambiental i ordenar i racionalitzar els accessos i l’ús públic i social del paratge.


Conveni de col·laboració amb la Diputació de Tarragona

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural també ha subscrit un conveni de col·laboració amb la Diputació de Tarragona en matèria de planificació d’espais naturals i gestió per la conservació de la biodiversitat i el patrimoni natural.

L’acord, que s’ha presentat avui, preveu la creació de línies de treball per desenvolupar de forma coordinada les polítiques de conservació de país. Es treballarà ja des d’un inici en valorar i gestionar les propostes d’ampliació i ordenació dels espais naturals protegits de Tarragona i les Terres de l’Ebre així com la regulació dels espais d’alt valor ambiental hiperfreqüentats. També s’impulsarà una campanya de difusió per posar en valor els espais naturals protegits de Catalunya en col·laboració amb la resta de diputacions.

1  

Imatges

La directora dels Serveis Territorials del Departament, el director de Polítiques Ambientals i Medi Natural, l'alcalde de Tarragona i la presidenta de La Sínia durant la signatura de l'acord

La directora dels Serveis Territorials del Departament, el director de Polítiques Ambientals i Medi Natural, l'alcalde de Tarragona i la presidenta de La Sínia durant la signatura de l'acord 189177