L’augment del llindar incrementarà la despesa de Drets Socials per l’RGC, que el 2022 ha superat els 526 milions d’euros
Puja un 6% el nombre de persones que troben feina amb l’acompanyament vinculat a la prestació
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha presidit aquest matí la Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), que avalua el funcionament de la prestació. L'ajut de la Renda Garantida augmentarà un 8% a partir d’abril, beneficiant a prop de 165.000 persones, d’acord amb la pujada de l’Índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) vinculat als pressupostos de la Generalitat per aquest 2023. El conseller ha explicat que la modificació “implicarà un increment de la despesa que s’assumeix per part del Departament, tant per l’augment de la prestació com per la pujada del llindar”, que es situa en 717 euros (per a unitats d’un membre, i s’incrementa segons nombre de persones a la llar) i permetrà rebre la prestació a persones que abans no hi accedien per superar el llindar anterior (que era a partir de 664 euros). El 2022, la dotació de Drets Socials per la Renda Garantida ha estat de 526,41 milions d’euros.
El director general de Prestacions Socials, Valentí Arroyo i Peña, ha explicat que creix un 6% la xifra de persones que surten de la prestació gràcies a la inserció laboral: el 2022, un total de 3.369 unitats familiars han sortit del programa gràcies a que han trobat feina amb les polítiques actives d’ocupació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) per a perceptors de la renda, incrementant-se respecte els anys anteriors.
Estabilització de la prestació
La Renda Garantida de Ciutadania té 102.707 unitats familiars a finals de febrer de 2023: 53.136 titulars corresponen al col·lectiu activable laboralment, i 49.571, al col·lectiu no activable –persones que no poden treballar o bé pensionistes o beneficiaris de prestacions estatals que reben l’RGC com a complement–. Es tracta d’un 1,19% menys d’expedients que l’any passat (1.232 expedients menys), un descens que es vincula sobretot a certa millora en la inserció i a una evolució positiva de les dades del mercat laboral. De fet, en l’últim mes de febrer, 308 unitats familiars han sortit de la prestació per inserció laboral, mentre que els expedients del col·lectiu activable han baixat en 228 menys.
Pel que fa a les persones beneficiàries, la prestació arriba a 164.665 persones, de les quals el 55% són dones, i el 45%, homes, mentre que hi ha 3 persones no binaries. Es tracta d’un 4,67% menys de beneficiaris que en la mateixa data de 2022.
“Veiem una estabilització en l’evolució de les sol·licituds: mentre que el 2021 hi havia una mitjana de 6.000 peticions mensuals, el 2022 s’ha estabilitzat, amb unes 2.400 peticions de mitjana en els últims 6 mesos. Creiem que és degut a la sortida del procés de pandèmia i als indicadors econòmics positius, així com al descens de l’atur i l’alça de les insercions laborals”, ha observat el director de Prestacions Socials. A aquest fenomen multifactorial s’hi sumen revisions bianuals dels expedients, que han comportat extincions sobretot per motius laborals i per superació dels ingressos. En el descens del total de beneficiaris també s’hi reflecteixen canvis de situacions familiars, amb un descens del nombre de persones per unitat familiar, sobre la qual cosa Arroyo ha observat que són canvis propis d’una renda tan variable i vinculada als canvis vitals de les persones.
Gestió conjunta de l’IMV
A 28 de febrer, un total de 12.966 famílies que tenen la prestació de RGC perceben també l’Ingrés Mínim Vital (IMV) –gestionat per l’Estat espanyol– a Catalunya, on reben un complement de la Generalitat a través de la Renda Garantida per equiparar la quantia dels beneficiaris d’ambdues prestacions. “Insistim que, si poguéssim governar les dues prestacions, faríem la vida més senzilla a les persones, ja que són dos rendes similars amb un mateix objectiu”, ha dit Arroyo. Ha apuntat que actualment l’RGC es resol aproximadament en 100 dies, mentre que l’Estat espanyol resol l’Ingrés Mínim Vital pot arribar a durar fins a quatre vegades més: “amb la capacitat que té la Renda Garantida ho podríem anivellar”, ha observat.
El conseller ha reiterat la necessitat de poder gestionar des de la Generalitat l’Ingrés Mínim, i ha explicat que se segueix en conversa amb el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions amb la finalitat de consensuar una fórmula per poder gestionar l’IMV en els mateixos termes que ho fa el País Basc i Navarra. Tot i que des del Departament de Drets Socials s’han fet propostes, amb flexibilitat i voluntat de diàleg, la resposta per part del Ministeri segueix sent negativa.
El secretari general del Departament de Drets Socials, Oriol Amorós i March, vicepresident de la Comissió, ha explicat que actualment es treballa per fer un anàlisi profund d’una possible compatibilitat de l’RGC amb rendes del treball, mentre que també s’estudien diferents propostes de millora de la prestació, com de protecció a famílies amb infants i de persones amb discapacitat.
Comissió de Govern
La Comissió de Govern de l’RGC és responsable del seguiment, avaluació i revisió de la prestació. Aquest òrgan està format per Generalitat, UGT, CCOO, Foment del Treball, PIMEC, Taula del Tercer Sector, Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i Associació Catalana de Municipis (ACM).
Segueix l’actualitat del Departament a les xarxes: