·Ho ha dit en el transcurs d’una jornada celebrada avui a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) al voltant de l’ús del català en les activitats de recerca

·La Comissió de Seguiment del Pla d’Enfortiment del català prioritzarà l’acollida lingüística de personal docent i investigador internacional per promoure l’ús de la llengua

Comissió de seguiment del Pla d'Enfortiment del Català{"name":"2023/03/31/14/13/da2d9f0f-d5f2-4cd5-9d55-72af2349a7a9.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":144759}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha dit que el Departament que encapçala vol revertir la tendència regressiva de la llengua catalana en l’àmbit de la recerca que es produeix a Catalunya. El conseller ho ha expressat en el transcurs d’una jornada celebrada avui a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) al voltant de l’ús del català en les activitats de recerca i publicacions científiques i en la qual han participat rectors i rectores de la Xarxa Vives d’Universitats, que engloba vint-i-dues universitats de territoris de llengua catalana.

“El Govern està compromès a revertir la tendència cap al predomini de l’anglès en l’àmbit de la recerca en detriment del català” ha subratllat el conseller, que tot seguit ha afegit que “entre el pessimisme de la raó i l’optimisme de la voluntat vull destacar l’optimisme activista de la voluntat per corregir les inèrcies cap a la regressió del català amb un compromís en ferm, fent-lo atractiu i sense forçar res, però tampoc dimitint de cap compromís sobre el predomini de la llengua catalana”.

Nadal ha destacat que la presència del català en l’àmbit acadèmic es pot incrementar potenciant, entre altres, els programes d’acollida lingüística adreçats a estudiants i professorat docent i investigador internacional. Nadal ha recordat que aquest és un dels eixos fonamentals previstos en el Pla d’Enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya.

Comissió de Seguiment del Pla d’Enfortiment del català

Després de l’acte de l’IEC, el conseller Nadal ha presidit la Comissió de Seguiment del Pla que s’ha reunit a la seu Departament i en la qual s’han traçat les línies a seguir en els propers mesos per continuar aplicant les mesures i objectius previstos pel que fa a l’ús del català en el sistema de coneixement.

Així, una de les qüestions que es vol potenciar són, precisament, els programes d’acollida lingüística de les universitats i centres de recerca, per facilitar la integració d’estudiants i personal investigador de llarga durada, és a dir, els qui venen a Catalunya amb la intenció d’establir-s’hi o fer-hi carrera acadèmica.

El procés de recerca és quelcom que va més enllà d’unes publicacions i arribar a obtenir resultats positius implica prèviament un treball en equip sostingut i cohesionat en el qual les llengües franques com l’anglès són útils quan l’estada és curta. En estades més llargues, però, l’adaptació lingüística és necessària i ha de poder ser bidireccional entre l’investigador que arriba i els investigadors catalans.

Des d’aquest punt de vista, les administracions, les universitats catalanes i els centres de recerca han de facilitar la integració i acollida lingüística mitjançant recursos per a l’aprenentatge i la participació en activitats d’intercanvi lingüístic, entre altres. Per aquest motiu, una de les primeres accions del Departament en l’àmbit de la llengua un cop aprovats els pressupostos ha estat incrementar els ajuts Interlingua un 35%, superant per primera vegada el milió d’euros, per tal de promoure actuacions de foment i ús de les llengües en l’àmbit universitari.

Està previst, a més, que aquests ajuts es complementin amb cursos de preacollida en origen per a estudiants Erasmus que s’organitzaran, juntament amb l’Institut Ramon Llull, en diverses universitats europees, amb l’objectiu que els estudiantsque arriben a les universitats catalanes adquireixin nocions de la llengua abans d’arribar a Catalunya.

Un altre acord assolit per la Comissió de Seguiment ha estat la creació d’un grup de treball específic sobre docència i professorat que, entre altres funcions, acordarà mesures per fomentar l’acreditació del nivell C1 de català al professorat de les universitats catalanes, amb les exempcions i els terminis previstos pel marc legal, amb l’objectiu d’incrementar l’ús del català en la docència.

La Comissió de Seguiment s’encarregarà igualment en els propers mesos d’avaluar la incidència del Pla d’Enfortiment del català en els usos lingüístics de les universitats un any després de la seva aprovació.

1  

Imatges

Xarxa Vives d'Universitats a l'IEC

Xarxa Vives d'Universitats a l'IEC 7808087