1. En la visita d’aquest divendres a Reus, la consellera s’ha reunit amb la Cambra de Comerç i ha fet una visita a l’associació feminista del Camp de Tarragona, Heroïnes Anònimes.
  2. El departament invertirà 8,2 milions d’euros d’injecció directa als municipis del Camp de Tarragona per al desplegament de les polítiques i els serveis de promoció de la igualtat i els feminismes.
Imatge de la visita de la consellera{"name":"2023/03/31/14/21/8598e9a1-245e-4944-8687-dcf8b9b5257d.jpg","author":"Departament d'Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":75845}

El Departament d’Igualtat i Feminismes obrirà a Reus un nou Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) per a l’atenció a les dones en situació de violència masclista i a les seves filles i fills. Així ho ha explicat la consellera, Tània Verge Mestre, aquest divendres durant la seva visita a la ciutat després que ho anuncies ahir en la signatura de l’acord per a la millora de la xarxa d’atenció a les violències masclistes.El nou Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) a Reus es sumà als anuncis d’obertura de nous serveis a Tàrrega, Tortosa, Vic i La Selva. 

 “La millora de la Xarxa d’Atenció a les Violències Masclistes és una prioritat del Departament d’Igualtat i Feminismes d’ençà de la seva creació. A finals d’aquest 2023 tindrem 23 Serveis d’Intervenció Especialitzada a Catalunya per garantir la màxima equitat territorial i que els serveis s’acostin a totes les dones del país”, ha destacat la consellera La consellera Verge ha explicat que es tracta de serveis amb equips multidisciplinaris on hi ha juristes, psicòlogues, psicòlogues infantils, treballadores socials i educadores socials i ha recordat també tots els recursos que s’hi ofereixen, com l'acompanyament psicològic, l’assessorament jurídic, l’acompanyament en la tramitació de prestacions i el suport per a l’accés a l’habitatge o la inserció laboral, entre altres. “Als SIEs tenim la constatació que, amb acompanyament i ajuda, de les violències masclistes se’n surt”, ha conclòs.

El nou SIE de Reus, que es preveu que pugui atendre al voltant de mig miler de dones anualment ,complementarà, a la vegueria del Camp de Tarragona, les atencions que actualment es proporcionen des del SIE de Tarragona. Al llarg de 2022, aquest equipament ha acompanyat 847 dones i 18 adolescents en el seu procés de recuperació i reparació de les violències masclistes, i ha atès117 filles i fills d’aquestes dones.

Des de la creació del Departament d'Igualtat i Feminismes, al 2021, el pressupost de Catalunya per a les polítiques d’igualtat i feminismes ha augmentat un 153%. El nou acord de pressupostos es traduirà en 8,2 milions d’euros de finançament per a aquestes polítiques a la vegueria del Camp de Tarragona, uns 808.748 euros dels quals s’invertiran en els sistemes de resposta urgent per a dones en situació de violència masclista i les seves filles i fills.

Polítiques feministes locals 

La consellera Tània Verge s’ha reunit a primera hora amb la junta directiva de la cambra de Comerç de Reus per tal d’establir aliances per a l’impuls de les polítiques d’igualtat a les petites empreses. Durant la trobada també s’ha analitzat com enxarxar els comerços en l’Estratègia Nacional de Prevenció de les Violències Masclistes per tal que siguin espais amics on fer detecció i donar informació dels serveis disponibles a les dones que ho puguin necessitar. Posteriorment, s'ha desplaçat fins a l'espai Ca la Conxita, seu de l'Associació ‘Heroïnes Anònimes’. Aquesta entitat feminista del Camp de Tarragona és la responsable de diversos projectes entre els quals destaca el programa ‘Veïnes per Veïnes’, una iniciativa que posa en relleu la importància de la comunitat en la prevenció i la reparació de les violències masclistes. Es tracta d'una xarxa amb més d'una trentena de voluntàries que ofereix tallers, cursos, i tota mena d’activitats amb perspectiva feminista, i que també acompanya les veïnes en el seu dia a dia, per exemple muntant mobles, donant suport en la cura de les criatures, o amb les visites de salut o al jutjat. En referència a aquest projecte la consellera Verge ha destacat que “El treball comunitari és imprescindible perquè tota la societat som corresponsables en l’erradicació de les violències masclistes i l’acompanyament des de la proximitat és cabdal perquè les dones agafin confiança i s’empoderin”.

La consellera tancarà la visita a la capital del Baix Camp aquesta tarda amb l'entrevista d'obertura de l'acte 'Amb Veu de Dona' organitzat per la ràdio SER Tarragona. Una jornada que es planteja com un espai "d'empoderament i de reflexió amb el patrimoni feminista com a principal fil conductor". Al llarg de la tarda una desena de tarragonines participaran en les diverses taules rodones, on es debatrà sobre el paper de les dones al llarg de la història, el seu llegat i els reptes de futur. També hi haurà la projecció del curtmetratge 'Un any més' del grup Tornavís Teatre i l'actuació de la monologuista LouBayonascom a cloenda.