La proposta, que suposa una inversió d’uns 3 milions d’euros, busca complir una moció del Parlament


Moment de la trobada.{"name":"2023/03/31/17/27/0720de86-6fe8-4e26-a367-3bf8c7d551cd.jpeg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":332674}

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, i la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya e Busquet, amb el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Àngel Xifré Arroyo, han presentat aquest divendres a alcaldes i alcaldesses i representants municipals de les localitats que limiten amb el Polígon Sud i el Polígon Nord de Tarragona la proposta del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural d’implementar el Pla de vigilància específic de les empreses al Camp de Tarragona i el nou Pla de vigilància del soroll. La proposta vol complir la moció que va aprovar el Parlament el passat mes de febrer, relativa a la seguretat al complex petroquímic, pel que fa a la vigilància de les instal·lacions, atesa la singularitat de les activitats del territori.

Més equips de mesurament

En relació amb el Pla de vigilància de la qualitat de l’aire, el Departament d’Acció Climàtica proposa instal·lar nous punts de mesurament a la Pobla de Mafumet i a Vilallonga del Camp. S’hi afegirien 11 equips de mesurament automàtic d’òxid d’etilè i 1,3-butadiè al Morell, Constantí, Perafort (Puigdelfí), la Pobla de Mafumet, Vilallonga del Camp i Tarragona (Sant Salvador), la Canonja, Vila-seca (IES Vila-seca), Vila-seca (la Pineda), Tarragona (U. Laboral) i Tarragona (Bonavista). 9 equips més mesuraran automàticament el benzè al Morell, Tarragona (Sant Salvador), la Pobla de Mafumet, Vilallonga del Camp, la Canonja, Vila-seca (IES Vila-seca), Vila-seca (la Pineda), Tarragona (U. Laboral) i Tarragona (Bonavista). A més, es preveu incorporar dues unitats mòbils amb equipament de laboratori per mesurar els compostos orgànics volàtils.

Totes les dades obtingudes serviran per elaborar un estudi sobre els efectes dels contaminants sobre la salut. El pressupost previst per executar totes aquestes actuacions el primer any estarà al voltant dels 3 milions d’euros corresponents a l’any 2023 i 2024, i tindrà una despesa recurrent d’uns 700.000 euros. D’aquesta manera, es multiplica per 10 la inversió actual.

Atenció especial al Camp

La qualitat de l’aire al Camp de Tarragona és objecte d’una atenció especial, i s’hi destina una gran part dels recursos, tenint en compte que s’hi aplega la concentració més gran d’indústria química del sud d’Europa, que aporta el 25% de la producció química de l’Estat i el 50% de la de Catalunya. Aquest potent emplaçament industrial comparteix el territori amb la segona aglomeració urbana de Catalunya i amb una de les principals zones turístiques de la Mediterrània.

Independentment d’aquest Pla, continuarà la vigilància de la qualitat de l’aire que es duu a terme mitjançant la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), que vetlla per al compliment de les directives de qualitat de l’aire i en aquesta zona té una dimensió molt per sobre del que estableix la normativa europea, amb 13 punts de mesurament (7 automàtics i manuals, 2 automàtics, 4 manuals). La proposta del Departament d’Acció Climàtica dona resposta a les inquietuds relatives a la vigilància i al control encara més exhaustius de la qualitat de l’aire.

Lluita contra la contaminació acústica

El Departament també ha plantejat la proposta d’un nou Pla de vigilància del soroll, ja que la gran quantitat d’empreses instal·lades, que treballen amb diferents processos productius i amb una gran variabilitat temporal a causa d’un funcionament les 24 hores del dia, fa que els mesuraments puntuals resultin insuficients. Per això, s’ha posat sobre la taula la possibilitat d’establir una xarxa de sensors amb un control en continu, realitzar una modelització acústica de la xarxa d’infraestructures al voltant dels polígons amb una actualització periòdica de dades i fer un seguiment regular dels focus principals mitjançant una càmera acústica. Tots els equips estarien connectats a plataformes al núvol on es guardarien, visualitzarien i es tractarien les dades.

3  

Imatges

Foto 1

Foto 1 332674

Foto 2

Foto 2 277444

Foto 3

Foto 3 357636