Territori

TER

El conseller Fernàndez inaugura el renovat Parc Astronòmic del Montsec, que comença temporada

query_builder   1 abril 2023 14:49

event_note Nota de premsa

El conseller Fernàndez inaugura el renovat Parc Astronòmic del Montsec, que comença temporada

  1. S’han realitzat millores en el sistema de projecció i s’ha remodelat la instal·lació, ampliat l’aforament del planetari fins a un 26% i adaptat l’espai perquè sigui accessible per a persones amb mobilitat reduïda
TER
El conseller Fernàndez durant la inauguració de la nova temporada de l’Astronòmic i les millores en l’equipament.
{"name":"2023/04/01/14/44/de7321cd-bb2a-4e49-a0b5-194ceaf4b69e.jpg","author":"TER","type":"0","location":"0","weight":2534018}

El Parc Astronòmic del Montsec enceta avui la temporada 2023 i ho fa, a més, estrenant les millores realitzades a les seves instal·lacions per apropar la ciència a la ciutadania i donar a conèixer l’espectacularitat del cel de la Serra del Montsec.

Com a novetats de la temporada destaca la reforma al planetari L'Ull del Montsec, una instal·lació única que s’ha equipat amb un sistema de projecció 3D full dome - 360 (el format audiovisual més gran del món) on les produccions en 6K permeten veure molt de prop els astres. La nova sala multimèdia i el nou model de simulació d'estrelles permeten navegar virtualment per l'espai en dues i tres dimensions i entendre el seu origen, estructura i evolució.

El conseller Fernàndez ha fet valdre les millores realitzades “en un indret únic al món, un referent mundial en l’àmbit del lideratge i també com a espai de divulgació que, amb aquesta inversió de 600.000 euros que ha permès renovar-lo i ampliar-ne la capacitat, ajudem a impulsar també que continuï sent pioner en la ciència de l’espai”. Per a Fernàndez, “sempre referenciem el coneixement a les grans ciutats, però aquí, a la Noguera, hi tenim generació de coneixement científic. Una de les estratègies del Govern és tenir a tot arreu projectes tractors que facin que als territoris hi passin coses”.

També s’han dut a terme millores que permeten als usuaris visualitzar en alta resolució la Terra i s’ha implantat un sistema on es pot fer una simulació personalitzada de fenòmens meteorològics com ara núvols, pluja i llamps. El sistema 3D estarà a punt en una segona fase de la renovació, que estarà ja en servei a l’estiu.

D’altra banda, s’ha fet una remodelació del pati de butaques, incrementant un 26% la seva capacitat, i s’ha habilitat perquè sigui accessible per a persones amb mobilitat reduïda. També s’han renovat l’enllumenat, l’àudio i els sistemes informàtics.

L’Ull de Montsec és l’únic planetari del món que permet obrir la seva cúpula i deixar el visitant sota el cel real. I quan acabi la segona fase de l’actuació, serà dels pocs planetaris al món que permetrà combinar la interactivitat amb espectadors i la projecció 3D.

Novetats de la temporada

A més de l’espai renovat, l’Astronòmic estrena aquesta temporada tres noves projeccions al planetari:

  1. Voyager: Pel·lícula que explica l’emocionant crònica de la missió espacial més notable de la història de la humanitat.
  2. CAPCOM GO!: Projecció que mostra els primers passos a la Lluna i el gran esforç que va suposar arribar-hi.
  3. 3-2-1 Lift Off: Trama d’un hàmster científic que troba al seu jardí un cràter i un robot danyat que van caure d'una nau espacial que prepara Mart per a la colonització.

Aquesta temporada els usuaris també podran visitar tots els robots, sondes i estacions espacials que estan distribuïdes pel firmament: veure l’espai que tenen els astronautes a l’Estació Espacial Internacional (ISS), l’entorn on treballa la Perseverance a la superfície de Mart, o la trajectòria de les Voyager allunyant-se del Sistema Solar.

Paral·lelament, durant el 2023 es manté en programació el Festival d’Astronomia, que tindrà lloc del 12 al 15 d’octubre. Aquest festival, que se celebra anualment i enguany arriba a la seva 9a edició, compta amb un ampli recull d’activitats de divulgació científica, culturals i d’oci orientades al públic familiar amb l’objectiu d’acostar la ciència a la societat i fomentar el coneixement del Montsec com a destinació d’astroturisme. A més, també torna el cicle “Música sota les Estrelles”. Aquesta 13a edició es durà a terme de juliol a desembre. És una experiència única que combina una sessió d’astronomia nocturna amb un concert a l’espai del planetari.

Nova senyalització i carregadors per a vehicles elèctrics

Una altra de les novetats és la senyalització, que s’ha adaptat tant a l’exterior com a l’interior del Parc seguint els estàndards de la imatge utilitzada per les estacions de muntanya d'FGC Turisme però amb un recurs gràfic nou per a donar-li personalitat. En aquest sentit, s'ha reforçat la senyalització als punts d’accés al recinte, a l’edifici (interior i exterior) i també el guiatge cap a la sala d’exposicions.

A més, el Parc Astronòmic del Montsec també ha instal·lat sis carregadors per a vehicles elèctrics: dos carregadors ràpids i quatre carregadors semiràpids. D’aquesta manera, contribueix a la sostenibilitat de l’entorn de l’Espai Natural Protegit de la Serra del Montsec.

L’Astronòmic, un referent internacional

L’any 2020 el PAM va ser guardonat als Premis Internacionals Starlight en la categoriad’Educació i Difusió de l’Astronomia i el Cel Fosc. Un guardó que se suma a la categoria d’ambaixadors Platí de Cel Fosc de la Unió Astronòmica Internacional, que va rebre el 2019. Addicionalment, la serra del Montsec és el segon indret del món a rebre la doble certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight l’any 2013, que compta amb l’aval de la UNESCO.

L’Astronòmic continua treballant en la difusió de l’astronomia i desenvolupa i referma la seva activitat divulgadora, de recerca i el seu compromís amb la protecció del cel contra la contaminació lumínica.

Més informació: www.parcastronomic.cat

1  

Imatges

TER

TER 2534018

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia