Bombers

IF Gandesa

Estabilitzat l'incendi forestal de Gandesa (Terra Alta)

query_builder   1 abril 2023 20:00

event_note Nota de premsa

Estabilitzat l'incendi forestal de Gandesa (Terra Alta)

  1. ·Les ratxes de vent a la zona, que han arribat fins els 80 km/h, han dificultat les tasques d’extinció
  2. La gestió forestal que s’ha realitzat els darrers anys a la Serra de Pàndols ha afavorit que l’incendi perdés intensitat i no tingués una major magnitud
  3. Protecció Civil manté el Pla INFOCAT en fase de Prealerta per l’elevat risc d’incendi forestal previst durant tot el cap de setmana
Tasques d'extinció de l'incendi forestal a Gandesa
Tasques d'extinció de l'incendi forestal a Gandesa
{"name":"2023/04/01/20/41/fb97d32d-4344-4cfb-91ca-66731160c398.jpg","author":"Bombers","type":"0","location":"0","weight":"266098"}


A les 18:30 hores els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat l’incendi de vegetació forestal que des d’aquest migdia cremava a la Serra de Pàndols, al terme municipal de Gandesa (Terra Alta).

L’incendi estava situat en una zona amb una orografia complicada i les tasques realitzades en el primer atac al foc han permès que aquest no es compliqués en excés. El primer avís de l’incendi s’ha rebut a les 13.04 hores i les condicions han estat complicades, ja que hi ha hagut ratxes de vent que han arribat fins els 80 km/h, dificultant l’aproximació i les descàrregues dels mitjans aeris.

El flanc esquerre ha arribat fins a una cinglera i tenia perill d’obrir-se a l’obaga del Tomaset i el flanc dret, que ha estat el prioritari, s’hi ha treballat amb línia d’aigua. A l’incendi també hi ha hagut diversos salts de focus secundaris, que s’han pogut parar a temps, rodolaments i alguna explosió de projectils de la Guerra Civil.

Els mitjans aeris han treballat intensament la part alta de l’incendi, on tenia l’acció del vent directe i era la zona més sensible, i han aconseguit mantenir-la fins a l’arribada del personal de terra que pujava des de la part baixa.

La Serra de Pàndols és un punt estratègic on els darrers anys s’hi han realitzat tasques de gestió forestal. De fet, l'inici de l’incendi s’ha produït en una zona on properament hi ha la previsió de realitzar-hi aclarides amb gestió forestal sosteniblei el foc ha arribat fins a una zona on hi ha baixa càrrega planificada. Els focus secundaris han caigut en una àrea on s'han executat àrees de baixa càrrega pel que aquest és, doncs, un exemple d'incendi estudiat en la planificació i execució de les infraestructures necessàries perquè no es generi un gran incendi forestal.

En total, Bombers de la Generalitat hi ha destinat una una trentena de dotacions terrestres, unitats del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) i Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF), dos avions de vigilància i atac (AVA) i dos helicòpters bombarders.

Segons el Cos d’Agents Rurals, l'incendi hauria afectat unes 2,2 hectàrees i les causes d’aquest estan sota investigació.

Protecció Civil de la Generalitat manté el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) en fase de Prealerta per l’elevat risc d’incendi forestal previst durant tot el cap de setmana amb altes temperatures, humitats baixes i fort vent.

Durant aquesta nit es mantindrà un dispositiu de cinc dotacions a la zona de l’incendi, així com un vehicle de coordinació, que vigilaran que no hi hagi cap revifada, ja que hi ha la previsió d’entrada de vent de Mestral amb ratxes més intenses de les que hi ha hagut avui.

També han participat a l’operatiu efectius dels Mossos d’Esquadra, d’Agents Rurals i del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques).


Altres incendis de vegetació

Durant el dia d’avui, fins a les 19.30 hores, els Bombers de la Generalitat han atès una quinzena d’avisos per incendis de vegetació agrícola arreu de Catalunya i una dotzena d’avisos per incendis de vegetació forestal.

L’incendi que més extensió cremada ha tingut ha estat el de Gandesa, amb 2,2 hectàrees, seguit de l’incendi de vegetació forestal de l’Aleixar (Baix Camp). L’avís d’aquest incendi ha entrat a les 17:14 hores, cremava amb intensitat la cua i els flancs han quedat ancorats en una zona de conreus.

Aquest incendi també està estabilitzat, des de les 18.20 hores, i hi han treballat un total de 13 dotacions terrestres i un helicòpter bombarder. Segons Agents Rurals, l’incendi del Baix Camp ha cremat un total de 0,85 hectàrees.

Aquest incendis coincideixen amb l’episodi d’alt perill d’incendi forestal que viu bona part de Catalunya. El Cos d'Agents Rurals ha activat el nivell 3 del Pla Alfa a quatre municipis de l’entorn de Montserrat per aquest cap de setmana, i s'han restringit els accessos a l'espai natural de Montserrat.

Es tracta d’un episodi de perill excepcional per l’època que obliga a extremar les precaucions arreu del país.

Ahir divendres, el Govern va fer una crida a extremar les precaucions en qualsevol activitat al medi natural ja que les condicions meteorològiques previstes i l’estat actual de la vegetació (molt afectada per la sequera) fan que qualsevol ignició pugui esdevenir un incendi forestal important.

El Cos d’Agents Rurals ha mantingut avui activat el nivell2 de Pla Alfa a 30 comarques i el nivell 1 a 12. El Pla Alfa de demà manté aquesta situació amb 30 comarques amb nivell 2 i 11 amb nivell 1.

El Cos d’Agents Rurals fa una crida a mantenir la prudència en les activats al medi natural. Cal recordar quefins al 15 d’octubre és prohibit fer foc al bosc i a la franja de 500 metres que l’envolta. Es poden demanar autoritzacions excepcionals al Departament d’Acció Climàtica

2  

Imatges

Les tasques d'extinció de l'incendi forestal a Gandesa

Les tasques d'extinció de l'incendi forestal a Gandesa 342423

Incendi forestal de Gandesa

Incendi forestal de Gandesa 624196

Emergències
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia