1. Els treballs, que inclouen millores en camins existents o completar itineraris creuant la C-13 a diferent nivell, tenen un pressupost global de 2,6 MEUR
  2. Un cop completada totalment, la Ruta dels Llacs tindrà 107 km de longitud, dels quals 80 km seran pedalables i els 27 km restants, entre St. Llorenç de Montgai i Cellers, es faran en combinació amb el ferrocarril
TER
El conseller Fernàndez a l’estació de Cellers-Llimiana d’FGC, per on passa una part de la Ruta cicloturística dels Llacs.
{"name":"2023/04/02/10/24/55140ae4-567b-4eb2-95c5-697c0080dc17.jpg","author":"TER","type":"0","location":"0","weight":"1152134"}

El Departament de Territori iniciarà a començaments d’aquest estiu les obres que permetran completar els trams Cellers - Salàs de Pallars i Balaguer – Sant Llorenç de Montgai de la Ruta cicloturística dels Llacs. Amb una inversió global de 2,6 MEUR, es desenvoluparan diverses actuacions que inclouen passos a diferents nivells per creuar la C-13 o millores en camins existents. El conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares, va explicar ahir a Cellers que la Ruta dels Llacs és una de les 9 rutes cicloturístiques que el Govern està desenvolupant en el marc del programa 2023-2025 de l’Estratègia Catalana de la Bicicleta, que té com a objectiu global assolir 500 nous quilòmetres d’aquests corredors que impulsen la bicicleta com a element turístic, d’oci i esportiu, de forma segura.

El Departament ja ha executat bona part del tram Cellers-Salàs de Pallars conjuntament amb el Consell Comarcal del Pallars Jussà, ja que coincidia amb el projecte de desenvolupat pel mateix consell comarcal pel marge dret del Noguera Pallaresa, entre els embassaments de Sant Antoni i Terradets. S’ha executat aquest nou itinerari i el Departament ha finançat prop de 0,8 MEUR del cost total previst de 1,2 MEUR.

Ara el que s’ha impulsat, i que es començarà a executar ja aquest estiu, són diverses actuacions de millora en punts d’aquest tram que afecten estructures de la carretera C-13 o generen nous passos a diferent nivell. El Departament els executarà directament amb una inversió d’1,3 MEUR. Entre altres actuacions, s’executarà un nou pas elevat sobre la C-13 a l’alçada de l’estació de Cellers, s’ampliaran els viaductes del Pantà de Terradets i s’adequarà la C-13z, antic traçat de la C-13, en les immediacions de Salàs de Pallars.

L’altre paquet d’obres que també començarà a l’estiu és en el tram Balaguer – Sant Llorenç de Montgai, de 12 km i una inversió d’uns altres 1,3 MEUR. En aquest tram es milloraran els camins existents per permetre el pas de les bicicletes per la passera de coronació de la presa del pantà de Sant Llorenç de Montgai, actualment només d’ús peatonal. A l’altra banda, es completarà l’itinerari existent parcialment al costat de la carretera LV-9047 fins al nucli urbà de Sant Llorenç de Montgai, on la ruta enllaça amb l’estació de Ferrocarrils. Tots dos paquets d’obres compten amb el cofinançament del Programa Operatiu del FEDER 2014-2020 a Catalunya.

“La Ruta dels Llacs és una de les principals que tenim previstes dins l’Estratègia Catalana de la Bicicleta i quan estigui totalment executada disposarem d’un eix de via ciclable segur que serà un atractiu turístic més”, va recalcar el conseller Fernàndez durant la visita que va fer a la zona, acompanyat de l’alcalde de Castell de Mur, Josep M. Mullol i Miret; el gerent del Cosell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Ardanuy i Tarrat, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Toni Segarra i Barreto.

La Ruta dels Llacs transcorre per les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà, paral·lelament i complementaria a la línia Lleida - la Pobla de Segur d’FGC. Un cop completada totalment, tindrà 107 km de longitud, dels quals 80 km seran pedalables i els 27 km restants, entre St. Llorenç de Montgai i Cellers, es faran en combinació amb el ferrocarril.

1  

Imatges

TER

TER 4539258