Direcció General de Comunicació

Protecció civil

El Govern aprova el nou Mapa de Protecció Civil de Catalunya

query_builder   28 setembre 2010 14:59

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el nou Mapa de Protecció Civil de Catalunya

  • El nou mapa permetrà conèixer els riscos naturals o tecnològics de cada territori i com fer-los front
  • Aprovada també la modificació de la composició de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya. L’objectiu és incorporar-hi organismes que fins ara no hi eren representats i que formen part del sistema de Protecció Civil
El Govern de la Generalitat ha aprovat avui la creació del nou Mapa de Protecció Civil de Catalunya (MPCC). Es tracta d'un conjunt de mapes temàtics en què s'especifiquen les diferents zones territorials amb un risc natural o tecnològic rellevant.

Els riscos que preveu són tant els especials (sísmic, d'incendi forestal, nevades, inundacions, contaminació accidental de les aigües marines, transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril, establiments industrials que manipulen substàncies perilloses, nuclear, aeronàutic, d'allaus i radiològic), com els riscos no especials (transport de viatgers per ferrocarril i risc en conductes fixes de transport de substàncies perilloses) i també riscos bàsics segons el criteri territorial de protecció civil.

L'origen d'aquest nou mapa és el dret dels ciutadans a ser informats dels riscos col•lectius greus que els poden afectar i de les mesures públiques per fer-los front. Amb aquesta finalitat, el mapa recull els aspectes de gestió dels riscos existents i, a més, concretats territorialment. Això també permet una visió conjunta dels diferents riscos que afecten un àmbit territorial concret i de la gestió global que se'n fa en aquell territori.

El MPCC es realitza en suport informàtic mitjançant un Sistema d'Informació Geogràfica (SIG) i la seva difusió es fa mitjançant plataforma web. A més, es lliurarà a les diferents administracions públiques i als ciutadans perquè puguin desenvolupar la previsió, planificació i prevenció d'aquests riscos, així com també la intervenció, informació i formació.

El nou Mapa de Protecció Civil de Catalunya és un element estratègic de caràcter tècnic essencial per al desenvolupament del sistema de protecció civil català, ja que estableix les bases per al coneixement i la difusió dels riscos de protecció civil a la societat.

Modificació de la composició de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya

El Govern ha aprovat també avui la modificació de la composició de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya per tal d'incorporar al seu plenari organismes que formen part de sistema de Protecció Civil i que fins ara no hi eren representats.

Es preveu que entrin a formar-ne part els organismes de la Generalitat competents en meteorologia, geologia, aigua, qualitat ambiental, la xarxa Rescat d'emergències, i el Centre d'Atenció i Gestió de Trucades d'Urgència 112. També s'hi incorporen els departaments d'Educació, d'Acció Social i Ciutadania, la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (Departament de Governació) i la Direcció General d'Atenció Ciutadana (Departament de Presidència).

La nova composició reforça el caràcter transversal de la Comissió com a taula comuna on es troben totes les institucions implicades en el sistema de Protecció Civil.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia