Direcció General de Comunicació

govern

El Govern aprova el Pla especial per a emergències radiològiques

query_builder   28 setembre 2010 14:58

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Pla especial per a emergències radiològiques

  • Té per objectiu fer front a emergències derivades de la presència de matèries radioactives i fonts de radiacions ionitzants en instal·lacions que treballen amb aquests materials, però també per a casos de terrorisme i altres activitats criminals
  • El Pla obliga 103 municipis a fer un Pla d’actuació municipal sobre risc radiològic
El Govern de la Generalitat ha aprovat avui el Pla especial per a emergències radiològiques, que té per objectiu fer front a emergències derivades de la presència de matèries radioactives i fonts de radiacions ionitzants.

Aquest Pla exclou les emergències que tinguin lloc a les centrals nuclears d'Ascó I, Ascó II i Vandellòs II, atès que ja existeix un pla estatal per fer-hi front, el PENTA; i també exclou les emergències en el transport de matèries radioactives perquè ja queden incloses en el pla de la Generalitat TRANSCAT.

Així, el pla radiològic inclou les emergències radiològiques en instal•lacions que treballen amb matèries radioactives o fonts de radiacions ionitzants com ara centres mèdics, indústries, centres d'investigació, etc.; en instal•lacions no radioactives però en les quals per error hi poden arribar materials radioactius com ara les foneries, ferrovellers; i també emergències radiològiques no associades a cap instal•lació, com poden ser l'aparició de fonts òrfenes, el terrorisme i altres activitats criminals, etc.

L'estructura del Pla preveu, a més de les figures i cossos operatius habituals, com el Consell Assessor, el gabinet d'informació, el grup d'ordre i sanitari, etc., un nou grup específic, el grup radiològic, integrat per experts en protecció radiològica: el Servei de Coordinació d'Activitats Radioactives i el Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

El Pla estableix que el coordinador del Centre de Comandament Avançat (CCA) serà el cap del grup d'extinció d'incendis i salvament, quan es tracti d'un accident; i el cap del grup de seguretat i ordre, quan es tracti d'un il•lícit penal. La notificació de l'accident es farà a través del telèfon 112 i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), i aquest últim coordinarà els grups actuants i la gestió de l'emergència.

El pla d'emergència radiològica s'activarà en fase d'alerta quan l'accident només afecti la instal•lació i els seus treballadors i a l'exterior les conseqüències només puguin ser lleus. L'emergència 1 tindrà lloc quan l'accident afecti l'entorn de la instal•lació o lloc de l'accident i les conseqüències puguin ser greus; i l'emergència 2, quan les conseqüències greus es puguin estendre més enllà de l'entorn de la instal•lació afectada.

El Pla estableix un total de 103 municipis amb obligació de fer el Pla d'actuació municipal (PAM) sobre risc radiològic, i 15 més que tenen recomanació de fer-lo. El criteri que marca aquesta obligació són les característiques radioactives de la instal•lació.

A Catalunya hi ha un total de 267 instal•lacions que treballen amb matèries radioactives o fonts de radiacions ionitzants ubicades en 99 municipis i 19 instal•lacions del sector de valorització de metalls ubicades en 17 municipis
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia