Salut

Higienistes dentals

Salut incorpora 53 higienistes dentals a l'atenció primària de la regió Metropolitana Sud

query_builder   3 abril 2023 11:51

event_note Nota de premsa

Salut incorpora 53 higienistes dentals a l'atenció primària de la regió Metropolitana Sud

  1. La seva funció és fer activitats de prevenció i promoció de la salut bucodental, així com fer el seguiment i tractament de càries i patologies de baixa complexitat
  2. Aquest nou servei s’adreça, en una primera fase, a les persones més vulnerables, com ara els infants i adolescents, les dones embarassades i les persones en risc de vulnerabilitat socioeconòmica, entre d’altres


El Departament de Salut està incorporant la figura de l’higienista dental en tots els equips d’atenció primària de Catalunya. Des del mes de desembre, quan es va començar a introduir aquest nou professional als Centres d’Atenció Primària (CAP), ja s’han incorporat 53 dels 55 higienistes previstos a la regió sanitària Metropolitana Sud i es preveu que el desplegament en aquesta regió estigui completat abans de l’estiu. Així, en aquests moments hi ha 9 higienistes dentals als CAP de l’Alt Penedès i el Garraf, i 44 als del Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat.

La incorporació d’aquesta figura suposa l’inici del desplegament de la Llei de salut bucodental, que es farà progressivament durant els pròxims 5 anys, i també és una de les accions recollides en el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025.

Els higienistes dentals s’integren a les unitats d’odontologia, que fins ara comptaven amb odontòlegs i tècnics en cures auxiliars d’infermeria, de manera que s’amplia la cartera de serveis augmentant les activitats preventives adreçades a la comunitat i millorant el seguiment de les malalties bucodentals en grups de risc.

La seva funció és fer activitats de prevenció i promoció de la salut bucodental, així com fer el seguiment i tractament preventiu de càries i patologies periodontals de baixa complexitat als CAP i a la comunitat. Aquesta figura, doncs, facilita que l’odontòleg destini més temps a les patologies de més complexitat, desenvolupant al màxim les seves competències.

En una primera fase, aquest nou servei s’adreça als infants de fins a 14 anys, dones embarassades, població amb discapacitat, pacients que segueixin determinats tractaments sanitaris, com ara oncològics, i persones en risc de vulnerabilitat socioeconòmica, amb l’objectiu final d’arribar a tota la ciutadania.

Barcelona, 3 d’abril de 2023


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia