Drets Socials

Reunió del consell del Consorci de la Mina

El Consorci de la Mina aprova un nou projecte d'expropiació de l'edifici Venus

query_builder   3 abril 2023 12:10

event_note Nota de premsa

El Consorci de la Mina aprova un nou projecte d'expropiació de l'edifici Venus

  1. La nova proposta inclou millores substancials quant a la valoració dels immobles i les indemnitzacions, i garanteix un habitatge a totes les famílies vulnerables, independentment de la situació contractual de la seva llar
  2. Al pla –que és fruit de l’acord entre totes les institucions, amb el lideratge de la Generalitat- s’ha analitzat cas per cas i es proposen solucions flexibles i personalitzades per atendre totes les realitats de les persones que hi viuen


El Consorci del Barri de la Mina ha aprovat un nou projecte d’expropiació de l’edifici Venus que actualitza, substitueix i millora substancialment l’aprovat el 2009 per poder fer efectiu l’enderrocament de l’edifici amb garanties de reallotjament per a les famílies que l’habiten.

El pla de 2009, doncs, ja preveia l’enderrocament de l’edifici i el reallotjament de les famílies, però implicava uns desemborsaments que una part important del veïnat no es podia permetre. El desacord va desembocar en un procés judicial llarg i complex, que juntament amb l’evolució del context econòmic i els canvis normatius que s’han donat aquests anys en matèria d’habitatge, d’urbanisme i d’altres, ha portat al consorci a aprovar aquest nou projecte.

Reunió del consell del Consorci del barri de La Mina{"name":"2023/04/03/12/08/87a884ac-977b-4b8e-abeb-31206e413d30.jpeg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":159335}

La nova proposta s’emmarca en el Pla Especial de Reordenació i Millora del Barri de la Mina i inclou millores importants.

En termes econòmics:

  1. Increment de la valoració dels habitatges: De 79.340 € (pisos de tres habitacions) 98.851 € (4 habitacions) passa a 97.450/121.514 €. S’arriba a aquesta xifra perquè es decideix que el pis afectat per l’expropiació es valora al mateix preu de mercat que l’entorn, sense tindre en compte l’estat de conservació.
  2. Increment de la indemnització per despeses de trasllat: d’entre 600-800 € passa a 1.500 € per a tots els habitatges.
  3. Per a aquells que no són propietaris, s’estableix una indemnització per pèrdua de la possessió de 6.846 € (pisos de 3 habitacions) o 8.529 € (4 habitacions), a descomptar de la indemnització al propietari del pis. Aquest punt és una novetat respecte de 2009.

S’obre la porta a aplicar l’anomenat decret HAUS, d’acord amb el qual s’ofereix la fórmula “metre quadrat per metre quadrat” si s’arriba a un acord mutu. És a dir, si el pis expropiat i el pis nou tenen els mateixos metres quadrats, les persones reallotjades només hauran de pagar el cost dels impostos de l'operació de compra-venda.

Es donarà la possibilitat de la propietat compartida entre administració i particular. La raó és que els impostos de compra-venda no es poden deduir i és d’obligat pagament i la xifra pot estar entre 10.000 i 15.000 €. Aquesta és una quantitat que moltes famílies no podran afrontar, per això, la Generalitat n’assumirà el pagament i serà propietària de la part corresponent de l’immoble. Aquesta és una solució innovadora que permet millorar el seguiment i retenció del parc públic, manté el dret d’usdefruit de l’habitatge per a les famílies i soluciona el problema de liquiditat.

Reallotjament social. Per evitar situacions d’exclusió i a l’empara del desplegament normatiu que s’ha aprovat des de 2009 fins ara, les administracions del consorci garanteixen un habitatge a totes les famílies vulnerables del bloc Venus, independentment de la situació contractual de la seva llar.

Per poder reallotjar les famílies de l’edifici Venus, es contemplen diverses possibilitats: la recuperació d’habitatges al mateix barri que es destinen a lloguer social propietat del Consorci del Barri de la Mina; l’adquisició d’habitatges per dret d’opció i retracte que preveu la llei del Dret a l’Habitatge; la compra d’habitatge de segona mà o la construcció d’edificis de protecció oficial, entre d’altres.

El projecte d’expropiació és fruit de la tasca de l’oficina tècnica per al reallotjament de les famílies de l’edifici Venus que es va posar en funcionament el juny de l’any passat amb el compromís d’estudiar cas per cas i donar solucions personalitzades i flexibles a les 244 famílies que hi viuen.

El Consorci del Barri de la Mina respon a la voluntat d’assolir de forma progressiva i substancial una millora de les condicions de vida de la població d’aquest barri. Està integrat pels departaments de Drets Socials i Territori de la Generalitat, l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia