1. L’actuació, que ha durat 11 mesos, ha permès la supressió del pas a nivell número 18
  2. Ferrocarrils du a terme actualment les obres per eliminar un pas a nivell a Térmens i avança en els acords per suprimir-ne un altre a Balaguer i un a Vallfogona de Balaguer


Foto
El president de Ferrocarrils, acompanyat del paer en cap de Balaguer, durant la inauguració del nou pas elevat.
{"name":"2023/04/03/13/07/1bba3860-3ead-408e-8bfa-818a3046035d.jpeg","author":"FGC","type":"0","location":"0","weight":67770}


El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Toni Segarra i Barreto, i el paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal Giné, han inaugurat avui un nou pas elevat situat a la zona del Polígon de Campllong, una actuació que permet eliminar el pas a nivell número 18 de la línia Lleida – La Pobla de Segur. Els treballs, amb un pressupost d’1,5 milions d’euros, han tingut una durada d’11 mesos.

Durant l’acte d’obertura al trànsit del nou pas, el president de Ferrocarrils ha destacat el compromís de la companyia de suprimir els passos a nivell “amb la voluntat d’oferir un servei ferroviari competitiu i de qualitat, garantint sempre la seguretat de la gent”. Segarra s’ha mostrat satisfet perquè “l’any passat la línia Lleida – La Pobla va obtenir el millor índex de Satisfacció de totes les línies d’FGC, amb 79 punts, un any en què el total de viatges va ser el millor des del 2016, amb 278.000, un 34% més que el 2021 i un 10,5% més que el 2019”.

El paer en cap de Balaguer ha posat en valor “el suport de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya en donar noves oportunitats al Polígon Industrial Campllong amb aquest nou accés”. D’altra banda, ha recordat que aquest nou accés “millora la seguretat vial amb la supressió del pas a nivell i en millora les connexions amb les naus de l’antiga “Safyc” com també amb la futura autovia C-13”.

La supressió del pas a nivell 18 ha consistit en la construcció d’un pas elevat de doble sentit i amb carrils de 3 metres d’amplada més vorals i s’ha suprimit l’actual camí del Molí en el seu creuament amb la línia Lleida – La Pobla. El nou pas superior s’ha disposat mitjançant un pont de bigues de formigó armat de 60 metres de longitud i passa per sobre del Canal de Balaguer, de la via del tren i del vial d’entrada al polígon industrial. A fi de mantenir els accessos existents, s’ha realitzat l’entroncament del camí actual amb la Carretera de Vallfogona i s’ha executat un vial segregat, connectat al tronc principal, que permet l’accés al nou pas i dona servei a la zona industrial.

Foto
Imatge del nou pas elevat en substitució del pas a nivell 18, a Balaguer.
{"name":"2023/04/03/12/10/66a467d2-2c39-43a0-b2ae-0620ebfa6bfe.jpg","author":"FGC","type":"0","location":"0","weight":77615}


D’aquesta manera, l’actuació permet mantenir la permeabilitat actual de connexió amb les indústries i els camps existents, tot millorant la seguretat de les persones que circulin per l’entorn.

Ferrocarrils i la Paeria de Balaguer també han signat un conveni de col·laboració per a la supressió d’un altre pas a nivell, el 19, mitjançant la construcció d’un pas superior per accedir també al Polígon de Campllong, en aquest cas pel camí de Torreblanca. El nou pas se situarà a uns 70 metres de l’actual i estarà enfrontat al pont existent sobre el Canal de Balaguer, habilitant un traçat rectilini fins a enllaçar amb el camí de Vallfogona a Balaguer. D’aquesta manera, millorarà notablement la seguretat del propi camí d’accés respecte al traçat actual, que compta amb dues corbes a 90 graus sense visibilitat. El pressupost d’aquesta actuació és d’1,4 milions d’euros i està previst que surti a licitació el darrer trimestre d’aquest any.


Eliminació progressiva de passos a nivell

Ferrocarrils segueix una política per a la progressiva eliminació dels passos a nivell de la xarxa mitjançant els processos de negociació oportuns amb els municipis afectats i els titulars dels passos. L’objectiu de la companyia és eliminar el risc que suposen tant per a l’explotació ferroviària com viària i millorar així la seguretat de les persones usuàries.

Foto
El president de Ferrocarrils i l'alcaldessa de Térmens durant la visita a les obres per a la supressió del pas a nivell 12.
{"name":"2023/04/03/12/19/b57b6b19-5b68-4b5d-b045-bc473e921498.jpeg","author":"FGC","type":"0","location":"0","weight":202028}


En aquest sentit, aquest matí, el president de Ferrocarrils i l’alcaldessa de Térmens, Concep Cañadell Salvia, han visitat les obres per a la supressió del pas a nivell 12 al municipi.

L’actuació consisteix en la construcció d’un pas elevat per sobre de la línia del ferrocarril que substituirà l’actual pas a nivell, així com una rotonda que donarà accés a la segona fase del projecte que suposarà la construcció d’un nou vial alternatiu a la C-13 que seguirà l’antic camí de la sucrera. Els treballs de la primera fase, corresponent a la supressió del pas a nivell i a la construcció de la rotonda, estan valorats en 1,6 milions d’euros i tenen un termini d’execució de 14 mesos. La segona, la construcció del nou vial, suposa una inversió d’1,9 milions i té un termini d’execució de 12 mesos. Totes dues obres està previst que finalitzin a finals d’aquest any.

També a la línia Lleida – La Pobla, Ferrocarrils està avançant en la supressió del pas a nivell 16 a Vallfogona de Balaguer, fruit d’un conveni amb l’ajuntament. Actualment, s’ha iniciat el procés d’expropiació, un cop la Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat ha fet l’aprovació tècnica del projecte executiu.

El projecte preveu substituir el pas a nivell, que actualment serveix al “Camí de la Coma”, per un d’elevat. El nou pas superior s’ubicarà 96 metres al sud de l’actual i donarà sortida a una mitja rotonda que facilitarà el correcte accés a la C-13, millorant així la seguretat viària. El pressupost per a les obres és de 980.000 euros i un termini d’execució de 5 mesos.

5  

Imatges

El president de Ferrocarrils, Toni Segarra, durant la inauguració del nou pas elevat

El president de Ferrocarrils, Toni Segarra, durant la inauguració del nou pas elevat 67770

Visita d'obra del president de Ferrocarrils i l'alcaldessa de Térmens

Visita d'obra del president de Ferrocarrils i l'alcaldessa de Térmens 202028

El president de Ferrocarrils, acompanyat del paer en cap de Balaguer, durant la inauguració

El president de Ferrocarrils, acompanyat del paer en cap de Balaguer, durant la inauguració 88308

Imatge del nou pas elevat a Balaguer

Imatge del nou pas elevat a Balaguer 167558

Foto durant la visita d'obra a Térmens

Foto durant la visita d'obra a Térmens 238509

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 801850