Cultura

DG Patrimoni

Comença la restauració del claustre gòtic del Reial Monestir de Santes Creus

query_builder   3 abril 2023 16:00

event_note Nota de premsa

Comença la restauració del claustre gòtic del Reial Monestir de Santes Creus

  1. La intervenció consistirà en la restauració integral del claustre major tant de les cobertes i elements contigus en mal estat com del jardí
  2. Mentre durin les obres, el monument obrirà amb normalitat i les visites guiades s’adaptaran segons l’evolució dels treballs que s’estiguin realitzant al claustre en el marc del programa “Temps de Gòtic”
  3. S’instal·larà un mòdul expositiu que explicarà la importància històrica i artística del claustre i s’instal·larà un sistema de càmeres internes que permetrà mostrar en temps real els treballs de restauració


DG Patrimoni{"name":"2023/04/03/14/43/32772d1d-704f-4106-940a-587fc4063445.jpg","author":"DG Patrimoni","type":"0","location":"0","weight":1959107}


El pròxim 11 d’abril s’inicien les obres de la primera fase del projecte de restauració del claustre gòtic del Reial Monestir de Santes Creus, a Aiguamúrcia (Alt Camp). Un projecte de restauració monumental que té com a objectiu resoldre les patologies més importants d’aquest àmbit com són assegurar la millor conservació del conjunt mitjançant la impermeabilització de les cobertes i la millora dels sistemes de drenatge de l’aigua. El projecte s’estructura en diverses intervencions que tornaran a l’edifici el seu valor patrimonial i cultural, a més de garantir la seva conservació per les generacions futures. Està prevista que la durada de la restauració sigui de 36 mesos.

El projecte global de restauració té un cost de 3.665.543 €, els quals son finançats pel Departament de Cultura (2.165.543 €) i la Fundació “la Caixa” (1.500.000 €) en el marc del programa “Temps de Gòtic”, a través del qual, ambdues institucions col·laboren per posar en valor, millorar i conservar el llegat patrimonial gòtic de Catalunya. Les obres seran executades mitjançant l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) del Departament de Territori.

Les intervencions previstes es faran a tots els àmbits del claustre afectats de manera directa com les naus laterals, els sepulcres, les creueries, les voltes, els paviments i el lavatori. Alhora també s’actuarà en aquells espais afectats per l’obra de manera indirecta com el jardí, els paraments exteriors, els paraments superiors i tancament de cobertes, la coberta superior del claustre i els canals d’evacuació.

Una de les principals actuacions que es duran a terme en aquesta primera fase serà l’eliminació de les humitats a la coberta d’aquest sector de l’edifici. D’aquesta manera es podran garantir les condicions constructives adequades per mantenir un bon estat de conservació i d’ús.

El projecte de restauració s’ha desenvolupat de manera que comporti la menor incidència en la visita pública al monument. Així, mentre durin les obres, el monument obrirà amb normalitat i les visites guiades s’adaptaran segons l’evolució dels treballs que s’estiguin realitzant al claustre. L’objectiu és assegurar que els visitants puguin visitar aquelles galeries del claustre on no s’estigui actuant. A més, s’instal·larà un mòdul expositiu que, mitjançant un audiovisual, s’explicarà la importància històrica i artística del claustre major de Santes Creus. També s’ha previst instal·lar un sistema de càmeres internes que permeti mostrar en temps real els treballs de restauració que s’estiguin duent a terme en aquest àmbit del monestir.


El claustre major

La construcció del claustre es va iniciar l’any 1313 sota el patrocini del rei Jaume el Just i de la reina Blanca d’Anjou. L’evolució de l’obra es va veure afavorida per l’arribada, l’any 1331, del mestre d’obres i escultor Reinard des Fonoll, qui va dirigir els treballs de construcció durant uns anys i va participar en la realització dels motius escultòrics dels capitells. El 1341 l’abat Francesc Miró (1335-1347) donà l’obra per finalitzada i procedeix a la seva benedicció.

El claustre és d’estil gòtic, molt ric en decoració i, per tant, allunyat dels preceptes de senzillesa i d’austeritat propis dels monjos cistercencs. Les galeries estan cobertes amb voltes de creueria i els finestrals d’arcs ogivals es van omplir amb magnífiques traceries. Les imatges dels capitells són d’una qualitat artística excepcional amb àmplia varietat de motius representats: éssers fantàstics o mitològics, motius zoomòrfics, escenes bíbliques, elements heràldics i un ventall de personatges diversos. L’espai va esdevenir una necròpoli nobiliària fruit dels vincles i els privilegis establerts amb amplis sectors de la noblesa catalana.


Temps de Gòtic

El programa Temps de Gòtic, l’acord de col·laboració entre el Departament de Cultura i la Fundació ”la Caixa”, té com a objectiu posar en valor, millorar i conservar el llegat patrimonial gòtic de Catalunya mitjançant la restauració, protecció i difusió d’aquest patrimoni, tot estimulant el territori i dinamitzant-lo a nivell cultural, social i econòmic.

El programa, finançat per la Fundació ”la Caixa”, compta amb una dotació de 6,34 milions d’euros i actua en els següents monuments i béns artístics: restauració i adequació museogràfica del frontal florentí de la Seu de Manresa (Bages), rehabilitació del claustre gòtic del Reial Monestir de Santes Creus a Aiguamúrcia (Alt Camp), restauració de l’església de Sant Llorenç de Lleida (Segrià), restauració de l’Antic Hospital de Cervelló (Alt Penedès), restauració de l’església de Santa Maria de la Plaça de Sanaüja (Segarra), restauració de l’església de Sant Domènec de Girona (Gironès), restauració del Palau Episcopal de Girona (Gironès), restauració del Castell de València d’Àneu (Pallars Sobirà), restauració d’un tram de la Muralla de Tortosa, de la Catedral de Santa Maria i dels Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties de Tortosa (Baix Ebre).El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia