Incasòl

Procés de remodelació

Signatura del protocol per la finalització de la remodelació del barri de Sant Roc de Badalona

query_builder   3 abril 2023 15:52

event_note Nota de premsa

Signatura del protocol per la finalització de la remodelació del barri de Sant Roc de Badalona

  1. La Generalitat i l’Ajuntament establiran plegats com executar les accions que manquen per a la millora del barri i la ciutat
  2. L’INCASÒL hi ha construït un total de 935 nous habitatges

La directora de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), Maria Sisternas i Tusell, i l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro Palma, han signat el protocol d’intencions per a la finalització de la remodelació dels habitatges del barri de Sant Roc afectats per aluminosi. L’objectiu és repensar com tancar el procés executant les actuacions urbanístiques que resten per la finalització de la remodelació, així com de les oportunitats de millora pel barri i el conjunt de la ciutat tant en la construcció d’equipaments com de nous habitatges.

El procés de renovació dels habitatges del barri afectats d’aluminosi es va iniciar l’any 2000 i des d’aleshores s’han invertit prop de 100milions d’euros en la construcció d’un total de 935nous habitatges així com la urbanització del seu entorn.

La remodelació del barri

El barri de Sant Roc es va planificar per allotjar la població que vivia en les barraques de la Barcelona metropolitana – hi van anar a viure majoritàriament persones de Montjuïc i del Somorrostro-, però també als desplaçats per la riuada del Besòs del 1962 que estaven en barracots a la mateixa zona i també als badalonins expropiats per a la construcció de l'autopista C-31. Cap a la dècada dels 70, els habitatges van començar a presentar problemes degut a la baixa qualitat de la construcció i els materials, com l’ús de ciment aluminós. És aleshores quan les institucions públiques comencen a incloure a Sant Roc en una sèrie de programes per tal de rehabilitar-lo.

L’any 2000, l’Ajuntament i l’INCASÒLsignen el primer conveni per iniciar la remodelació del barri que, a data d’avui, ha suposat la construcció i adjudicació de 895 habitatges de substitució, a més dels 40 habitatges a punt de ser lliurats, amb el que es totalitzen 935 habitatges construïts.

La inversió pública a origen (1997) al barri de Sant Roc supera els 85M€, amb un fons perdut molt important. A partir de 2012, per tal finançar les diverses fases pendents, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’INCASÒL han mobilitzat inversions mitjançant convenis per la remodelació de barris. Això ha permès destinaruns altres 13,1M€ en la remodelació del front de l’avinguda de Marquès de Mont-roig on s’hi ha construït 56 habitatges del bloc O i 5,1M€ per la construcció del 40 habitatges del Bloc T que es lliuraran a l’estiu d’aquest any 2023.

El reallotjament de les famílies afectades pels habitatges amb aluminosi haurà finalitzat amb la construcció d’aquests dos blocs. Restarà per completar el procés, l’enderroc dels blocs situats en l’àmbit emmarcat pel carrer Vélez Rubio, el front de l’avinguda marquès de Mont-roig, l’avinguda del Congrés Eucarístic, el carrer de Màlaga, la prolongació del carrer Anselm Turmeda i els testers dels quatre blocs inclosos en el PERI de Sant Roc i la seva urbanització. També caldrà executar la urbanització dels espais entre blocs i la Plaça Sant Roc, l’enderroc de la caserna del parc de bombers i l’adequació de tot l’espai com a zona verda i la construcció de l’equipament i els habitatges que manquen.

Tenint en compte que l’ordenació vigent és de fa més de 20 anys, tant l’Ajuntament com la Generalitat, escoltant a la ciutadania, es plantegen en aquest protocol la necessitat de millorar-la acomplint amb els compromisos establerts però afrontant les necessitats actuals d’habitatge, equipamentsi espais verds del barri i de la ciutat de Badalona. Amb aquest fi es crearà una comissió de seguiment del protocol, integrada per dos membres de cadascuna de les administracions.



1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 85879

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia