Cultura

Català-Roca

Una exposició a l'Arxiu Nacional de Catalunya mostra el paper clau del llibre en l'obra de Francesc Català-Roca

query_builder   3 abril 2023 13:58

event_note Nota de premsa

Una exposició a l'Arxiu Nacional de Catalunya mostra el paper clau del llibre en l'obra de Francesc Català-Roca

  1. L’Arxiu Nacional inaugura aquesta tarda una exposició que posa en valor aquesta via de creació per a un dels referents de la fotografia contemporània
  2. La mostra és una de les darreres activitats de l’Any Francesc Català-Roca i aplega 116 exemplars bibliogràfics amb el segell fort del fotògraf
Poster Expo {"name":"2023/04/03/13/55/865c6025-e25a-45a5-adc4-7517128d81d9.jpg","author":"ANC ","type":"0","location":"0","weight":1313221}


L’Arxiu Nacional de Catalunya acull, a partir d’avui i fins al 26 de maig l’exposició "Llibres, fotollibres i catàlegs de Francesc Català-Roca", impulsada pel centre en el marc de l’any oficial de commemoració del centenari del seu naixement i coincidint amb la celebració de Sant Jordi.

La inauguració, que comptarà amb la presència de la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; d’Andreu Teixidor i Andreu Català, fill del fotògraf, i del comissari de la mostra, Manuel Guerrero, tindrà lloc aquesta tarda a les 18 h a la seu de la institució a Sant Cugat del Vallès. L’acte s’obrirà amb una lliçó inaugural d’Horacio Fernández, sota el títol, ‘Els fotollibres de Francesc Català-Roca i el seu context català, espanyol i internacional’. Fernández és doctor en Història de l’Art, historiador de la fotografia, comissari d’exposicions i autor de diversos llibres, entre els quals Fotografía Pública (1999) i El fotolibro latinoamericano (2011). Professor universitari d’Història de la Fotografia d’ençà del 1988, va ser curador general de PHotoEspaña (2004-2006) i és un reconegut expert en la història del fotollibre en general i en l’obra de Francesc Català-Roca en l’àmbit editorial en particular.

Un aspecte poc conegut: el llibre

Una part molt rellevant de l’obra de Francesc Català-Roca té el seu origen en el llibre. Aquests encàrrecs editorials li permeten viatjar i relacionar-se d’una manera amplíssima i marquen d’una forma determinant la seva trajectòria de creador.Tot i que algunes de les produccions en les quals hi ha intervenir van gaudir de gran popularitat, aquest fet és poc conegut i reconegut.

Fotollibres com Barcelona (1954), Madrid (1954), Cuenca. Guía de Cuenca y principales itinerarios de su provincia (1956), Costa Brava (1958), Tauromaquia (1962), Esgrafiados de Picasso (1965), Los espacios de Chillida (1973), Arquitectura de Sert a la Fundació Miró (1976), Francesc Català-Roca, fotografies: artistes, arquitectura, personatges, toros (1982), Personajes de los años 50 (1984), Miró. Noranta anys (1984), Valls, capital de l’Alt Camp (1991) o Foto-grafías A-cromáticas (1995), consagren Català-Roca com un dels autors més destacats de la seva generació.

Probablement, Francesc Català-Roca és l’autor de més llibres i fotollibres essencials en la història de la fotografia a Catalunya i Espanya durant la segona meitat del segle XX i veritable mestre de les generacions posteriors.

És per aquest motiu que s’ha volgut destriar-los, identificar i aplegar 116 exemplars bibliogràfics amb el segell fort del fotògraf i presentar-los conjuntament en aquesta mostra que permetrà estudiar més a fons els seus fotollibres, donar-los a conèixer i poder-los valorar al costat dels més importants exemples de l’àmbit internacional.

L’exposició permet també posar de relleu el valor del patrimoni bibliogràfic conservat a l’Arxiu Nacional, d’on procedeixen bona part de les obres (aplegades en molts casos de fons personals vinculats amb l’àmbit de l’art i l’arquitectura), que han estat complementades amb préstecs temporals per part del mateix comissari de la mostra, Andreu Català i Pedersen, el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), la Galeria Joan Prats, Juan Naranjo, Jordi París i Andreu Teixidor de Ventós.

Francesc Català-Roca

Francesc Català-Roca (Valls, 1922 - Barcelona, 1998) és considerat com el fotògraf català més important del segle XX, a l’alçada de les primeres figures de la fotografia universal del seu temps. El pare, Pere Català i Pic, el va introduir en les noves idees de la comunicació per imatges de les avantguardes europees. Després de treballar al seu costat al Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya durant el temps de guerra i, més tard, a l’estudi familiar, es va independitzar el 1947. Des de llavors va desplegar totes les habilitats del fotògraf professional com a reporter de publicacions, com a il·lustrador i com a fotògraf industrial de tota mena, retratista de personalitats, autor de nombrosos llibres de temàtiques molt variades i col·laborador amb artistes i escriptors.

Francesc Català-Roca, amb voluntat de captar la realitat quotidiana, va elevar la fotografia documental a categoria d’art. L’any 1953 va fer la primera exposició i la seva manera d’entendre la imatge va influenciar a tota una generació deutora de la seva manera d’entendre la funció social del fotògraf. El seu arxiu fotogràfic, amb més de 250.000 imatges, dipositat a l’arxiu del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya, és un dels més rellevants del país.

Distingit amb el Premi Ciutat de Barcelona (1951 i 1952), va ser el primer fotògraf a rebre el Premi Nacional d’Arts Plàstiques del Ministeri de Cultura espanyol (1983). El 1992 va rebre la Medalla al Mèrit Artístic, el Premi Nacional d’Arts Plàstiques i la Creu de Sant Jordi. La seva obra ha recorregut el món, amb exposicions a Europa, Amèrica i Àsia. Ha estat objecte de grans exposicions retrospectives a la Fundació Miró (2000) i la Pedrera (2012), així com al Círculo de Bellas Artes de Madrid (2013).


1  

Imatges

Collage amb diverses de les portades de les obres

Collage amb diverses de les portades de les obres 2178299

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia