Direcció General de Comunicació

El Govern avança en l¿aplicació de la metodologia BIM en contractes d¿obra pública i edificació

El Govern avança en l'aplicació de la metodologia BIM en contractes d'obra pública i edificació

query_builder   4 abril 2023 13:55

event_note Nota de premsa

El Govern avança en l'aplicació de la metodologia BIM en contractes d'obra pública i edificació

  1. El Building Information Modelling és un sistema de treball virtual en què participen activament tots els agents del cicle de vida de les obres
  2. Des del 2019, el Govern, capdavanter en l’ús de la metodologia en l’àmbit públic, ha contractat 380 obres amb BIM per valor de prop de 1.380 milions d’euros
  3. La Generalitat vol sobrepassar l’actual 60% de licitacions d’obres amb prescripcions BIM

El Govern ha ampliat l’obligatorietat d’aplicar la metodologia Building Information Modelling (BIM) en determinats contractes d’obra pública i d’obres d’edificació promoguts per l’Administració de la Generalitat i del seu sector públic per fer un pas endavant en la implantació d’aquest sistema. El BIM és un mètode de treball virtual en què col·laboren de forma contínua els diferents agents que participen en el cicle de vida de les obres: des del disseny, fins a l’execució, gestió i manteniment. La utilització d’aquest sistema, que suposa un canvi radical en el desenvolupament de l’obra pública, té com a objectiu aconseguir un creixement intel·ligent, sostenible i digital que garanteixi alhora un ús més eficient i transparent dels recursos públics.

El Govern de Catalunya va crear el maig de 2016 la Comissió Interdepartamental per a la implantació, de manera progressiva, de la metodologia BIM en l’obra promoguda per la Generalitat. Des de 2019, és obligatori utilitzar el sistema BIM en aquelles actuacions amb un valor a partir de 5,3 milions d’euros per a les obres i concessions d’obres públiques.

Des de llavors, la Generalitat i el seu sector públic, capdavanters en l’ús d’aquest sistema, ha contractat 380 obres per valor de prop de 1.500 milions d’euros. Actualment, al voltant d’un 60% de les obres que es liciten promogudes per la Generalitat apliquen aquesta metodologia; així, aquest acord vol estendre l’ús del BIM i augmentar aquest percentatge, amb la vista posada cap a un horitzó de plena implementació. L’ús d’aquesta metodologia també respon a l’aposta del Govern per la modernització els sectors productius i l’ús de tecnologies innovadores com a eix vertebrador i motor econòmic.

Per avançar en el desplegament del BIM, el Govern ha acordat estendre’n l’aplicació a tots els contractes d’obra civil i d’edificació, els de concessió d’obres i els de concursos de projectes que tenen per objecte obres de nova execució, rehabilitació o restauració, promoguts per l’Administració de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic, que tinguin un valor superior a 2 milions d’euros i a tots els contractes de serveis de redacció de projectes i de direcció de les obres relatius a aquests, amb independència del seu valor estimat.

Finalment, cal remarcar que l’Acord estableix que aquesta metodologia s’ha d’impulsar mitjançant l’ús de programaris oberts compatibles amb productes informàtics d’ús general, i no pot implicar una restricció de l’accés per als licitadors a aquest tipus d’actuacions, especialment pel que fa a la petita i mitjana empresa.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia