1. Sant Feliu de Llobregat acollirà l’acte central de la campanya el 14 d’abril amb una jornada multiesportiva intergeneracional
  2. Aquest any es vol superar la xifra dels 218.000 participants del DMAF de l'edició passada, que va posicionar Catalunya com a segon indret del món amb més participació
Pòster del Dia Mundial de l'Activitat Física (2023).{"name":"2023/04/04/14/07/3fc4d5f4-fc50-4bec-baa5-9daca86c989c.jpg","author":"Generalitat de Catalunya","type":"0","location":"0","weight":205297}

Per catorzè any consecutiu, el Govern de la Generalitat de Catalunya s’ha adherit a la campanya del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) que se celebra arreu del món el dia 6 d’abril, aquest any sota el lema “Gaudeix la vida, posa’t en marxa!”.

La iniciativa està impulsada pel Departament de la Presidència i el Departament de Salut, i té la finalitat de fer visible la importància d’una vida activa per a una bona salut.

El compromís de generar i facilitar una vida activa és un pilar estratègic de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, i, del Departament de Salut, que treballen plegats per incrementar el nivell d’activitat física dels catalans en totes les edats.

En el marc del DMAF, s’encoratja a entitats i població a adherir-se a la campanya fent difusió del lemaGaudeix la vida, posa’t en marxai a organitzar esdevenimentsde l’1 d’abril al 5 de maig. Les activitats es poden enregistrar i fer difusió a les xarxes socials publicant fotos o vídeos amb les etiquetes #DMAF2023 #PosatenMarxa #SumaSalut. La participació es pot seguir a través dels comptes d’@esportcat i @salutcat.

Al 2022 van participar al DMAF un total de 218.000 persones, amb gairebé 500 entitats involucrades, superant els resultats dels anys anteriors i posicionant Catalunya com el segon indret del món amb més participació al DMAF, cosa que posa de relleu que el DMAF és una celebració consolidada a casa nostra. Aquest any es vol superar aquesta xifra de participació.

Enguany, l’acte central de la campanya del DMAF se celebrarà a la capital del Baix Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, amb una jornada multiesportiva intergeneracional amb l’objectiu d’encoratjar la ciutadania a “posar-se en marxa”.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana fer almenys 150 minuts d’activitat física i dos dies d’enfortiment muscular a la setmana en persones adultes i, a partir dels 65 anys, també s’hauria de treballar l’equilibri tres dies a la setmana. En infants i adolescents, s’aconsella acumular 60 minuts al dia d’activitats d’intensitat moderada-vigorosa i potenciar l’exercici físic i l’esport.

També es recomana trencar amb el temps assegut, un factor de risc que contribueix a les malalties cròniques.

L’activitat física ens protegeix. Amb una població activa es podrien prevenir més de 10.000 morts prematures l’any en els estats de la Unió Europea (UE) i 11,5 milions de nous casos de malalties cròniques d’aquí al 2050, amb un impacte molt important sobre la salut mental, la diabetis i el càncer. De fet, suposaria un estalvi de fins a 8 bilions d’euros anuals a la UE (un 0,6% del seu pressupost sanitari).

El Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) és una iniciativa del Govern per a la promoció de l’activitat física. En el marc del PAFES a Catalunya s’han validat i dissenyat més de 800 rutes saludables a 300 municipis, que suposen més de 2.700 quilòmetres. Un 81% de la població catalana té accés a una ruta saludable al seu municipi. A més, als centres de salut els professionals recomanen activitat física als usuaris. Enguany un 30% de persones inactives amb factor de risc cardiovascular han millorat el seu nivell d’activitat física.

Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2021, a Catalunya 8 de cada 10 persones d’entre 15 i 69 anys (83,7%) arriba a les recomanacions de l’OMS d’activitat física (84,9% d’homes i 82,5% de dones). Es troben diferències per edat, sent el grup de persones de 15 a 44 anys el més actiu (86,0%), i per classe social, les persones del grup social menys afavorit realitzen menys activitat física (81,4% classe III). Pel que fa a l’evolució al llarg dels anys mostra una estabilització de les dades des de 2016.

En el marc del DMAF s’ha realitzat una enquesta poblacional sobre activitat física a través de les xarxes socials, que han respost 2.526 persones, amb una edat mitjana de 48 anys (77,6% dones, 21,0% homes, 0,4% no binari, 1,1% no volia contestar). Els principals resultats mostren que el 50% de les persones realitzen suficient activitat física, amb diferències per gènere i edat: 54% de dones són suficientment actives, respecte al 71% dels homes en la població de menys de 25 anys, i un 46% de dones són actives front al 63% dels homes en majors de 25 anys. Un 76% de les persones enquestades tenen una mobilitat activa, el 57% fan els desplaçaments habituals caminant o en bicicleta i 19% en transport públic. Més del 50% dels infants van caminant a l’escola. Les persones fan activitat física per millorar la salut física i mental, la forma física o controlar el pes. Les principals barreres que declara la majoria són el temps i la motivació.

El Govern anima als ciutadans a adherir-se a la celebració del DMAF, enregistrar els esdeveniments i a fer difusió a les xarxes amb les etiquetes #DMAF2023 #PosatenMarxa #SumaSalut.

1  

Imatges

Pòster del Dia Mundial de l'Activitat Física. (Abril, 2023)

Pòster del Dia Mundial de l'Activitat Física. (Abril, 2023) 4596725