- Sant Feliu de Llobregat acollirà l’acte central de la campanya el 14 d’abril amb una jornada multiesportiva intergeneracional
- Aquest any es vol superar la xifra dels 218.000 participants del DMAF de l'edició passada, que va posicionar Catalunya com a segon indret del món amb més participació

Per catorzè any consecutiu, el Govern de la Generalitat de Catalunya s’ha adherit a la campanya del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) que se celebra arreu del món el dia 6 d’abril, aquest any sota el lema “Gaudeix la vida, posa’t en marxa!”.
La iniciativa està impulsada pel Departament de la Presidència i el Departament de Salut, i té la finalitat de fer visible la importància d’una vida activa per a una bona salut.
El compromís de generar i facilitar una vida activa és un pilar estratègic de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, i, del Departament de Salut, que treballen plegats per incrementar el nivell d’activitat física dels catalans en totes les edats.
En el marc del DMAF, s’encoratja a entitats i població a adherir-se a la campanya fent difusió del lema “Gaudeix la vida, posa’t en marxa” i a organitzar esdevenimentsde l’1 d’abril al 5 de maig. Les activitats es poden enregistrar i fer difusió a les xarxes socials publicant fotos o vídeos amb les etiquetes #DMAF2023 #PosatenMarxa #SumaSalut. La participació es pot seguir a través dels comptes d’@esportcat i @salutcat.
Al 2022 van participar al DMAF un total de 218.000 persones, amb gairebé 500 entitats involucrades, superant els resultats dels anys anteriors i posicionant Catalunya com el segon indret del món amb més participació al DMAF, cosa que posa de relleu que el DMAF és una celebració consolidada a casa nostra. Aquest any es vol superar aquesta xifra de participació.
Enguany, l’acte central de la campanya del DMAF se celebrarà a la capital del Baix Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, amb una jornada multiesportiva intergeneracional amb l’objectiu d’encoratjar la ciutadania a “posar-se en marxa”.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana fer almenys 150 minuts d’activitat física i dos dies d’enfortiment muscular a la setmana en persones adultes i, a partir dels 65 anys, també s’hauria de treballar l’equilibri tres dies a la setmana. En infants i adolescents, s’aconsella acumular 60 minuts al dia d’activitats d’intensitat moderada-vigorosa i potenciar l’exercici físic i l’esport.
També es recomana trencar amb el temps assegut, un factor de risc que contribueix a les malalties cròniques.
L’activitat física ens protegeix. Amb una població activa es podrien prevenir més de 10.000 morts prematures l’any en els estats de la Unió Europea (UE) i 11,5 milions de nous casos de malalties cròniques d’aquí al 2050, amb un impacte molt important sobre la salut mental, la diabetis i el càncer. De fet, suposaria un estalvi de fins a 8 bilions d’euros anuals a la UE (un 0,6% del seu pressupost sanitari).
El Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) és una iniciativa del Govern per a la promoció de l’activitat física. En el marc del PAFES a Catalunya s’han validat i dissenyat més de 800 rutes saludables a 300 municipis, que suposen més de 2.700 quilòmetres. Un 81% de la població catalana té accés a una ruta saludable al seu municipi. A més, als centres de salut els professionals recomanen activitat física als usuaris. Enguany un 30% de persones inactives amb factor de risc cardiovascular han millorat el seu nivell d’activitat física.
Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2021, a Catalunya 8 de cada 10 persones d’entre 15 i 69 anys (83,7%) arriba a les recomanacions de l’OMS d’activitat física (84,9% d’homes i 82,5% de dones). Es troben diferències per edat, sent el grup de persones de 15 a 44 anys el més actiu (86,0%), i per classe social, les persones del grup social menys afavorit realitzen menys activitat física (81,4% classe III). Pel que fa a l’evolució al llarg dels anys mostra una estabilització de les dades des de 2016.
En el marc del DMAF s’ha realitzat una enquesta poblacional sobre activitat física a través de les xarxes socials, que han respost 2.526 persones, amb una edat mitjana de 48 anys (77,6% dones, 21,0% homes, 0,4% no binari, 1,1% no volia contestar). Els principals resultats mostren que el 50% de les persones realitzen suficient activitat física, amb diferències per gènere i edat: 54% de dones són suficientment actives, respecte al 71% dels homes en la població de menys de 25 anys, i un 46% de dones són actives front al 63% dels homes en majors de 25 anys. Un 76% de les persones enquestades tenen una mobilitat activa, el 57% fan els desplaçaments habituals caminant o en bicicleta i 19% en transport públic. Més del 50% dels infants van caminant a l’escola. Les persones fan activitat física per millorar la salut física i mental, la forma física o controlar el pes. Les principals barreres que declara la majoria són el temps i la motivació.
El Govern anima als ciutadans a adherir-se a la celebració del DMAF, enregistrar els esdeveniments i a fer difusió a les xarxes amb les etiquetes #DMAF2023 #PosatenMarxa #SumaSalut.