Direcció General de Comunicació

¿Aquests guardons reconeixen les persones i organitzacions que dins del món del treball hagin destacat per les seves qualitats, mèrits personals o pels serveis prestats en benefici dels interessos generals

El Govern reconeix els mèrits laborals de 17 persones i 5 entitats amb les medalles i plaques al treball president Macià 2022

query_builder   4 abril 2023 14:47

event_note Nota de premsa

El Govern reconeix els mèrits laborals de 17 persones i 5 entitats amb les medalles i plaques al treball president Macià 2022

  1. Aquests guardons reconeixen les persones i organitzacions que dins del món del treball hagin destacat per les seves qualitats, mèrits personals o pels serveis prestats en benefici dels interessos generals

El Govern ha acordat concedir la Medalla al treball president Macià 2022 a 17 persones i la Placa al treball President Macià a 5 entitats.

Aquests guardons reconeixen les persones que dins del món del treball hagin destacat per les seves qualitats, mèrits personals o pels serveis prestats en benefici dels interessos generals. Així mateix, també premien les empreses o organitzacions que hagin destacat en alguna d’aquestes categories: foment de la creació d’empreses i de l’ocupació de qualitat; responsabilitat social i corporativa; igualtat d’oportunitats en el treball i conciliació de la vida personal, laboral i familiar i corresponsabilitat entre dones i homes dels treballs de mercat i domèstic i de cura de persones.

Les medalles i plaques al treball president Macià es van crear l’any 1938 i són obertes a qualsevol persona o entitat.

Medalles al treball president Macià

L’Executiu ha acordat atorgar la Medalla al treball president Macià 2022 a les persones següents:

Rosa-Núria Aleixandre Cerarols. Doctora en Bioquímica i Biologia Molecular (Universitat de Girona), ha desenvolupat la seva activitat en el món de la salut, la recerca, la transferència i la docència universitària. Ha estat cap de servei i directora clínica dels laboratoris clínics de l’Institut Català de la Salut de Girona. Quant al món de la recerca, ha cofundat el grup de recerca oncològica de Girona i ha estat la codirectora del grup de recerca sobre càncer de pàncrees i pròstata de la Universitat de Girona (UdG). Ha presidit el Consell Social de la UdG i actualment és presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona.

Eduard Boada Pascual. Amb una àmplia i dilatada trajectòria professional en el món de la restauració, se’l considera un artesà de l’art de fer entrepans. També destaquen els seus còctels amb nombroses creacions. Ha col·laborat en la recuperació de la celebració del Carnaval de Tarragona. Compta amb el Diploma al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Tarragona (2010) i el Premi Especial de Reconeixement a la Trajectòria Professional d’Establiment Emblemàtic de la Ciutat (2019), entre d’altres.

Enric Canet i Capeta. Llicenciat en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i màster en Polítiques Socials i Acció Comunitària. També compta amb estudis de Filosofia i Teologia. Canet és escolapi i sacerdot, professor de primària i secundària, membre del Casal dels Infants Acció Social als Barris des del 1992 i actualment responsable de relacions ciutadanes d’aquesta entitat. Així mateix, és investigador del Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona (UB) en l’àmbit de la infància. Ha rebut la Medalla d’Honor de l’Ajuntament de Barcelona (2020).

Joaquim M. Caula i Pardàs. Als 14 anys va entrar a treballar a l’empresa familiar, dedicada a la fabricació d’embotits. Als anys 70, va passar a formar part de la Junta de l’Associació d’Indústries de la Carn de Girona fins a arribar a ser-ne el president durant 19 anys. Cofundador de la patronal Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) i membre de la junta directiva des de fa 30 anys. Durant 20 anys, ha estat el vicepresident de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona. Responsable del Consorci exportador Girona Foods, entitat que ajuda petites empreses a exportar els seus productes. Premi al millor empresari de la província de Girona l’any 2010.

Ramon Cebrian Sans. Compta amb formació sindical en diferents àmbits. El 1976 s’afilià a la UGT de Catalunya i un any més tard es va incorporar a l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas. És aquí on continua desenvolupant la seva tasca professional i sindical. Del 1981 al 2002 va ser membre de la Comissió Executiva de la Federació de Serveis Públics d’UGT Catalunya en representació del Sector de la neteja. Actualment, és el president de la Federació de Serveis Públics de Catalunya.

Lam Chuen Ping. Titulat en Medicina Xinesa i en l’esport Whu-shu (Kung-Fu) a Hong Kong. L’any 1972 va arribar a Barcelona, on va començar la seva activitat empresarial obrint un gimnàs de Kung-Fu, esport que va introduir a la Federació Catalana i Espanyola. És el president de la Unió d'Associacions Xineses per a la Beneficència dels Xinesos de Catalunya. Ha rebut la Medalla de Bronze dels Mossos d’Esquadra per la seva intermediació i interlocució en els conflictes entre la comunitat xinesa i la local. Premi PIMES al Comerç més competitiu i a la contribució al desenvolupament del comerç el 2010.

Maria Rosa Eritja Casadellà. Més de 50 anys de professió com a empresària de comerç tèxtil, ferma defensora del model del comerç de proximitat. Ha creat aliances amb els grans operadors per fomentar un marc comercial on tinguin cabuda els diferents formats de la distribució comercial, a la recerca de la sostenibilitat, la mobilitat i la cura del medi ambient. Ha estat presidenta de la Federació de Comerç de Lleida durant 18 anys. Forma part de la Junta Directiva de Foment del Treball Nacional. És presidenta de la Confederació de Comerç de Catalunya i membre del Consell Assessor de Comerç de la Generalitat, entre d’altres.

Josefina Fígols Giné. Des de ben jove ha treballat de forma autodidàctica com a cosidora. Als 18 anys, comença a treballar de modista a la botiga Santa Eulàlia de Barcelona. Als 23 anys va crear la seva pròpia marca de vestits de bany. A causa d’una malaltia, va tornar a viure a Batea i allà va començar la seva lluita en favor de l’ecologisme i la defensa del medi ambient, i va participar activament en la lluita antinuclear, la defensa d’una economia pagesa sostenible i el paper vital de la dona a les zones rurals. Crea l’associació de dones “La Templada” i participa en l’elaboració de vestuaris de teatre i diferents actes culturals del municipi. Als seus 94 anys segueix activa.

Montserrat Fortuny i Mariné. Llicenciada en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Durant 40 anys ha exercit el dret laboral en defensa de les persones treballadores. Va ser membre de la junta directiva de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) entre 1999 i 2003. Ha col·laborat durant més de 15 anys amb el servei d’Orientació Jurídica del Centre d’Informació i Recursos per a Dones de l’Ajuntament de Granollers. Des del 2018 col·labora amb la Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats per Terrorisme en l’atenció jurídica de les víctimes a Catalunya.

David Garrofé Puig. Llicenciat en Dret per la UAB i Programa d’Alta Direcció per l’IESE. Ha estat secretari general de la patronal Cecot, des d’on va promoure el primer portal digital patronal d’intermediació laboral de la Cecot, que va servir de model per crear, a finals dels 90, el Servei Català de Col·locació. L’any 1996 va impulsar la creació de la Fundació Cecot Formació i, des de la patronal, va liderar els programes d’ajuda a la creació d’empreses a Catalunya. En plena crisi, l’any 2011, va crear el programa REEMPRESA per salvaguardar microempreses i crear ocupació, el qual va ser escollit com el millor programa d’emprenedoria, reconegut per la Comissió Europea l’any 2017.

Beatriu Masià Masià. Llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació i màster en Estudis sobre les Dones a la UB. Ha treballat com a educadora social en un centre d’acollida per a dones maltractades; terapeuta especialitzada en l’atenció a dones en situació de violència masclista; assessora en l’abordatge de la violència masclista a entitats i institucions, i supervisora d’equips d’intervenció en violència masclista. És cofundadora i presidenta de l’entitat ‘Tamaia, viure sense violència’ i assessora del Govern a través de l’Institut Català de les Dones (ICD).

Lluís Pagès Marigot. Compta amb una trajectòria de més de 30 anys al capdavant de l’editorial Pagès Editors, S.L., fundada el 1989. Va començar com a linotipista i impressor autodidacte, dedicat a l’edició de llibres de qualitat en català, occità/aranès i castellà, i es va convertir en un referent. El 1996 es va expandir al mercat espanyol i llatinoamericà. Uns anys més tard, el 2013, s’inicia en la producció de llibres digitals i crea el segell ePages, de distribució internacional a través de plataformes de llibres electrònics. Medalla al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Lleida (2008), Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla de Barcelona (2011) i Creu de Sant Jordi (2014).

Manuel Palou i Serra. Diplomat en Dret per la UB i postgrau de Traducció Jurídic-Administrativa per la UAB. Va ser director del Centre Especial de Treball (CET) Viver de Bell-lloc (1990-2013) i de la Llar residència Bell-lloc (1993-2013), director de Sinergrup (2007-2013) i vocal de la Junta directiva de la Coordinadora Tallers (1994-2001). Actualment, és el president de la Federació Dincat i de la Fundació Viver de Bell-lloc. Tot i estar jubilat, continua treballant per garantir el reconeixement dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Isabel Josefa Pallarès i Roqué (a títol pòstum). Va ser docent i membre de l’equip directiu de l’Institut Rovira-Forns de Santa Perpètua de Mogoda. Va ser la primera dona escollida per dirigir una organització sindical de classe a Catalunya. Del 1998 al 2013 va ser secretària general de la Intersindical-CSC. Va aconseguirincorporar la Intersindical a la FSM (Federació Sindical Mundial-WFTU), segona organització mundial en volum d’afiliació i representació, reconeguda per l’OIT.

Rosa Queral Casanova. Amb estudis superiors en Pedagogia, Infermeria, Antropologia de la Medicina, Salut Pública i Pediatria, ha desenvolupat la seva trajectòria en el món de la docència universitària combinant el seu coneixement científic i professional amb l’acció social en benefici de les dones. Ha estat un referent en l’activitat sindical del món universitari treballant en benefici de tot el personal. Premi Maria Antònia Ferrer i Bosch de la Universitat Rovira i Virgili per la defensa dels drets de les dones i la seva visibilització, l’any 2015.

Montserrat Ros Calsina. Diplomatura de mestra d’EGB, especialitat matemàtiques i ciències naturals, i estudis de Ciències de la Informació per la UAB. Ha exercit el sindicalisme en l’àmbit de la docència. Va ser secretària general de la Federació d’Educació de CCOO de Catalunya de 2007 a 2015; secretària de Política Educativa de la Federación de Enseñanza de CCOO en l’àmbit estatal de 2015 a 2017 i membre del Consejo de la Confederación Sindical de CCOO, també a escala estatal, de 2013 a 2021.

M. Rosa Sans Amenós. Llicenciada en Geografia i Història per la UB i Màster en gestió de comunicació a les organitzacions de la Fundació Bosch i Gimpera (UB). Des dels seus inicis professionals va tenir contacte amb CCOO i l’any 1977 s’hi va afiliar. Va formar part de la direcció del sindicat a Catalunya com a secretària de Comunicació i Publicacions i directora de la revista Lluita Obrera. Actualment, ocupa el càrrec de secretària, membre del Consell Editorial de Gaceta Sindical, del Consell de Participació del Memorial democràtic i de la Junta de l’Ateneu Memòria Popular.

Plaques al treball President Macià

El Govern ha acordat atorgar la Placa al treball President Macià a les entitats següents:

Cooperativa Mujeres Pa’lante, en la categoria d’igualtat d’oportunitats en el treball i conciliació de la vida personal, laboral i familiar. Nascuda l’any 2018 en el si de l’Associació Mujeres Pa’lante, entitat amb més de 12 anys de trajectòria en el suport a dones migrants. Treballa en xarxa amb nombroses entitats de l’economia social i solidària de les ciutats de Barcelona i de l’Hospitalet de Llobregat. En quatre anys de recorregut, la cooperativa ha contractat en el règim general de la Seguretat Social més de 20 dones migrants en les àrees de cures, neteja i servei d’àpats, fet que ha millorat substancialment les seves condicions laborals i ha ajudat a la seva regularització administrativa.

Fundació Privada Surt, en la categoria d’igualtat d’oportunitats en el treball i conciliació de la vida personal, laboral i familiar. Fundada l’any 1993, és una entitat d’acció social que treballa per fer efectius els drets econòmics, socials i culturals de les dones i per erradicar les discriminacions per raó de sexe. El projecte està compromès amb les dones en el seu esforç per construir una societat amb equitat de gènere, lliure de violències masclistes, en què tots els treballs, remunerats i no remunerats, siguin assumits al marge de les identitats de gènere, i en què el treball de cures sigui visible, revalorat i entès com a responsabilitat col·lectiva.

Elring Klinger, en la categoria d’igualtat d’oportunitats en el treball i conciliació de la vida personal, laboral i familiar. Fundada l’any 1953, en aquesta empresa del sector de l’automoció treballen 450 persones a la factoria de Reus. Com a política de Responsabilitat Social Corporativa, l’empresa ha apostat per un model sostenible i per situar les persones i les seves necessitats en el centre de l’empresa amb la promoció de la conciliació de la vida familiar i la laboral.

Fundació Casa Dalmases, en la categoria de responsabilitat social empresarial. Creada l’any 2013, Casa Dalmases és una entitat sense ànim de lucre ubicada a Cervera. Les seves finalitats són la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental i persones amb risc d’exclusió social, preferentment de la comarca de la Segarra, a través de la seva inserció social i laboral. Per portar a terme els seus objectius, la Fundació Casa Dalmases impulsa un projecte d’elaboració i comercialització de cervesa artesana i xocolata amb la intenció de crear ocupació, tot integrant les diferents capacitats de les persones que en formen part.

GOSBI PET FOOD SL, en la categoria de responsabilitat social empresarial. Fundada l’any 2003 a Vilamalla (Alt Empordà), l’empresa fabrica i comercialitza alimentació i productes per al benestar dels animals de casa, gossos i gats, i té com a objectiu que les famílies visquin una vida saludable i feliç amb els seus animals. Gosbi té el certificat de PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), organització mundial dedicada a establir i protegir els drets dels animals, per no realitzar proves amb animals en cap moment del procés de concepció i producció dels seus productes.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia