Mossos d'Esquadra

Imatge 1

Els Mossos d'Esquadra detenen a BCN dos homes per una estafa de 57.000€ que consistia en suplantar la identitat d'altres homes per retirar importants quantitats de diners en bancs

query_builder   5 abril 2023 07:52

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra detenen a BCN dos homes per una estafa de 57.000€ que consistia en suplantar la identitat d'altres homes per retirar importants quantitats de diners en bancs

. Utilitzaven documents nacionals d’identitat sostrets de l’interior de vehicles per després anar a oficines bancàries situades en diferents punts de Catalunya i de la resta de l’estat per treure diners o directament fer transferències a altres comptes bancaris

. Els investigadors treballen amb la hipòtesi que els fets investigats han estat planificats per altres persones que han captat els investigats per tenir el perfil d’edat i característiques físiques de les persones que figuren en els documents d’identitat sostrets

. En un any, els investigadors han pogut identificar 35 homes que han estat víctimes d’aquesta parella d’estafadors que es movien per tota la geografia espanyola amb cotxes llogats

. Els detinguts, un dels quals ha ingressat a presó, acumulen més d’una trentena de detencions per fets similars

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Sarrià- Sant Gervasi han detingut dos estafadors, de 44 i 32 anys, que suplantaven la identitat d’altres homes utilitzant documents d’identitat sostrets en robatoris a interior de vehicle per posteriorment anar a entitats bancàries i retirar importants quantitats de diners. Els detinguts utilitzaven documents d’identitat amb fotografies que tenien una certa aparença amb ells per tal de no aixecar cap sospita dels treballadors del banc. En un any, els investigadors han pogut identificar 35 homes que han estat víctimes d’aquesta parella d’estafadors als quals haurien sostret més de 57.000€.

La investigació es va iniciar el mes de maig de l’any passat, quan els Mossos d’Esquadra van tenir coneixement que un home estaria suplantant la identitat d’altres homes per seguidament fer operacions bancàries i sostreure diners dels seus comptes. Normalment sostreia els diners en entitats bancàries de diferents poblacions de Catalunya o de l’estat per tal de dificultar la investigació dels agents. Els document d’identitat havien estat sostrets d’interior de vehicles amb l’únic objectiu d’utilitzar-los per aconseguir diners de manera fraudulenta.

Sovint actuava amb un altre home que feia funcions de còmplice per facilitar les tasques que es duien a terme. Habitualment s’encarregava de llogar els vehicles que s’utilitzaven per desplaçar-se a diferents municipis on escollien les entitats bancàries i després retornaven cap a casa seva.

A tots dos se’ls acusa dels delictes d’estafa, ús de document autèntic sense estar-ne legitimat i usurpació de l’estat civil i pertinença a grup criminal. Són estafadors multireincidents que de manera reincident actuaven a tot Catalunya i que entre els dos acumulen una trentena d’antecedents.

Un entramat criminal per captar estafadors

Els investigadors treballen amb la hipòtesi que els fets investigats han estat planificats per altres persones que s’encarreguen de captar individus, com ara els investigats, ja que tenen un perfil d’edat i característiques físiques coincidents amb els titulars que figuren en els documents d’identitat sostrets. Els detinguts formarien part d’un entramat criminal especialitzat i des d’on es planificarien els fets, i es dissenyaria l’estructura i logística necessària per delinquir.

Aquest entramat estaria format per diferents membres que s’organitzen i es distribueixen tasques, entre les quals hi ha les de captació de persones per cometre les estafes. En aquest sentit i en aquest cas, els detinguts responen al perfil de persones que a canvi d’una comissió realitzen la fase més arriscada que consisteix en cometre el fet delictiu.

És la segona vegada que la Unitat d’Investigació de Sarrià- Sant Gervasi col·labora amb el Grup Anti-Frau d’una de les entitats bancàries per desarticular membres d’aquesta mateixa organització criminal. En aquest cas, el passat mes d’octubre es va detenir una dona que també utilitzava documents d’identitat sostrets per aconseguir diners de caixers automàtics.

Visionar imatges de les càmeres de seguretat de les entitats bancàries

La investigació s’ha realitzat en col·laboració amb els Grups Antifrau i de Prevenció del Frau i Fets delictius de les entitats bancàries afectades que van poder identificar un total de 35 casos en els quals es va poder certificar que l’autor era la mateixa persona investigada mitjançant les imatges de les càmeres de seguretat de videovigilància. Des de que es van iniciar les gestions d’investigació s’ha realitzat un treball conjunt entre els mossos i els responsables d’aquests grups per tal de fer seguiments d’aquestes persones i relacionar-los amb els fets delictius.

El passat 28 de març, a través d’aquest contacte permanent, els mossos van ser informats que s’havien produït tres fets aquella mateixa tarda a València i van decidir muntar un dispositiu específic per detenir els autors quan retornessin a Catalunya. A partir que els investigadors van detectar la seva entrada al país, van iniciar un seguiment discret per assegurar si tornaven a reincidir amb la seva activitat delictiva. Els ara detinguts van retornar cap a casa seva a Terrassa i Castellà del Vallès on van ser detinguts pels efectius policials. Un d’ells portava el mateix document que acabava d’utilitzar en els tres fets comesos a València.

Així mateix, els investigadors van fer una entrada i escorcoll al domicilis d’un dels investigats a l’interior del qual es va localitzar roba i objectes utilitzats en els fets delictius i captats per les imatges de videovigilància, a més de diners en efectiu.

Un dels detinguts va ingressar a presó després de passar a disposició judicial i l’altre va quedar en llibertat.

Àrea de Comunicació

Barcelona, 05 d’abril de 2023

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia